MORVAY ISTVÁN, DR. belügyminisztériumi államtitkár:

Full text search

MORVAY ISTVÁN, DR. belügyminisztériumi államtitkár:
MORVAY ISTVÁN, DR. belügyminisztériumi államtitkár: Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! A tisztelt képviselő úr azt hiányolja, hogy eddig még nem teljesítettük azokat a szabályozási kötelezettségeket, amelyeket az 1991. évi XX. törvény a tűzvédelemmel és a tűzoltósággal kapcsolatosan a belügyminiszter feladatául meghatározott.
A tisztelt Országgyűlés és a képviselő úr tájékoztatásaként jelzem, hogy az interpelláció benyújtásának időpontjáig, május 14-éig megjelent a 16/1992-es kormányrendelet, valamint a 4/1992-es BM-, és az 5/1992-es BM-rendelet, amelyek az 1991. évi XX. törvény tűzoltósággal kapcsolatos rendelkezéseinek végrehajtásáról gondoskodnak. A szabályozás így jelenleg tehát teljes körű. További átfogó rendelkezések kiadását a tűzvédelemről szóló törvényjavaslat 1993 második félévére várható előterjesztéséig nem tervezünk.
A képviselő úr felveti, hogy a hivatásos tűzoltóságnál a személyzeti és a munkáltatói jogköröket jogszabály hiányában egy éve szóbeli utasítások alapján gyakorolják.
A már említett törvény alapján a hivatásos tűzoltóság rendészeti szerv. Tagjai nem munkaviszonyban, hanem szolgálati viszonyban állnak. A szolgálati viszonyt a fegyveres erők, fegyveres testületek hivatásos állományú tagjainak szolgálati viszonyáról szóló törvény szabályozza.
Van tehát jogszabály, amely megfelelően rendezi a hivatásos önkormányzati tűzoltók szolgálati viszonyának keletkezését, rendfokozatát, szolgálat-ellátásának szabályait, illetményét, szabadságát, elismerését, fegyelmi és anyagi felelősségét, szolgálati viszonyának megszűnését, jogait, kötelezettségeit. Ennek alapján a hivatásos tűzoltók juttatásaikat maradéktalanul megkapták, jogaikat korlátozás nélkül gyakorolhatták. A személyzeti intézkedések tehát nem szóbeli utasításokon, hanem jogszabályokon alapultak.
A hivatásos tűzoltókkal kapcsolatos munkáltatói jogosítványok döntő többsége az önkormányzati tűzoltóparancsnokok hatáskörébe tartozik. Ezt sem a Belügyminisztérium, sem pedig a felettes tűzoltó-parancsnokságok nem vonták, és a jövőben sem vonják el. Szükségszerű azonban, hogy egy rendészeti szervnél legyenek olyan személyzeti döntések, mint például az elsőtiszti kinevezés vagy egy magasabb rendfokozat adományozása, amelyeket csak a testület vezetői hozhatnak meg. Erre a testület egységessége érdekében van szükség, amelyen nem kell és nem is szabad változtatni véleményünk szerint.
Az önkormányzati tűzoltóparancsnokokat a helyi önkormányzatok képviselőtestületei nevezik ki. Nincs tudomásunk arról, hogy ezt bárhol elvitatták volna, sőt több esetben előfordult, hogy nem azt nevezték ki a pályázók közül városi parancsnoknak, akit a megyei tűzoltóparancsnok javasolt. Abban pedig biztos vagyok, hogy egyetlen képviselőtestület sem kíván beleszólni, hogy a tűzoltókat a parancsnokuk milyen feladattal bíz meg, vagy arról sem akar dönteni, hogy a tűzoltó mikor menjen szabadságra.
A tisztelt képviselő úr másik kérdése arra vonatkozik, hogy miért nem adta át a Belügyminisztérium az önkormányzatoknak a hivatásos önkormányzati tűzoltóságok fenntartásának költségeit. A válasz benne van az 1991. évi, már idézett XX. törvény azon rendelkezésében, amelyet a képviselő úr nagyon pontosan idézett, nevezetesen, hogy a hivatásos önkormányzati tűzoltóság létesítésével és fejlesztésével, fenntartásával és működésével kapcsolatos költségek fedezetét az állami költségvetés a Belügyminisztérium útján biztosítja. Az már nincs a törvényben, hogy az önkormányzatokon keresztül. Ezt az is indokolja, hogy a törvény kifejezetten el akart térni a helyi önkormányzatokra vonatkozó általános szabályoktól.
Engedjék meg, hogy rövidesen emlékeztessem a tisztelt Házat, mi indokolta ezt az eltérést.
(15.20)
Amikor a hivatásos önkormányzati tűzoltóságról rendelkezett az 1991. évi XX. törvény, figyelembe kellett venni, hogy a tűzvédelemről való gondoskodás az önkormányzati törvény értelmében a helyi önkormányzatok feladata. Ugyanakkor azzal is számolni kellett, hogy hazánkban jelenleg csak 88 településen van olyan hivatásos tűzoltóság, amely folyamatos készenléti szolgálattal az ország területének egészére vonatkozóan ellátja a tűzoltási és műszaki mentési feladatokat.
A korábbi döntés helyességét igazolták az elmúlt hetek jelentős erdő- és mezőtüzeinek sikeres oltási munkái is. Ez év július 1-je és augusztus 26-a között 4614 erdő- és mezőtűz oltását végezték el a hivatásos tűzoltóság tagjai, az együttműködő társszervezetek segítségével. Ez a munka alapvetően a kölcsönös segítségnyújtáson alapult, melynek során egymástól távoli megyék – például Békésből Borsodba, a fővárosból Nógrád megyébe – tűzoltóit kellett átcsoportosítani. Ez esetben és a rendelkezésre álló anyagi eszközök szétaprózása szükségszerűen magával hozta volna egy sikertelenség lehetőségét, esetleg katasztrófahelyzet kialakulását, a közbiztonság színvonalának visszaesését.
Kérem tisztelt képviselő úrtól válaszom elfogadását. (Taps.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi