KUPA MIHÁLY, DR. pénzügyminiszter:

Full text search

KUPA MIHÁLY, DR. pénzügyminiszter:
KUPA MIHÁLY, DR. pénzügyminiszter: Köszönöm, Elnök Úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Erre valószínűleg a politikai államtitkáromnak kellene válaszolni, aki ezt megelőzően a Pénzügyi Számítástechnikai Intézet vezérigazgatója volt, amelyik a megyei hivatalok, városok számítógépesítését végezte immáron 6 éve, mert 6 évvel ezelőtt kezdődött el a modern PC-kkel az ellátásuk.
A képviselő úr interpellációját megvizsgáltattam, és a következőt szeretném elmondani:
A helyi adókról szóló törvény, illetve a gépjárműadóról szóló törvény felhatalmazása alapján pénzügyminiszteri rendelet szabályozza a gépjárműadó és a helyi adók nyilvántartásával, kezelésével és elszámolásával összefüggő feladatokat. Az önkormányzatok által megállapított helyi adók nyilvántartása, feldolgozása ma a hagyományos kézi nyilvántartástól a személyi számítógépes nyilvántartásig terjed, sokszínű a technikai megoldás, differenciált az adóügyi dolgozók számítástechnikai felkészültsége, és önkormányzatonként más és más információs igények fogalmazódnak meg a számítástechnikai rendszerrel szemben. Ezért igen nehéz olyan programokat kidolgozni, amelyek minden önkormányzatnak egyaránt megfelelnek, és ami az önkormányzati igényeken túl a központi információs szükségleteket is kielégíti.
A gépjárműadó – mert erről van szó – feldolgozásával összefüggő gondok jelen időszakban más jellegűek, mint a helyi adók nyilvántartását érintő általános kérdések. Itt ugyanis csak a probléma egyik része a számítástechnikai program alkalmassága, az igazi gond az, hogy az új adó 1992. évi bevezetéséből a rendelkezésre álló idő rövidségéből és a közel 3 millió gépjármű adatainak tömegszerű feldolgozási igényéből következően merülnek fel problémák, amelyek értelemszerűen elsősorban a nagyvárosokat terhelik, pl. Kaposvárt.
Az a helyzet, hogy az önkormányzatoknak ma egy időben kell megteremteni a helyi adatbázist, s egyidejűleg kell kivetések készítésével, határozatok kézbesítével, valamint az adóbefizetések nyilvántartási rendszerének létrehozásával működésbe hozniuk az új adórendszert.
A képviselő úr konkrét felvetései a gépjárműadózással összefüggő informatikai kérdésekre vonatkoznak. Ezek sorrendjét követve konkrét válaszaim a következők:
A gépjárműadózás számítástechnikai programjához az önkormányzatok megkapták a felhasználási útmutatót. Ez ma mindenkinek rendelkezésére áll. Túlzás az az állítás, hogy a számítástechnikai program csak a központi igényeket elégíti ki, hisz ez ideig az önkormányzatok – a gépjárműadóról beszélek – az adatbázis létrehozásával, a határozatok elkészítésével csak saját szükségletre dolgoztak, s nem volt feladatuk a központi információs igények kielégítése.
Teljesen valós viszont az a felvetés, hogy az egyidejű és nagy tömegű adatfeldolgozás miatt nem volt tartható a május végi határidő – május 25-én kelt az interpelláció ", ezért 1992. április 30-án intézkedtünk a határidő 30 nappal történő meghosszabbítására.
Képviselő úr felvetései természetesen úgy is értelmezhetők, hogy foglalkozunk-e az adóinformatika korszerűsítésével. A válasz egyértelműen igen. A PM felkérése alapján a Pénzügyi Számítástechnikai Intézet, a Belügyminisztérium, néhány megyei TÁKISZ és több helyi önkormányzat bevonásával külön teamet hoztunk létre az adóinformatikai rendszer korszerűsítésére, a mennyiségben bővülő és minőségben változó önkormányzati, illetve központi információs igények jobb kielégítése érdekében.
Szeretném elmondani, hogy a képviselő úr interpellációjának van egy melléklete, ahol konkrét szakmai észrevételek vannak felsorolva. Ezeket átadtam ennek a munkacsoportnak.
A korszerűsítési munka időrendjét úgy terveztük és tervezzük, hogy 1993. január 1-jétől érvényesüljön egy új, korszerű rendszer, amelynek számítástechnikai programjait a központi költségvetésből finanszírozzuk, és a kész programokat az önkormányzatok térítésmentesen kapják meg.
Célunk egy olyan információs rendszer kialakítása, amelyik egyidejűleg tudja biztosítani az önkormányzati munkához szükséges helyi igények kielégítését, és ugyanakkor a központi tervezőmunkához, az önkormányzatok költségvetésének tervezéséhez szükséges információs igényeket is ki fogja elégíteni.
Végül megköszönve a képviselő úr észrevételeit, szeretném megjegyezni, hogy ebben az időpontban Somogy megye vendége voltam, ahol valamenynyi önkormányzati vezetővel talákoztam. Ezt a problémát nekem nem mondták el, de így is szeretettel köszönöm, és kérem, hogy fogadja el a képviselő úr a válaszomat. Köszönöm. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi