KUPA MIHÁLY, DR. pénzügyminiszter:

Full text search

KUPA MIHÁLY, DR. pénzügyminiszter:
KUPA MIHÁLY, DR. pénzügyminiszter: Köszönöm, Elnök Úr. Tisztelt Országgyűlés! Hölgyeim és Uraim! Egy rövidített expozét fogok elmondani, a részletes, leírt expozét szét fogjuk osztani a képviselők között, mert nem akarom terhelni a türelmüket és az idejüket, hogy állandóan a költségvetéssel foglalkozzanak.
Önök előtt tornyosul ez a csomag, amit én elhoztam, hogy lássák: a Magyar Köztársaság 1991. évi állami költségvetésének végrehajtásáról szóló törvényjavaslat. Mindenekelőtt szeretném elmondani, hogy 1991 talán a magyar gazdaságtörténet egyik legnehezebb, a gazdaságirányítás és menedzselés szempontjából pedig az egyik legbonyolultabb éve volt. Egy válságjegyeket mutató, instabil, tartalékokkal nem rendelkező gazdaságban rövid idő alatt kellett megbirkózni olyan feladatokkal, mint a piacgazdasági rendszerre való áttérés leglényegesebb feltételeinek kialakítása, ezzel párhuzamosan egy nagyszabású piacváltással együtt járó programsorozat beindítása.
A feltételek nem voltak könnyűek. A teljesség igénye nélkül csak néhányat: a rubelelszámolású külkereskedelem összeomlása, a nemzetközi cserearányok kedvezőtlen alakulása, a hazai elavult termelési szerkezet adottságai, a munkanélküliség kialakulása és robbanásszerű növekedése, az infrastrukturális feltételek elmaradottsága, fejlődést gátló hiányosságai, és korszerűtlen – ahogy az előbb is szó volt róla ", pénzfaló elosztási rendszerek mellett kellett e célkitűzéseinknek érvényt szerezni, ráadásul olyan körülmények között, amikor új önkormányzati szabályozást vezettünk be, és számos területen új intézményeket kellett létrehoznunk, kezdve a munkanélküliséget irányító intézményektől az átképzésig.
A gondjainkat fokozta az is, hogy a megváltozott feltételekhez történő alkalmazkodás nem volt kellően rugalmas, a köztudatban tovább élt – és ma is tovább él, sajnos – az állami szerepvállalás torz értelmezése, nevezetesen az az értelmezés, hogy jön az állam, és megoldja a problémákat.
1991-ben eredményként könyvelem el, hogy a külső egyensúly és az adóssághelyzet javult, az áremelkedés, bár minden eddiginél gyorsabb volt, az év derekán a reméltnek megfelelően elkezdett csökkenni. Kedvezőtlen viszont – és itt tévedtünk ", hogy az eredetileg figyelembe vettnél nagyobb arányban esett vissza a termelés, illetve jobban növekedett a munkanélküliség, a nemzetgazdasági jövedelem reálértéken a feltételezett 4%-kal szemben 10%-kal csökkent. Ez a költségvetésben is jelentős bevételkiesést és nagyobb deficitet okozott, még némi kiadási megtakarítás mellett is.
A feltételezettnél lényegesen erőteljesebben szűkült a külső és a belső kereslet is. A belső kereslet összetevői közül a lakosság fogyasztása, továbbá a vállalkozások felhalmozása is jóval erősebben csökkent a feltételezésnél.
Ezt a helyzetet részben a kényszer, részben a gazdasági szereplők változó, a piacgazdasági körülményekhez igazodó magatartása alakította ki. A fogyasztók ugyanis már nem költik jövedelmük nagy részét az éppen kapható árucikkek megvásárlására, mint a hiánygazdaság körülményei között, hanem a liberalizált környezetben, kínálati piaci viszonyok között, még erősen csökkenő reáljövedelem mellett is – igaz, rétegenként igen differenciált mértékben és igen különböző motívumok alapján – inkább a megtakarítási hajlam nőtt.
Be kell vallanom őszintén, hogy ilyen gyors és gyökeres magatartás-változásra a több évtizedes beidegződésekkel szemben nem számoltunk. 1991-nek az is egy nagy tanulsága, hogy azzal, hogy a keleti kereskedelmünk összeomlott, azzal, hogy rátértünk a világgazdasági árakra és elszámolási formákra, azzal, hogy lényegesen csökkentettük a támogatásokat, azzal, hogy kinyitottuk a magyar gazdaságot, liberalizáltuk a gazdaságot, liberalizáltuk az árakat, azzal lényegében nemzetközi versenyhelyzetbe kerültünk, aminek az egyik és a legfőbb tanulsága és ma is tartó hatása, hogy az addig felhalmozott magyar állótőke – az eszközök, gépek, berendezések – jelentős mértékben leértékelődött, és ugyanez történt a munkaerővel is bizonyos területeken.
(18.10)
Ez a felszínen eladhatatlan termékekben és növekvő munkanélküliségben jelenik meg, de ha az ember az újratermelés szempontjából, a fellendülés szempontjából vizsgálja ezt a helyzetet, akkor tisztában kell lennie azzal, hogy mire a magyar gazdaság ezt a veszteséget bepótolja, mire az elavult termelőeszközöket lecseréli, mire korszerűsíti a technológiát – ideértve az emberek tudását, szaktudását is ", ahhoz idő kell, idő telik el. És amikor itt folyton a jövedelemtermelés vagy a jövedelemképződés elégtelenségéről beszélnek, mindig elfelejtik ezt a tényezőt, hogy ez az egyik alapvető gond. Annál jobbak az eredmények, hogy sikerült piacot váltani, az adósságot kézben tartani – tehát az alkalmazkodás ilyen szempontból is meglepően jó.
Tisztelt Országgyűlés! A költségvetéssel kapcsolatban elsőként arra szeretnék kitérni, miért nem nyújtott be a Kormány év közben pótköltségvetési javaslatot, miután a hiány meghaladta a tervezettet.
Az állami pénzügyeket szabályozó 1979. évi II. törvény még nem foglalkozott a pótköltségvetéssel. Az 1991. évi költségvetési törvény határozta meg első ízben a pótköltségvetési törvényjavaslat készítésének kötelezettségét arra az esetre, ha a költségvetés teljesítésénél mutatkozó eltérések hatása a Kormány hatáskörében nem ellensúlyozható. Az 1991. évi költségvetési folyamatok alapján a hiány nagyobb arányú túllépésének veszélye szeptemberre vált nyilvánvalóvá. Az Állami Számvevőszék jelentésében most és utólag június hónapot jelöli meg – ezzel azonban vitatkoznom kell, mert a június végi hiány 51 milliárd forint volt, ami ugyan meghaladta az éves előirányzat időarányos részét, a törvényben jóváhagyott 78,8 milliárd forint hiányt azonban első ízben a szeptemberi mérlegben kimutatott, októberben rendelkezésre álló hiány haladta meg, ami 87 milliárd volt. A Kormány ekkor áttekintette a költségvetés helyzetét, és november közepén döntött a központi költségvetési szervek és egyes elkülönített állami pénzalapok támogatásának csökkentéséről, illetve az alapok közötti átcsoportosításáról.
Az 1992. évi költségvetési törvényjavaslat indokolásában a Kormány részletesen foglalkozott az 1991. évi helyzet bemutatásával, az 1990. évi adótúlfizetések nagyarányú visszaigénylésével, az év során szükségessé vált többletkiadásokkal, és az ennek következtében emelkedő hiánnyal. Idézek belőle: "Az állami költségvetés 1991. évi várható hiánya 102 milliárd forint körül prognosztizálható – ez a jóváhagyottnál mintegy 24 milliárd forinttal több." A finanszírozásáról pedig azt jelentettük, hogy a hiány jegybanki hitellel és államkötvénnyel nem fedezett részének forrását a forgalomban lévő kincstárjegyek állományának csaknem 38 milliárd forintnyi emelkedése megteremti. Vagy másutt: az 1991. évi költségvetés várható hiányát a Magyar Nemzeti Bank által nyújtott 60 milliárd forint hitel, a 15 milliárd forint összegben értékesített államkötvények és a forgalomban lévő kincstárjegyek állományának növelése vélhetően teljes mértékben fedezi. Hozzátartozik még a kérdéshez, hogy a társadalombiztosítás év végén tartósult 15-20 milliárd forintos hitel-igénybevétele is megjelent, amely a forgóalapot terheli, és így annak forrásigényét növeli.
A Kormány tehát – ha nem is önálló előterjesztés formájában, de – bemutatta az 1991. évi hiány várható növekedését. Akkor emiatt, illetve a kincstárjegy-kibocsátás növelése miatt kifogást senki sem emelt.
A Kormány a pénzügyminiszternek a kincstárjegyről szóló 1987. évi 23. törvényerejű rendeletének megfelelően járt el, amikor az állam a rövid lejáratú hitelszükségletének fedezetére kincstárjegyet bocsátott ki – év közben ugyanis az állami forgóalapot kell annak szükségletei szerint finanszírozni.
Az Állami Számvevőszék megállapításával ellentétben, a Kormány úgy látja, hogy a pénzügyminiszter nem sértette meg az állami pénzügyekről szóló 1979. évi II. törvényt.
Tisztelt Országgyűlés! Az államháztartás két legnagyobb alrendszerének, az állami költségvetésnek és a társadalombiztosítási alapnak az 1991. évi viszonyát két lényeges kérdéskör határozta meg. Egyfelől az állami és a társadalombiztosítási költségvetési, majd zárszámadási törvények meghatározták mindazokat a tételeket, amelyeket az állami költségvetés megtérít a társadalombiztosításnak. A Pénzügyminisztérium és az alap kezelőjének egyes kérdések tételes elszámolása körében zajló vitáját az 1990-es évre vonatkozóan a tb. zárszámadásakor a Parlament zárta le. Be kell látnunk, hogy a társadalombiztosítás jelenlegi számviteli-informatikai rendszere, tárgyi és személyi feltétele képtelen arra, hogy rendszeresen tételes, ellenőrizhető listát és értékelhető összegzést adjon – és főleg időben adjon – azokról a kiadási tételekről, melyeket a tb. folyósít, de az állami költségvetés megtérít. Ezért a felmerülő kiadásokat jelenleg is havi arányos pénzellátással térítjük, az alap kezelője pedig havi egy-egy összegű pénzforgalmi kiadást közöl, körülbelül a tárgyhónapot követő ötödik"hatodik hét – nem nap: hét! – elteltével. Hát ez éppen nem a huszadik század végi finanszírozási kapcsolat… S ha ehhez hozzávesszük a néha hónapokig elhúzódó nyugdíj-megállapításokat, a betegkártya kapcsán lezajlott – ügyfelek idegeit próbára tevő – jeleneteket, de a budapesti, Pest megyei egyéni járulékfizetők elszámolási nehézségeit is, akkor nyilvánvaló, hogy a társadalombiztosítás önmagában képtelen megfelelni a lassan már működőképességét is veszélyeztető kihívásoknak. Ezért kívánja a Kormány – külföldi hitellehetőség bevonásával is számolva – fejleszteni, korszerűsíteni a társadalombiztosítás infrastruktúráját – enélkül ugyanis nincs társadalombiztosítási, egészségügyi és nyugdíjreform.
A másik lényeges kapcsolat az állami garancia kérdése: minden finanszírozási, bevételi gond ellenére, 1991-ben is, az állami költségvetési megelőlegezésnek köszönhetően, az ellátások folyósításának pénzügyi vagy technikai akadálya nem volt.
Az önkormányzatok gazdálkodása tekintetében az 1991-es év megtervezésének fő szempontja – a folyamatosan nehezedő feltételrendszer lehetőségein belül – az új önkormányzati rendszer stabilizálása, működőképességének megőrzése volt. A helyi önkormányzatok 1991-ben mintegy 390 milliárd – közel 400 milliárd – forint tárgyévi forrással rendelkeztek, az előző évi pénzmaradvány, ideiglenesen átvett pénzeszközök nélkül. Ez az összeg a tervezettnek megfelelt, és mintegy 28%-kal haladja meg az előző évi szintet. Az önkormányzatok működőképessége kivétel nélkül biztosított volt.
A helyi önkormányzatok 1991. évi tényleges kiadásának 82,5%-át teszik ki a működési kiadások, 16%-át a fejlesztési kiadások. Ez az arány azt jelenti, hogy a működési kiadások felé tolódott el a kiadási struktúra. Szinte valamennyi önkormányzat súlyponti feladatává tette a szociális ellátások területén jelentkező feladatok megoldását.
Az önkormányzatok tulajdonviszonyainak rendezése 1991-ben felgyorsult, mivel a jogszabályi feltételek ebben az évben váltak teljessé. A vagyonátadás azonban többéves folyamat, melynek keretében nemcsak szűken vett gazdasági kérdéseket kell rendezni.
Végezetül szólni kell az államháztartás egészének helyzetéről. Az államháztartás – s benne az állami költségvetés – adóssága 1991-ben tovább nőtt.
(18.20)
Az 1991. évi költségvetési törvényben szabályozott belföldi államháztartási adósság 1991. év végére meghaladta az 1750 milliárd forintot. 1750 milliárd forintot! A magyar megtermelt jövedelem '92-ben 3 ezer milliárd forint lesz, ehhez tessék viszonyítani.
A külföldi adósság összege – ez a belföldi – 122 milliárd forint volt. A belföldi adósság az 1991. évi megtermelt jövedelem több mint háromnegyede, 75%-a, a külföldi adósság együtt pedig több mint négyötöde, 81 és fél százaléka a megtermelt jövedelemnek.
Meg kell jegyeznem, hogy ezek az adatok nem tartalmazzák az 1991 végén megszűnt lakáskötvények hitelelengedése miatti mintegy 82 milliárd forintos összeget. Az állami költségvetés – tehát nem az államháztartás – belföldi adóssága 1991 végén elérte a 932 milliárd forintot. Ez egy év alatt az Állami Számvevőszék által felülvizsgált 1990. év végi összeghez képest 142 és fél milliárddal lett magasabb. Növelték a költségvetés belföldi adósságát az 1991. évi hiány finanszírozását szolgáló hitel- és értékpapír-műveletek, valamint a törvényi előírás alapján a költségvetési forgalom bővítésére felvett 40 milliárd forint jegybanki hitel is.
Csökkentette viszont a költségvetés terhére, illetőleg a privatizációs bevételekből eszközölt 13 milliárd forint, illetőleg csaknem 10 és fél milliárd törlesztés és kötvény-visszavásárlás. A teljes belföldi államadósságból 1991. december végén 837 milliárd forint MNB-vel szemben fennálló hiteltartozás, 95 milliárd forint pedig államkötvény és kincstárjegy-tartozás formájában állt fenn.
A költségvetés külföldi adóssága csaknem 61 milliárd forinttal lett magasabb 1991 folyamán, az Állami Számvevőszék által ellenőrzött 1990 végi bázishoz viszonyítva. Növelték a tartozást egyfelől a Világbanktól eszközölt hitelfelvételek, részben a már korábban engedélyezett, részben új programok megvalósítására, másfelől az Európai Közösség és a 24-ek országcsoportja által Magyarországnak nyújtott hitelek további részleteit is igénybe vettük. 1991 végén a külföldi adósságból csaknem 86 és fél milliárd forint állt fenn kormány-, közel 36 milliárd forint pedig világbanki hitel formájában.
Az államháztartás nem említett adósságelemei közül az ország külföldi tartozásainak forintban kifejezett összege a forintvaluta hivatalos leértékelése miatti növekedésből adódik. Tehát amikor árfolyamot értékelünk le, ha a forintot leértékeljük, akkor automatikusan az állam terhére számoljuk el a leértékelési veszteséget, illetve különbözetet. Ez 1991 végére csaknem 778 milliárd forintra emelkedett.
Tisztelt Ház! Összefoglalva az 1991. évet, ennek középpontjábn a gazdaság átalakítása, az infláció mérséklése, valamint a piacgazdaság építésével együtt járó szociális gondok enyhítése állt. A költségvetésen keresztül a jövedelemátcsoportosítást valamelyes sikerült mérsékelnünk úgy, hogy a kiadások belső arányai a társadalmi és gazdasági követelményekhez is igazodtak. Javaslom és kérem, hogy az Országgyűlés az állami pénzügyekről szóló 1979. évi II. törvény 10. § (1) bekezdésének a) pontja alapján beterjesztett, a Magyar Köztáraság költségvetéséről szóló 1990. évi CIV. törvény végrehajtásáról szóló jelentést vitassa meg. A beterjesztett törvénytervezet szerint kérem, hogy a Magyar Köztársaság 1991. évi állami költségvetésének fő összegeit 858 882,4 millió forint bevétellel és 973 038 millió forint kiadással, 114 155,6 millió forint hiánnyal hagyja jóvá.
A költségvetés kiadási előirányzatainak teljesítését a törvénytervezet 1. számú melléklete fejezetenként, költségvetési címenként, alcímenként és kiemelt előirányzatonként tartalmazza. A költségvetés bevételi előirányzatainak teljesítéseit pedig a 2. számú melléklet részletezi. A megnövekedett hiány fedezetére szolgáló forrásokról a törvénytervezet 4. §-a szerinti bontásban a költségvetési törvény 7. §-a (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a pénzügyminiszter rendelkezett.
Az elmondottak alapján kérem a tisztelt Háztól a Magyar Köztársaság 1991. évi költségvetésének végrehajtásáról szóló törvényjavaslat megtárgyalását, elfogadását és a Kormány mentesítését az 1991. évi állami költségvetéssel kapcsolatos kötelezettségek tekintetében. Köszönöm a figyelmüket. (Taps.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi