SIKLÓS CSABA közlekedési, hírközlési és vízügyi miniszter:

Full text search

SIKLÓS CSABA közlekedési, hírközlési és vízügyi miniszter:
SIKLÓS CSABA közlekedési, hírközlési és vízügyi miniszter: Köszönöm, Elnök Úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Bár felvezető gondolatában képviselő úr tiltakozik az ellen, hogy nem amiatti aggodalmának ad hangot, hogy a Kormány végre tesz valamit a magyar műholdas adás megvalósításáért, de én mégis úgy érzem, hogy ebből a kérdésfeltevésből ily módon ez érezhető ki.
Mindazóta, hogy ez év tavaszán a vételi viszonyok felméréséhez az Eutelsat segítségével kísérleti adást sugároztunk, nagy számban kaptuk a jelzéseket mind a határokon túli magyarság szervezeteitől, mind az egyes emberektől a kísérlet sikeréről, de mindenekelőtt a végleges adás beindításának égető szükségességéről. Ezért is éltünk azzal a műszaki és anyagi oldalról egyaránt kedvező lehetőséggel, az Eutelsat műhold szabad csatornájának előzetes lekötésével, amelyre még júniusban került sor, amely lehetővé teszi a Kárpát-medence, de lényegében egész Európa besugárzását.
Ez a kettősség – és szeretném még egyszer hangsúlyozni –, a jelenleg adódó műszaki lehetőség és a határokon túli magyarság képviselőinek szinte jajkiáltásszerű követelése az anyanemzethez, indította a Kormányt a végleges műholdas adás feltételeinek biztosítására. És ez semmiképpen sem áll, nem állhat ellentétben a médiatörvénnyel, mivel a médiatörvény-javaslat rendelkezései nem zárják ki, hogy a törvény hatálya olyan műsorszolgáltatókra is kiterjedjen, amelyek a törvény megszületése előtt kezdik meg tevékenységüket.
Másodszor: az adás szándéka a Kárpát-medencében élő magyarság érdekeit szolgálja. A megvalósítás azonban jogtechnikai okok miatt a Kormány lehetőségei közé tartozik. S képviselő úr kérdése véleményem szerint arra az abszurd feltételezésre épül, hogy a kormányzati keretek között születő döntések, határozatok, rendelkezések kizárólag kormánypárti érdekeket szolgálnak, azaz hogy a Kormány nem illetékes az egész nemzetet érintő ügyekben. Ezzel a logikával minden egyszerű többséggel születő törvény és minden kormányrendelet csupán a kormánypártok szolgálatában állna, s éppen a médiatörvény vitájának tapasztalatai késztetik a Kormányt arra, hogy minden olyan esetben, amikor az Alkotmány és a jogszabályok lehetővé teszik számára az össznemzeti érdekek nevében történő cselekvést, vállalja is annak felelősségét.
Harmadszor a költségekről: A kísérleti adás a Magyar Műsorszóró Vállalat s a Mozgókép Alapítvány terhére az Eutelsat szervezet által ingyen biztosított csatornán történt még a tavasszal. A végleges adás költségeit az alapítványnak hirdetési díjakból és adományokból kell előteremtenie. A kezdeti időszakban azonban a hazai magyarságnak kell a költségvetésen keresztül segítenie a műholdas program megindítását. Ez számításaink szerint ez évben mintegy 300 millió forint, és 1993-ban sem haladhatja meg a 2 milliárd forintot, amely az azt követő években fokozatosan csökkenő mértékű, míg öt év alatt nullára fut ki.
Negyedszer: a távközlési műhold, így az Eutelsat 2 F 3 jelű frekvenciáit, amelyek nemzetközileg egyeztetve vannak, bárki igénybe veheti, bérelheti, és azon műsortovábbítást végezhet. Sajátossága ezen műholdaknak, hogy frekvenciasávjukban nincs nemzeti frekvencia, és a területi besugárzás is rugalmasan kezelhető. A műholdas adás tehát nem vesz igénybe egyetlen műsortovábbításra alkalmas frekvenciát sem, ezért a program fellövéséhez szükséges frekvencia használata nem érinti a moratóriumot.
Végezetül, ez év október 12-e és 18-a között Budapest rendezi az Európa Telecom távközlési szakkiállítást. Ebből az alkalomból ismét megkezdjük – várhatóan a szomszédos országok és az Eutelsat közreműködésével – a kísérleti adást, amelyet 19-étől önálló magyar nyelvű adásként folytatnánk. Hiszem, hogy ezzel a Kárpát-medence magyarsága olyan műsorhoz jut, amely hiteles tájékoztatásával segíti eligazodásukat problémákkal terhelt világunkban, és biztosítja részükre nemzeti kultúránk ápolását és megőrzését.
Kérem tisztelt képviselőtársaimat válaszom elfogadására. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi