FÁKLYA CSABA, DR. az SZDSZ vezérszónoka:

Full text search

FÁKLYA CSABA, DR. az SZDSZ vezérszónoka:
FÁKLYA CSABA, DR. az SZDSZ vezérszónoka: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! A Szabad Demokraták Szövetségét a véleménye kialakításakor a következő szempontok vezényelték:
Folyamatában vizsgáltunk két tényezőt. Ebből az egyik az állami költségvetés szerepe a társadalombiztosítás költségvetésében, a másik pedig az állami garanciavállalásnak a kérdése.
Én is egy visszatekintéssel kezdeném, amelyikben megemlíteném, hogy eredetileg, amikor a társadalombiztosítás költségvetése önállóvá vált, akkor úgy igyekeztek a feltételeket megszabni és beszabályozni, hogy enyhe bevételi többlettel zárt a társadalombiztosítás költségvetése, bár már az első pillanattól kezdve megjelent az államháztartás deficitjének a társadalombiztosítás költségvetésébe való bújtatása. Célzok itt a lakásalapkötvény vásárlására, illetőleg az erre való kötelezettségre.
Később ez a tendencia felerősödött, és a deficit egyre nagyobb hányadát volt kénytelen a társadalombiztosítás költségvetése bújtatottan átvállalni. Tehát jelenleg tulajdonképpen egy ilyen szituációval állunk szemben.
A másik az állami garanciavállalás kérdése. Hát a jelen helyzetben egy olyan ellentmondásos szituációval állunk szemben, amit a tisztelt bizottsági elnök úr már előadott, ezt nem ismételném meg. Csak anynyit említenék meg, hogy az államtitkár asszony az előterjesztéskor elegánsan kitért ennek a helyzetnek az ismertetésétől. És itt hadd mondjam azt, hogy ha két érvényben levő törvényi szabályozás halad egymás mellett, amely egymásnak ellentmondó, akkor nekünk szabad kezünk van annak a kiválasztásában, hogy melyiket részesítsük előnyben. És én azt hiszem, hogy azt kell előnyben részesíteni, amelyik előremutató, amelyik a társadalombiztosítást a jelenlegi nehéz helyzetéből esetleg kisegítheti. És ez pedig az, hogy a társadalombiztosítás jelenlegi helyzete mellett az állami garanciavállalásról egyszerűen nem lehet lemondani. Egy átalakulásban lévő szervezettel állunk szemben, amelynek a saját lábon állása nem biztosított.
Na most ez a két tényező, az állami költségvetés szerepe, továbbá az állami garanciavállalás az a két tényező, amelyik az állam szerepvállalását, illetőleg a szerepét a társadalombiztosításban egyáltalán indokolttá teheti. Amilyen mértékben ez a két tényező háttérbe szorul vagy eljelentéktelenedik, olyan mértékben válik szükségtelenné és indokolatlanná az állam jelenléte a társadalombiztosítási költségvetésben.
Bár a Kormány igen nagy erőfeszítéseket tesz ezen, számára igen terhes kötelezettség visszaszorítására, ugyanakkor a társadalombiztosítás valódi biztosítási alapra való helyeződésének realitása – hogy úgy mondjam – nem tűnt fel a horizonton, tehát ebből következően ehhez a két tényezőhöz nekünk ragaszkodnunk kell.
A második kérdés, amit vizsgáltunk, az, hogy tartalmában, szakmailag jó-e ez a törvény. Hát azt megállapíthatjuk, hogy számszakilag nem.
Mely tényezők felelősek ezért, hogy nem? Hát először is maga a társadalombiztosítás. Hibásnak tartjuk, vagy felelősnek tartjuk a társadalombiztosítást azért, mert pontosan a legnagyobb adósoknál nem kezdeményezett annak idején csődeljárást – gondolok itt például a MÁV-ra ", és azt gondoljuk, hogy még a folyamat elején egy következetesen véghezvitt csődeljárási kampány sokkal nagyobb késztető erővel bírt volna az adósoknak a kintlevőségeik megfizetésére, mint az adóslista élgárdájának nyilvánosság elé tárása. Csak sejteni lehet, bizonyítani igen nehéz, hogy politikai akarat fogta le a kezdeményezést. A szituáció mindenesetre eklatáns példa arra, hogy a politikai kapcsolatok mennyire megnehezítik a piackonform pénzügyi mechanizmusok érvényesülését.
Hibáztatható a társadalombiztosítás azért is, mert koncepciótlanul, zsebből fizetett. Célzok itt például olyan dolgokra, mint az indokolatlan mértékű honoráriumok, különféle tanulmányok stb.
Hibáztatható a társadalombiztosítás abban is, hogy nem pontosan körülhatárolt kautélák szerint gazdálkodott. A Számvevőszék például más kautélák szerint ellenőrzött. Ma Magyarországon senki nem tudja megmondani biztosan, hogy mennyi is a tényleges tartozás. Vajon a kimutatott kintlevőség az 54,4 milliárd, vagy a kimutatott deficit, a 21,9 milliárd, vagy pedig az Andersen cég által kimutatott deficit, az 5 milliárd?
Köszönhető ez az elavult munkamódszereknek is, amelyek miatt három-öt hónapos késés van a társadalombiztosítás elszámolásában.
Azt gondoljuk, hogy enyhítene a helyzeten, ha ugyanúgy, mint az APEH, a társadalombiztosítás is közölné évente rendszeresen a folyószámla-egyenleget minden járulékfizetővel.
Felelős ezért a helyzetért az ország gazdasági helyzete, ezzel most nem kívánok foglalkozni.
Felelősnek lehet állítani a társadalombiztosítás és a Népjóléti Minisztérium viszonyát is, amelyet a kölcsönös gyanakvás és a nem tájékoztatás, az együttműködés nem kellő volta jellemezhet.
Megemlíteném, hogy a tartalékalapok 10: 1 arányú megosztása a nyugdíjbiztosítási alap és az egészségügyi biztosítási alap között teljesen önkényes, és semmiféle számítás nem támasztja ezt alá.
A harmadik kérdéscsoport, amit vizsgáltunk az, hogy biztosítja-e a törvényjavaslat a társadalombiztosítás működőképességét egyáltalán. Nem biztosítja, sőt hosszú távon akadályozza. És ez nemcsak az én véleményem.
Még 1992. június 3-án mindkét felügyelőbizottság egyértelmű határozatban rögzítette a véleményét. Ebből idéznék.
"Az 1991. évi Társadalombiztosítási Alap zárszámadásakor a hiány mértékét az állami költségvetés az 1975. évi II. törvény alapján megtérítse. Minden ettől eltérő megoldást csak az állami garancia egyidejű megadása mellett tart lehetségesnek." Eddig tartott az idézet.
Ezt a véleményt a Kormány tudomására hozták, majd egy külön levélben kérték a miniszterelnök urat a készpénzfizető állami garancia további fenntartására és arra, hogy a hiány rendezésére ne használják fel a társadalombiztosítás tartalékait. Idéznék a miniszterelnök úrhoz írt levélből.
A törvényben biztosított kezdeményezési jogukra hivatkozva tisztelettel kérik a Kormányt, vizsgálja felül a Társadalombiztosítási Alap 1991. évi hiányának rendezésére vonatkozó készpénzfizetési állami garanciát nem vállaló állásfoglalását.
Kicsit későbbről: a társadalombiztosítás tartalékainak a hiány rendezésére való használata esetén nincs garancia a társadalombiztosítás likviditási tartalékának visszapótlására, hiszen a járuléktartozások fedezete a gazdaságban nem áll rendelkezésre. Likviditási tartalékok nélkül a társadalombiztosítási ellátások finanszírozásában zavarok keletkeznek.
Az 1992. évre szóló állami költségvetési törvény csak a nyugdíjalap részére biztosítja a kamatmentes hitel igénybevételét, és a törvények betartása mellett sem az egészségügyi, sem a gyógyszerellátás finanszírozásának forgóeszköz-fedezete nem biztosított. A felügyelőbizottságok nem tartják bevonhatónak a hiány rendezésébe a társadalombiztosítás tartós tartalékalapjait sem.
Megítélésünk szerint a társadalombiztosítás kiegyensúlyozott és biztos működéséhez, a társadalombiztosítási reform továbbfolytatásához ezekre az alapokra elengedhetetlenül szükség van. Ezt a megoldást azért is ellentmondásosnak érezzük, mert a társadalombiztosítás tartalékokkal való további feltöltésére az Országgyűlés határozata alapján a közeli jövőben kerül sor.
Eddig az idézet. A kérés, figyelmeztetés időben elhangzott, a törvényjavaslat ezt mégsem veszi figyelembe.
(11.40)
Azt mondhatjuk tehát, hogy a törvényjavaslat megalapozott szakmai véleménnyel ellentétes politikai döntést tartalmaz, ez pedig a kényelmetlen helyzetek eltussolásának pártállami gyakorlata folytatását jelenti.
A negyedik kérdéscsoport az, hogy biztosítja-e a társadalombiztosítás működésének törvényes kereteit? Az a tény, hogy az egészségügy-biztosítási alap nem veheti igénybe az állami forgóalap készpénz-megelőlegezési számláját, a különben meglévő fizetési kényszer és esedékesség miatt törvénytelen gyakorlatra kényszeríti a Társadalombiztosítási Főigazgatóságot, és a nyugdíjbiztosítási alapon keresztül kénytelen ellátni a likviditási funkciókat, bár ez a gyakorlat is csak a két alap teljes szétválasztásáig lehetséges.
Ötödik kérdéscsoport: egyet lehet-e érteni a hiány pótlásának a törvényjavaslatban vázolt módjával? Nem! A likviditási tartalék ilyetén leamputálása működésképtelenné teszi a társadalombiztosítást, ellenkezik az 1991. évi III. törvénnyel, amely ezzel szemben a likviditási alap ez ideig feltöltését írja elő a mindenkori kiadási főösszeg 6%-os szintjére.
A szolidaritási alapból való megelőlegezés azt jelenti, hogy a törvényt betartókkal finanszírozzák meg a törvényt be nem tartók mulasztását. Továbbá: a valóságban nem oldja meg a kérdést, a hiány további magunk előtti görgetését jelenti ez a megoldás.
Az úgynevezett szociálishitel-konstrukciót úgy állították össze, hogy már eleve számol azzal, hogy az adósok nem fognak fizetni a végső határidőig sem. Ilyen körülmények között előre látható a társadalombiztosítás tevékenységének ellehetetlenülése. Kérdés az, hogy mi a teendő? Mi azt gondoljuk, hogy két dolog. Az egyik az, hogy tartsuk be az érvényben lévő törvényeket, a másik pedig az, hogy nézzünk szembe a tényekkel. A gyorsított ütemű privatizálás bevételeivel pótoljuk a hiányt, és töltsük fel a tartalékot. Ez nem jelenti az adósságok elengedését, mert eközben természetesen a leghatározottabban szorgalmazni kell a kintlevőségek behajtását.
Itt, a privatizálásnál engedjenek meg egy pár szót. Ugyanis ebben az esetben a privatizálásnak speciális tartalma van. Tőlem nyugdíjasok kérdezték, hogy hát hogy is van ez az ő munkájukkal kapcsolatban: 30-40 év munka után a nyugdíjemelések nem törvényszerűen, nem automatikusan, nem a végzett munkának megfelelően alakulnak, hanem egyes emberek, esetleg bizottságok – gondolok itt a szociális bizottságra ", netán a miniszter úr jóindulata az, amely a továbbiakban megszabja az ő nyugdíjuk nagyságát! És erre a konzekvens válasz az, hogy azok az emberek, akik életükben 30-40 évet dolgoztak, annak idején elvégezték a munkát, annak valami erdménye lett, az itt van az országban, ezek a javak itt vannak az országban, csak annak idején az ország vezetése elmulasztotta ezt összegyűjteni, és az ő későbbi biztosításukra tartalékolni.
A privatizálásnak a speciális értelme az, hogy most utólag végezzük el ezt a munkát, amit akkor nem gyűjtöttek össze, most a privatizálás kapcsán értékesített vagyont visszatesszük oda, ahova ez való, hogy a társadalombiztosítás működéséhez szükséges pénzt biztosítsák. A valóságnak megfelelően írjuk le a tényleges helyzetet, és a továbbiakban ehhez mérten ítéljük meg tevékenységünk eredményességét.
S itt engedjenek meg két megjegyzést: nemcsak be kell tartanunk a törvényeket, hanem olyan törvényeket kell hoznunk, amelyek betarthatók, és nem kényszerítik az intézményeket, illetőleg az állampolgárokat törvénytelenségre; nem elég, hogy ötleteinket, vágyainkat, akaratunkat törvénybe foglaljuk, törődnünk kell azzal is, hogy a szabályozás eredményeképpen legalábbis ne romoljon a helyzet.
Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Az elmondottak alapján azt hisszük, hogy a népjóléti kormányzat levonja a megfelelő következtetést, és ismételt tárgyalásra már egy olyan törvénytervezetet nyújt be, amely az igen nehéz körülményekhez igazodóan hosszú távon is biztosítja a társadalombiztosítás működőképességét, és feloldja az érvényes törvények között jelenleg fennálló ellentmondásokat. Köszönöm. (Taps.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi