HORVÁTH BALÁZS, DR. tárca nélküli miniszter:

Full text search

HORVÁTH BALÁZS, DR. tárca nélküli miniszter:
HORVÁTH BALÁZS, DR. tárca nélküli miniszter: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Valóban ez az interpelláció is Európában egyedülálló, magas színvonalú lenne abban az esetben, hogyha szinkronban futna minden kérdésföltevés az azt megalapozó kormánydöntéssel.
Milyen kérdéseket tett föl a képviselő úr? Az 1044/1990. X. 26-án született határozat fölállította az Ifjúságpolitikai Kabinetet, és meghatározta feladatát. Az Ifjúságpolitikai Kabinet tagjai, és ezért nem ismerem az ön információit, az illetékes szaktárcák miniszterei, az OTSH elnöke, majd a határozat imígy folytatódik, s most idézném a határozatot: helyettesítésükkel megbízott államtitkár vagy helyettes államtitkár.
Az én emlékezetem szerint – előrebocsátva azt – előfordult, hogy valamelyik szaktárcától hiányzott helyettes államtitkár, de döntő többségében mindig ott volt vagy az OTSH alelnöke, aki egyébként azt a területet viszi, Jakabházi úr, Andrásfalvy miniszter úr képviseletében mindig ott volt az a helyettes államtitkár, az FM-től és a többi minisztertől, nem akarok itt tényeket fölsorolni, azok a helyettes államtitkárok, akik a szakterületet felügyelik. Következésként, hogyha a jegyzőkönyvet ön megnézi, és én úgy gondolom, hogy erre minden lehetősége megvan, azokból meggyőződhet arról, hogy a határozatban írt feltételeknek az Ifjúságpolitikai Kabinet összetétele, nem vitatva egy vagy két esetben csonkán, de az esetek döntő és meghatározó többségében megfelelt.
Nem kétséges, hogy a kormányhatározat egy bizonyos vonatkozásában, és ezzel én önnel tökéletesen egyetértek, nem vihető keresztül. Ez az, amit ön a Kormány hibájául is ró föl, úgy vélem, hogy alappal, de azért alappal, mivel a feladat kivitelezhetetlen. A kormányhatározat, nem kétséges, tartalmazza azt, hogy emeljük ki a költségvetésből azokat a tételeket, amelyeket a Kormány a gyermek-, illetve ifjúságvédelemre, az ő gondjaik megoldására stb. fordít.
Hogyha alaposan átnézzük az államháztartási törvényt, és az abban szabályozottaknak megfelelően állítjuk össze a költségvetést, nekem jogilag a legkomolyabb fönntartásaim vannak azzal kapcsolatban, hogy ilyen struktúrában megbonthatom-e a költségvetési törvényt. De ha azon jogértelmezést fogadom el, amelyet ezek szerint ön is elfogad, hogy erre lehetőség van, akkor pedig technikailag kivihetetlen.
Tisztelt Képviselő Úr! Nem akarok visszaélni az ön és a Parlament türelmével, csak néhány tételt sorolnék föl, hogy honnan kellene összeszednünk a költségvetésből az ifjúság-, illetve gyermekvédelemre stb. fordított költségeket. Az NGYIA-nál, a Nemzeti Gyermek- és Ifjúsági Alapítványnál van több millió forint. A Központi Ifjúsági Alapnál, Andrásfalvy miniszter úr költségvetésében rendkívül komoly tétel van. Komoly tétel van a HM költségvetésében, de rendkívül komoly tétel van a népjóléti és szociális minisztérium költségvetésében. A Munkaügyi Minisztérium költségvetésében a foglalkoztatási alap és a többi. Sorolhatnám, rendkívül komoly öszszegek vannak.
Azt pedig megbontani és azt egzakt módon meghatározni, hogy ezen alapokból pontosan mennyi fordíttatik az ifjúság-, illetve gyermekvédelemre, a határozatban írt célokra, az én véleményem szerint egzakt módon nem lehet, s itt válaszolnék az ön – egyébként valóban indokolt – kérdésfeltevésére: kezdeményeztem, és az októberi Ifjúságpolitikai Kabinet e kérdésben, remélem, dönteni fog. E vonatkozásban a határozat megváltoztatásra szorul, ugyanis teljesíthetetlen feladat elé állította az Ifjúságpolitikai Kabinetet, melynek egyébként – hangsúlyozni szeretném – nincsen apparátusa.
A fentiekből következik az, hogy az Ifjúságpolitikai Kabinet a határozatnak megfelelő összeállításban ülésezik. Egy esetben nem ülésezett, 1992 augusztusában, egyszerűen mert mindenki szabadságon volt, nem tudtam, nem volt rá módom, lehetőségem, hogy ilyen színvonalon… bocsánat, ilyen szinten, elnézést, a kabinetet összegyűjtsem. Egyébként amióta én töltöm be ezt a posztot, azóta minden alkalommal az akkor elfogadott ütemterv szerint tárgyalt a kabinet a – hangsúlyozom – jogszabályban írt személyi feltételek mellett. Megtárgyalta a szociális törvényt, és sorolhatnám, hogy milyen törvényeket. Mindegyikre megtettük az észrevételünket. Azok az ifjúsági szervezetek, amelyek a Kabinet döntése, állásfoglalása alapján megfelelő legitimációs erővel bírnak a tagságukat stb.-t illetően, és kérem, nemcsak politikai érdeket fejeznek ki, pártpolitikai érdeket, azok az ifjúsági szervezetek mindig meghívást kaptak. Aki rendkívül komoly segítséget nyújt a Kormánynak, és személy szerint nekem is, a deregulációs kodifikációs bizottság, és ezt már a múltkor is megköszöntem Fodor FIDESZ-es képviselő úrnak, vezetői mindig meghívást kapnak, és a lehetőségeinkhez képest a támogatást munkájukhoz – és én ezt döntő jelentőségűnek tartom – úgy vélem, megkapják.
Tisztelt Képviselő Úr! Nem kétséges, hogy rendkívül nehéz a határozatban írt érdekegyeztető fórumot létrehozni.
(15.10)
Én azonban az európai színvonalú interpellációnak megfelelően fölajánlom önnek, hogy rendelkezésére bocsátom az összes jegyzőkönyvet, amellyel bizonyítani kívánom azt, hogy az Ifjúságpolitikai Kabinet és az Ifjúsági Koordinációs Titkárság milyen erőfeszítéseket tett azért, hogy a fiatalságot, gyerekeket stb. tömörítő szervezeteket egy asztalhoz leültesse.
Ezzel kapcsolatban legutóbb a Filló Pál képviselő úr által föltett interpellációban foglaltakra összefogtam mondókámat, válaszoltam – egyébként a két interpelláció kísérteties módon hasonlít egymásra.
Egyébként a legnagyobb gond ezzel kapcsolatban az, hogy nem találjuk azokat az ifjúsági szervezeteket, amelyek megfelelő elfogadottsággal és létszámmal, tömegtámogatottsággal bírnának, és egymással nem tudnak megállapodni. Ha egyik héten születik egy megállapodás, akkor a másik héten ismét jelentkezik számos ifjúsági szervezet.
Most úgy tűnik, hogy sikerül ezt a kérdést megoldani, és aránylag nagy, erős szervezetekkel sikerül talán az érdekegyeztetés mechanizmusát kialakítani. Én nagyon remélem, hogy erre a közeljövőben (Az elnök csenget.) most már technikailag is sor kerül. Köszönöm, Elnök Úr, befejeztem válaszomat, és kérem annak elfogadását. (Taps.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi