KUPA MIHÁLY, DR. pénzügyminiszter:

Full text search

KUPA MIHÁLY, DR. pénzügyminiszter:
KUPA MIHÁLY, DR. pénzügyminiszter: Köszönöm, Elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Meg mertem volna esküdni, hogy a május 21-én benyújtott interpellációja tanévnyitáskor fog elhangzani.
Egyébként az interpellációra korábban már írásban válaszoltam, ezt most bővebben elmondom.
A Kormány határozata alapján a központi költségvetési fejezetek részére esedékes május havi támogatás egy részét, a Magyar Tudományos Akadémiánál 35%-át, a Művelődési és Közoktatási Minisztériumnál, valamint a Földművelésügyi Minisztériumnál, ahol a felsőoktatási intézmények jelentős arányt képviselnek a fejezeten belül, a 31, illetve 30%-át tartottuk vissza. A döntés a fejezetek egészére vonatkozott, és hatása az egész évi támogatásra vetítve nem érte el a 3, azaz három százalékot.
A tárcák és intézményeik tartalékainak mozgósítását szükségesnek tartjuk, ha a központi költségvetés nem jut hozzá a tervezett bevételhez. Az említett fejezetek 1991. évi pénzmaradványa 3 és fél milliárd forintot ért el, akkor az április havi bankszámla-állományuk csaknem 5 milliárd forintot, míg a visszatartott összeg – annak idején ez a májusi – 1,3 milliárd forintot tett ki.
Megjegyzem, hogy az MTA és az MKM az értékpapír-vásárlásban is élen járt, az elmúlt év végén egymilliárd, illetve kilencszázmillió forint összegű állománnyal rendelkeztek. Gondolom, hogy a kölcsönnek ez volt a fedezete.
Az adatok a fejezet egészére vonatkoznak, és egy adott állapotra, de a fejezet gazdájának joga és kötelessége, hogy a támogatások és elvonások megállapításakor differenciáljon intézményei között.
A támogatás mérséklésekor nemcsak a rendelkezésre álló forrásokra voltunk figyelemmel, hanem arra is, hogy a bérek, amelyek arányai igen eltérőek intézménytípusonként, kifizethetők legyenek. Nem tekintem tragédiának, hogy vásárlásokat, bevásárlásokat halasztani kellett. Eltúlzottnak tartom azt a felvetést is, hogy a kutatások általában, hogy az OTKA-ból több évre támogatott feladatok teljesítése késedelmet szenved.
Képviselő úrnak arra a kérdésére, hogy az érintett intézményi vezetők miért késve értesültek az intézkedésről, azt kell mondanom, hogy a Pénzügyminisztérium nem az intézményeket finanszírozza, amelyekből másfél ezer központi van. A döntés rendes kormányülésen született, és így kellett volna értesülniük.
Ami pedig azt a kérdést illeti, hogy a visszatartott támogatáshoz hozzájuthatnak-e a későbbiekben az intézmények, válaszom a következő: a Művelődési és Közoktatási Minisztérium a külön előterjesztett és alátámasztott kérésére visszatartott összegből 360 milliót, illetve összesen 500 millió forintot visszakapott, mert valóban gondjai voltak.
(14.50)
A Földművelésügyi Minisztérium esetében is elsősorban a felsőoktatás és a szakképzés fizetési kötelezettségeit figyelembe véve, a közvetlen forráskivonást mérsékeltük. Az Akadémia a közvetlen megkeresés lehetőségével nem élt, csak a miniszterelnök úrnak írt levelet juttatták el hozzám tájékoztatásul.
Az Akadémia elnökének levele az igényeket, a fejezet anyagi helyzetét nem számszerűsítette, az Akadémiától származó információk szerint külön intézkedésre nem volt szükségük.
Az interpelláció megfogalmazása óta eltelt idő alatt véglegessé vált, hogy az intézmények, általában a fejezetek 1992. évi költségvetését csökkenteni kell, további támogatáscsökkentést kell végrehajtani, amelynek a törvényi javaslatát – reményeim szerint – a jövő héten a Parlament elé tudjuk terjeszteni.
Ami konkrétan a felsőoktatást illeti, tájékozódtam: az egyetemi, főiskolai hallgatók pénzbeli juttatásaira a költségvetésben rendelkezésre álló keret a hallgatólétszám jelentős, mintegy ötezer fős növekedése ellenére várhatóan elegendő lesz.
Ha egy-egy intézménynél a támogatások és pénzmaradványok csökkentése, a gazdálkodási feltételek szigorodása miatt likviditási probléma keletkezik, az intézménynek, a felügyelő tárcának és a Pénzügyminisztériumnak egyedileg kell megvizsgálni azokat a teendőket és intézkedéseket, amelyekkel az átmeneti gondok áthidalhatóak.
Kérem tisztelt képviselő urat és a Házat, hogy a választ fogadja el. Köszönöm. (Taps a jobb oldalon.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi