JÁNOSI GYÖRGY, DR. (MSZP)

Full text search

JÁNOSI GYÖRGY, DR. (MSZP)
JÁNOSI GYÖRGY, DR. (MSZP) Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszter Úr! Az elmúlt hetekben több híradás is szólt arról, hogy a Művelődési és Közoktatási Minisztérium 1993 szeptemberétől egységes kétezer forintos havi tandíj bevezetését tervezi a felsőoktatási intézményekben. A minisztérium illetékesei azt is jelezték, hogy a tárca tárgyalásokat kezdeményezett különböző bankokkal egy kedvezményes tanulmányi hitelkonstrukció kialakítása tárgyában. Ezek a tárgyalások azonban még nem vezettek eredményre.
Ugyanakkor nyilvánvaló, hogy ha '93-tól valóban be kívánja vezetni a tandíjat a minisztérium, akkor ezt a szülők és a leendő diákok tájékoztatása érdekében közzé kell tenni az ez év végén vagy a jövő év elején kiadásra kerülő felsőoktatási felvételi tájékoztatóban.
A tandíj bevezetésével kapcsolatban jogi és oktatáspolitikai problémák egyaránt felmerülnek. Ezekkel kapcsolatos kérdéseim miniszter úrhoz a következők.
Először. A tárca a hivatalos közzététel és a felsőoktatási törvény parlamenti elfogadása előtt, mely megalapozhatja a tandíj tervezett formájának bevezetését, módosítani kívánja-e a jelenleg érvényben levő 8/1987. MM rendeletet? Ez a rendelet ugyanis két ponton is érinti a tandíjak ügyét, és a rendelet a tervek szerint csak az új felsőoktatási törvény parlamenti elfogadásával veszítené hatályát. A két passzus a következő. Tandíjfizetési kötelezettség nem állapítható meg, ha a hallgató a 3,0 tanulmányi átlageredményt eléri. A másik passzus: a tandíj összege félévenként kétezer forintnál több nem lehet.
A második kérdésem. A tandíjbefizetési kötelezettség csak a tanulmányaikat megkezdőkre vonatkozik, vagy a már hallgatói jogviszonyban levőkre is kiterjed?
A harmadik kérdésem. A minisztérium tervei szerint a tandíjfizetési kötelezettség a tanulmányi hitelkonstrukcióra vonatkozó pénzintézetekkel kötött megállapodás függvénye-e, vagy ennek hiányában is bevezetésre kerül?
Negyedszer. Garanciát tud-e vállalni arra a minisztérium, hogy a középszint alatt, a létminimum környékén élő családok gyermekei számára a tandíjmentességgel vagy egy olyan új, differenciált ösztöndíjrendszerrel, mely kellőképpen kompenzálja a tandíjjal járó terheket, a jelenlegi állami támogatás megőrzi reálértékét?
Végül ötödször. A tandíjfizetési kötelezettség hivatalos közzétételével párhuzamosan nyilvánosságra hozza-e a tárca a tanulmányi hitelkonstrukció feltételeit, a tandíjmentesség kritériumait vagy az új ösztöndíjrendszer alapelemeit, hogy a családok számára tervezhetővé váljanak a továbbtanulás költségei?
Köszönöm a figyelmet, várom miniszter úr válaszát. (Taps.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi