VASS ISTVÁN (SZDSZ)

Full text search

VASS ISTVÁN (SZDSZ)
VASS ISTVÁN (SZDSZ) Köszönöm, Elnök Úr! Tisztelt Miniszterelnök Úr! Tisztelt Horváth Balázs Úr! Tisztelt Ház! Interpellációmat, miután több tárcát és több minisztert érint közvetlenül, úgy a művelődési, közoktatási, mint a népjóléti, mint a munkaügyi tárcát, de különböző államtitkárokat, sőt az OTSH elnökét is, így mindenféleképpen a miniszterelnök úrnak kellett címeznem, de a továbbiakban akkor – alkalmazkodva a kialakult helyzethez – az említett felé fordulva mondom el.
(15.00)
Ahhoz, hogy az interpellációm címében megfogalmazott minősítés valóban igaz legyen, ahhoz időarányosan rendben teljesülni kellett volna A gyermekek és a fiatalok jövőjéért című hároméves kormányprogramnak. Azonban e program teljesítésére, ahogy az idő múlik, a Kormánynak már egyre kevesebb ideje marad. A gyermek- és ifjúsági szervezetek 1991. július 11-én kelt véleményükben egyetértettek az előterjesztésben rejlő kormányzati szándékkal, de már akkor korrekciók, kiegészítések és az együttműködés lehetőségét kérték.
Látszólag megfelelt ezen igénynek az a határozat, amely megbízta az Ifjúságpolitikai Kabinetet azzal, hogy folyamatosan ellenőrizze az intézkedési program végrehajtását, s a lehető legszélesebb nyilvánosság bevonásával, a gyermek- és ifjúsági szervezetekkel együttműködve szükség szerint tegyen javaslatot a program korrekciójára. Ennek benyújtási határideje 1992. április volt.
A Kormány arra is felkérte az Ifjúságpolitikai Kabinetet, hogy készítsen az egyes feladatokhoz tartozó költségvetési tételekből összegzést, és azt a költségvetési törvény mellékleteként nyújtsa be. A mellékletben kerüljön bemutatásra, hogy a Kormány mekkora hányadban vállal finanszírozást a gyermek- és ifjúsági korosztályokkal kapcsolatos feladatokban. Ennek határideje a költségvetési törvény elfogadásával összhangban volt.
Az Országos Diák Unió tanácsadó kollégiuma megállapítja, hogy e feladatok megoldásának még a kísérlete sem történt meg. Az 1044/1991. X. 26. számú kormányhatározat szerinti összetételben az Ifjúságpolitikai Kabinet még egyszer sem ülésezett, így kétséges, hogy de facto létezik-e egyáltalán. Így az sem csoda, hogy az Intézkedési Terv fontos IV/2. számú feladata, amelynek értelmében 1991. december 31-ig meg kellett volna teremteni az állami szervek és a korosztályi érdekvédelmi szervezetek együttműködését, nem teljesült, s ma talán messzebb van a megvalósulástól, mint egy évvel ezelőtt.
A Kabinet tehát nem ellenőrizte folyamatosan az intézkedési program végrehajtását. A számára előírt 1992. évi áprilisi határidő eseménytelenül telt el. Most az Ifjúságpolitikai Kabinet igen különös előterjesztést készített az intézkedési program időarányos végrehajtásáról. Ebből ugyanis hiányosságai, felületessége és ködösítő jellege miatt nem könnyű kiolvasni, hogy az úgynevezett hároméves intézkedési program készültségi foka szűken 25%.
Kérdezem tehát, hogy egyetértenek-e a megállapításaimmal, és kérem, adjanak elfogadható választ a Kormány szavahihetőségében csalódott, a jövőt már fenntartásokkal váró gyermek- és ifjúsági szervezetek számára. Köszönöm. (Taps balról.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi