KERESZTES K. SÁNDOR környezetvédelmi és területfejlesztési miniszter:

Full text search

KERESZTES K. SÁNDOR környezetvédelmi és területfejlesztési miniszter:
KERESZTES K. SÁNDOR környezetvédelmi és területfejlesztési miniszter: Köszönöm szépen, Elnök Úr! Tisztelt Ház! Kedves Képviselőtársaim! A Békés megye számottevő, országos jelentőségű védett értékeinek leendő sorsával összefüggésben felvetett gondolatokkal magam is messzemenően egyetértek.
Egyetértek önnel abban, amit írásbeli interpellációs beadványában megfogalmazott, hogy a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság a Kecskeméttől való jelentős, esetenként 150-180 km-es távolság miatt képtelen maradéktalanul ellátni feladatait, különösen a jelenlegi helyzetben, amikor a pénzügyi gondok folytán a területkezelők közlekedése is jelentős problémát jelent.
A Körös–Maros menti régió természeti értékei egységes kezelésének, szakmai és hatósági felügyeletének igénye sokesztendős gondolat, érdemi intézkedés azonban csak a közelmúltban történt. Erre utalt is képviselő úr szóbeli kiegészítése.
Az elmúlt hónapok során munkatársaink elvégezték azt az alapos előkészítő munkát, amely a jelenleg is folyó komplex természetiállapot-felvétel adatsoraival kiegészítve lehetővé teszi egy új természetvédelmi igazgatóság létrehozását.
A Berettyó–Körös vidékén, illetve a Körös–Maros szögén hét szigetszerűen elkülönülő tömb egységes szemléletű természetvédelmi kezelését kívánjuk szavatolni. Értékes folyó- és állóvizek, morotvák, lápok, mocsarak, láprétek, szikes puszta és löszpusztamaradványok várnak aktív védelemre.
Megkezdtük a leendő igazgatóság hatáskörébe tartozó mintegy 40 ezer hektárnyi terület szakmai feldolgozását, egyúttal egyes, eddig megyei védelem alatt állt területegységek átminősítését, illetve ha szükséges, további védetté nyilvánításukat.
Ami a szervezeti kereteket illeti: a tárca anyagi helyzetének ismeretében a vázlatosan ismertetett előkészítő munkák finanszírozása és érdemi elvégzése mellett pillanatnyilag csak egy kis létszámú természetvédelmi igazgatóság gyors létrehozására vállalkozhatunk. A minimálisan szükséges létszámkeret, a működtetéshez szükséges költségvetés kidolgozása jelenleg folyik.
Ebben az eddigi együttműködésen túl, amelyet elsősorban Békés megye esetében most külön is megköszönök, kérjük az érintett megyék további segítségét. A jelzett természetvédelmi szakigazgatási szerv elhelyezésére elsősorban ott lesz lehetőség, ahol tárgyalásaink során – a központi költségvetés közreműködésén túl – a legtöbb helyi támogatásra számíthatunk.
Ezért a megyei önkormányzat mellett megkeressük Békéscsaba, Gyula, Gyoma és Szarvas város vezetését is. Szándékaink szerint a további teendőket előkészítő és a természetvédelmi regionális szakirányítást ellátó Körös–Maros menti természetvédelmi igazgatóság az említett tárgyalások eredményeitől függően 1993 januárjában kezdheti meg működését.
Tehát nincs még döntés a székhelyről, mint mondtam, tárgyalásokat folytatunk, s ennek eredményeképpen az anyagi szempontból legelőnyösebb változatot fogjuk választani.
Szeretném jelezni azt, hogy ez ügyben is éppen holnap megyek Gyulára, ami nem egy döntést jelent, hanem tájékozódást, megkeressük a többi várost is, tudom, hogy Szarvas is szívesen látná ezt az igazgatóságot.
A január 1-jei működés feltételezi azt, hogy ez a döntés novemberben, decemberben megszületik, akkor fogom tudni személyes álláspontomat is közölni képviselő úrral.
Kérem önt is és a tisztelt Országgyűlést, hogy válaszomat elfogadni szíveskedjenek. Köszönöm. (Taps.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi