JÁNOSI GYÖRGY, DR. (MSZP)

Full text search

JÁNOSI GYÖRGY, DR. (MSZP)
JÁNOSI GYÖRGY, DR. (MSZP) Köszönöm, Miniszter Úr a választ. De azonnal hozzáteszem, hogy ez a válasz egyáltalán nem nyugtatott meg.
Annak örülök, hogy a minisztérium tervei szerint a tandíj-befizetési kötelezettség csak akkor jelenhet meg, hogyha a pénzintézetekkel kész a megállapodás a kedvezményes tanulmányi hitelkonstrukciót illetően.
Az összes többi kérdésre adott válasz azonban nem kielégítő számomra.
Nem kielégítő az, hogy a jelenleg érvényben lévő rendeletet nem kívánja megváltoztatni a minisztérium, mert ezzel azt jelzi, hogy a felsőoktatási törvény elfogadása előtt – amely törvény lehetőséget adna a tandíj bevezetésére – már megelőlegezi a minisztérium a Parlament döntését, nyilván számítva a parlamenti kormánykoalíciós többségre. Anélkül, hogy megváltoztatná saját hatáskörben a tandíjfizetésre vonatkozó rendeletet, meggyőződésem szerint ezt nem teheti meg a minisztérium, mert ezzel a Parlament tekintélyét járatja le, hiszen megelőlegezett parlamenti döntésről van szó.
Az sem nyugtat meg, hogy a tandíjfizetési kötelezettség nemcsak a jelenleg főiskolára, egyetemre lépőkre vonatkozik majd, hanem a már most ott tanuló hallgatókra is. A hallgatói státus ugyanis hallgatói jogviszonyként értelmezhető, amelynek jogait és kötelezettségeit az oktatási törvény tartalmazza. Ezeken a hallgatólagos szerződésre utaló elemeken utólag változtatni nem lehet. Márpedig, amikor eredetileg megköttetett ez a hallgatói jogállásra vonatkozó hallgatólagos szerződés, akkor a tandíjfizetési feltétel nem szerepelt. Ilyen körülmények között hirtelen új helyzet elé állítja a jelenlegi hallgatókat a minisztérium.
Az sem nyugtat meg, az a válasz, hogy a létminimum környékén élő családok számára a tandíjkedvezményt majd az intézmények, illetve a hallgatói önkormányzatok fogják megállapítani. Mert ha a minisztérium egységesen, központilag vezet be 2000 forintos tandíjat, akkor egységesen, központilag kellene gondoskodni arról, hogy az alsó rétegeket hátrányos helyzetbe hozó döntés csak megfelelő garanciális elemekkel kiegészítve léphessen életbe.
Mindezek alapján az ötödik kérdésre adott válasz sem elfogadható, mert nem fogja tudni hitelesen tájékoztatni a minisztérium az új pénzügyi feltételekről a szülőket, és félő, hogy a középszint alatt elhelyezkedő rétegek gyermekei nem tudják bizonytalan körülmények között vállalni a továbbtanulást, mert nem vállalják, hogy váratlan helyzet elé állítsa anyagilag, pénzügyileg őket ez a tárcarendelet.
Mindezek alapján nem tudom elfogadni a választ, és kérem a Parlamentet, ne fogadja el a választ, hogy közösen tudjuk végiggondolni ezeket a garanciális elemeket, amely garanciális elemek nélkül nem vezethető be ez a rendelet az én megítélésem szerint.
Köszönöm. (Taps a bal oldalon.)
Határozathozatal

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi