WEKLER FERENC, DR. (SZDSZ)

Full text search

WEKLER FERENC, DR. (SZDSZ)
WEKLER FERENC, DR. (SZDSZ) Köszönöm, Elnök Úr. Érthetetlen számomra az, hogy az a Kormány, amely szavakban állandó és mély felelősséget érez Magyarország és a magyarság iránt, miért nem használja ki azt az – egyébként szomorú – tényt, hogy demográfiai okokból csökken a közoktatásban részt vevő gyerekek száma; miért nem használja ki azt a lehetőséget, hogy pluszpénzek ráfordítása nélkül a közoktatás minőségi javítására kerülhetne sor az elkövetkező években akkor, hogyha szinten tartanák azt az állami támogatást, amelyet megszoktunk, a következő évben.
Mint említettem, nem ez történik: a közoktatásra szánt pénzek a jövőben csökkenni fognak – és ez az oktatás minőségének a rovására zajlik.
Nyugat-európai és távol-keleti példák bizonyítják, hogy az oktatásra szánt pénzek nem kidobott pénzek: nagyon is megtérülnek, viszonylag rövid időn belül megtérülnek akkor, amikor a gazdaságban át kell képezni a munkaerőt, amikor olyan képzett emberekre van szükség, akik az ország gazdaságában dolgozni tudnak. A közoktatásra fordított pénz nem kidobott pénz – és azt hiszem, ezt mindannyiunknak meg kellene értenünk.
Azt, hogy a kormányzat nem megfelelő súllyal foglalkozik a közoktatás kérdéseivel, az elmondottakon túl mi sem bizonyítja jobban, mint hogy az év hátralévő részében nem szerepel a Kormány törvényalkotási programjában a közoktatási törvény megtárgyalása a Parlamentben. Megfelelő törvények nélkül egy ideig még működhetne a magyar iskolarendszer, hiszen a pedagógusok alkotóereje, a szülők önfeláldozása, a gyerekek ösztönei sok mindenen átsegítették már a magyar iskolarendszert – de pénz nélkül egyre nehezebb lesz.
Ezek után engedjék meg, hogy a televízión keresztül a gyermekeknek és a pedagógusoknak sok sikert kívánjak… (Zaj, közbeszólások a jobb oldalon.) … a következő tanévre.
Köszönöm. (Taps a bal oldalon.)
Döntés törvényjavaslatok sürgős tárgyalásáról

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi