SCHIFFER JÁNOS, DR. (MSZP)

Full text search

SCHIFFER JÁNOS, DR. (MSZP)
SCHIFFER JÁNOS, DR. (MSZP) Köszönöm a szót. Első megközelítésben én nagyon sajnálom a válasznak azt az indítását, ahogy miniszter úr tette, hogy mit érez ki az én gondolataimból. Örültem, amikor hallottam, hogy a szakminiszter válaszol, arra gondoltam, hogy szakmai válaszokat kapunk, amelyeket természetesen beszerez majd azon partnereitől, akik a kérdésekhez értenek. Hangsúlyoztam, hogy miért tartom a problélmát nehéznek, miért fontos az, hogy ezzel foglalkozzunk.
Én konkrét kérdéseket tettem fel, igazából ezekre nem tett választ a miniszter úr.
Azt gondolom, hogy amikor november 30-áig a médiatörvényt el kell fogadni az Országgyűlésnek, akkor módja lett volna a Kormánynak – hasonlóan, mint amikor a kísérleti adásokat indította – közösen például Haraszti Miklós és Kulin Ferenc képviselőkkel egyeztetni ennek a kísérletnek az indítását. Szóltak mind a ketten arról, hogy szükség van ilyen típusú sugárzásra. Ugyanakkor, amikor ezt bejelentette a kormányszóvivő a kormányszóvivői tájékoztatón, akkor ez előtt nem volt semmifajta konzultáció.
Én azt gondolom, hogy kisajátítani azt a kérdést, hogy csak az MDF és az MDF-koalíció tagjai azok, akik ebben a kérdésben lépnek, csak azok, akik megtehetik azt, hogy a határon túli magyarság részére műsort sugározzanak, én ezt nem tartom elfogadhatónak. Azt gondolom, hogy ebben a kérdésben sokkal nagyobb politikai semlegességet kell biztosítanunk és bizonyítanunk, mint esetlegesen a magyar közszolgálati rádió és televízió ügyében. Nagyobb semlegességet kell, mert környezetünkben különböző és különböző kormányok vannak, és tiszában kell lenni azzal, hogy a határon kívüli magyarság nem egy párthoz tartozik, hanem több különböző ideológiai párthoz.
Én azt gondolom, hogy ez az intézkedés egyértelműen megzavarja azt a folyamatot, amit elindított a médiatörvény elfogadása kapcsán a Kormány és az Országgyűlés. Ellenkezik is annak a levélnek a tartalmával, amelyet a kísérleti adások kapcsán a tisztánlátás érdekében épp a miniszterelnök úr küldött meg, hogy egyértelmű legyen, hogy milyen politikát akar követni ebben a kérdésben a Kormány. Így fogalmaz, hogy "a kormányzat természetszerűleg minden, a moratórium által ténylegesen érintett magyar kijelölési jogosultsági körbe eső frekvenciaelosztás esetén a meghozandó törvények által szabályozott formában kíván eljárni, következésképpen arra törekszünk, hogy az eljövendő helyzetet kizárólag a törvényes szabályozás, és ennek jegyében kialakuló piaci versengés alakítsa ki."
Amikor megindult a kísérleti adás, épp a szakemberek nyilatkozták azt, hogy nem tudják beindítani a végleges adást addig, amíg nem születik meg a médiatörvény, mert szükség van a médiatörvény elfogadására ahhoz, hogy ez a technika elindulhasson. Azt gondolom, hogy most – itt kétmillárdot mondott a miniszter úr, a sajtótájékoztatón hárommilliárd forint hangzott el – beruházni egy olyan formába, amelyiknek nincsenek tisztázva a keretei, azt hiszem, hogy pazarlás.
Én azt gondolom, hogy ma sok mindent meg lehetne tenni a határon kívüli magyarság jobb informálása érdekében, például nagyon jó lenne az, hogy a Magyar Televízió több lehetőséget kapjon arra, hogy műsoridejét bővítse (Az elnök poharát megkocogtatva jelzi az idő leteltét.) , s több ismétlésre tudjon szert tenni (Az elnök ismét megkocogtatja a poharát.) – igen –, vagy esetleg erősítsék azt a sugárzási lehetőséget, amivel jobban be lehet látni a határon túli magyarság ellátásába.
Én azt gondolom, hogy ez a folyamat a szabad rablást indítja el, elindít egy pozíciót anélkül, hogy a törvény megszületett volna. Ezt a miniszter úr meg is mondta, azért van erre most szükség, mert a törvény előtt akarják ezt a kérdést elrendezni. Én ezt nem tartom elfogadhatónak.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi