VASS ISTVÁN (SZDSZ)

Full text search

VASS ISTVÁN (SZDSZ)
VASS ISTVÁN (SZDSZ) Tisztelt tárca nélküli Miniszter Úr! Ön próbálta megmagyarázni az Ifjúságpolitikai Kabinet működését, amit elég nehéz megmagyarázni, de a leglényegesebb kérdésre a Kormány programjával kapcsolatosan lényegében semmilyen választ nem adott.
Az idő rövidségére való tekintettel csak egy-két példát szeretnék felhozni, hogy ez milyen mértékben nem teljesült. 1991 decemberére kellett volna elkészíteni egy intézkedési tervet a közoktatás-fejlesztés egyes neuralgikus pontjainak orvoslására. Ennek felelőse a művelődési és közoktatási miniszter, a népjóléti miniszter, valamint az OTSH elnöke. A határidő régen lejárt, a terv elkészítése nem történt meg.
Úgyszintén 1991 decembere volt a határidő arra, hogy formalizálni kellett volna a minisztérium, a közoktatásban érdekelt önkormányzati, pedagógus, szakmai, szakmai-érdekvédelmi, gyermek- és tanulói érdekű szervezetek kapcsolatrendszerét. A határidő lejárt, a feladat nincs teljesítve.
Az 1991. novemberi egyeztető fórumkísérlet fiaskóval végződött kormányoldali felhatalmazás hiányában. Érdemes idézni a koordinációs titkárság emlékeztetőjéből. Idézem: "Tájékoztató hangzott el az Ifjúságpolitikai Kabinet szakértői értekezletén elhangzottakról. A Kormány hároméves intézkedési programjának végrehajtásához szükséges pénzeszközök bemutatásához, annak megvitatásához a szakértők nem járultak hozzá." Így értelmezi tehát a Kabinet a lehető legszélesebb nyilvánosság bevonását, a gyermek- és ifjúsági szervezetekkel való együttműködést.
Sorolni lehetne hosszasan a hibákat, de erre ez a szűkös idő nem alkalmas. Ezért is nagyon sérelmes, hogy a Kormány hibájából, előterjesztésének hiányában mind a mai napig nem kerülhetett sor egy parlamenti vitanapra ebben a témában, amikor erről igazán lehetne vitatkozni, tételesen lehetne bizonyítani a Kormány mulasztásait, és akkor talán elfogadható választ is tudnának adni. Így viszont, tekintettel arra, hogy a gyermek- és ifjúsági szervezetekkel és az egyéb érdekelt szakmai és érdekvédelmi szervezetekkel együttműködni képtelen Kormány, amely minden jószándékú közreműködést elhárított, a maga vállalta feladatainak sem tudott mind ez ideig eleget tenni, én a tárca nélküli miniszter úr válaszát nem tudom elfogadni, és azt hiszem, hogy ez a válasz a Parlament számára sem lehet elfogadható. Elfogadható választ legföljebb egy megrendezendő vitanapon lehet adni. Köszönöm. (Taps.)
Határozathozatal

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi