GERBOVITS JENŐ (FKgP)

Full text search

GERBOVITS JENŐ (FKgP)
GERBOVITS JENŐ (FKgP) Köszönöm, Elnök Úr. Tisztelt Ház! Abban a kényelmetlen helyzetben vagyok, és talán gesztusértékűnek is vélem, hogy ezt az igen komoly hátterű interpellációt – nem, mintha nekem kifogásom lenne az államtitkár úrral szemben – a miniszterelnök úr átruházta. Engedtessék meg azonban a dolog komolyságára tekintettel, hogy továbbra is miniszterelnök úrhoz adresszáljam az interpellációmat.
Így hát mielőtt hozzáfognék, hadd mondjam, hogy egyik szemem nevet, a másik sír – vagy fordítva ", ugyanis az interpellációm egyik jelentős oszlopa aktualitását veszítette; a legjobb információm szerint a Kaposvári Húskombinát térségében érdekelt kárvallott gazdák kifizetése folyamatban van. Megragadom az alkalmat, hogy megköszönjem a Kormánynak, különösképpen a pénzügyi kormányzatnak azt a korrektséget, ahogy ebben az ügyben segítette végre rendezni a dolgokat, és a kárvallott gazdákat kifizetni. Módot találunk arra, hogy az érintett gazdák a köszönetüket fejezzék ki a Kormány, illetőleg a pénzügyminisztérium felé.
Azonban sír a másik szemem, mert a szelesztei téesz által organizált térség bizony-bizony intézetlen maradt. Hadd mondjam el jobb ismeretérdekből: ez a termelőszövetkezet egy integrációba kezdett, mint nagyon sok más termelőszövetkezet abban az időben, négy megyére terjesztette ki: az OTP, a termelőszövetkezet, a húskombinát és a gazdák. Mint minden rendszer, ha jól fungál, ez is nagyon szépen dolgozott eladdig, amíg jött a húskrach, s mint ahogy egy rendszerben egy dugulás vagy repedés az egész rendszert tönkreteszi, így történt ez is. Abban az időben mint a Kormány tagja odafigyelvén, s a Kormány elfogadta kérésünket, és mintegy félmilliárd forintot kért le ennek a sertéskrachnak a levezetésére. Ennek a levezető megbízottja dr. Szőke Károly helyettes államtitkár volt. A lényege az volt, hogy a támogatást, az állami szubvenciót a húsüzemek kapják meg, hogy amellett, hogy a szerződéses átvételnek eleget tesznek, a szabad sertéseket is mintegy 600 forint dotációval felvásárolják.
Mint mondtam, ha a rendszer ellenőrzött és rendben van, akkor nincs is gond. Azonban itt az ellenőrzésbe, az ellenőrzés körül hiba csúszott be, az államtitkár úr és csapata ezt nem kezelte ennek megfelelően; a húsipar hamar észrevette a lehetőséget és otthagyta a szerződött sertéseket, és elment a támogatás a szubvenció elnyerése tárgyában a szabad sertésekért. Pánik keletkezett, összedűlt a rendszer, ki-ki örült, hogy megszabadult az állatoktól. Idáig rendben is van. Hanem elmúlt egy bizonyos idő, a pénzek nem folytak be az OTP-hez, és ez a gond nekünk erősebb, nehezebb, mint a volt kaposvári. Nem azért, mert az már rendezett, hanem azért, mert itt az OTP árverez, kétségbeesett jajkiáltások vannak, öngyilkosságok körül áll ez a csapat, és nem tudom megérteni, hogy semmi segítséget nem tudunk akár kilobbizni – jobb jelzőt nem találok ", hogy ezeken az embereken segítsünk.
Kérdezem tehát a miniszterelnök urat, illetőleg az államtitkár urat, hogy ebben az ügyben mit tud, mit kíván segíteni a gazdáknak.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi