ZSUPOS LAJOS (MDF)

Full text search

ZSUPOS LAJOS (MDF)
ZSUPOS LAJOS (MDF) Elnök Úr! Tisztelt Ház! A szóban forgó törvényjavaslathoz 5183-as szám alatt egy csokor módosító javaslatot terjesztettem be, mely egy szakértői stáb munkája.
Engedjék meg, hogy a 23 pontba gyűjtött módosítási csomagról röviden szóljak. Módosításunk jellegüket tekintve két csoportra osztható. Egy részük pontosításokat tartalmaz – ezeket nem részletezném –, a másik részük érdemi.
Az érdemiek közül azzal kezdeném, hogy a 34. § (2) bekezdéséhez tett módosító indítványomat visszavontam.
A 34. § (5) bekezdését úgy kívánom módosítani, hogy a végkielégítés mértéke négyhavi illetménnyel emelkedjen, ha a közalkalmazott a nyugdíjra jogosító életkor betöltését megelőző öt évben válik a végkielégítésre jogosulttá. Úgy gondolom, fontos és lényeges különbséget tenni aközött, hogy fiatal vagy idősebb korban válik jogosulttá a végkielégítésre a közalkalmazott. Nyilvánvaló, hogy a nyugdíjkor előtt lényegesen nehezebb helyzetbe kerülhet, tehát indokolt a magasabb összeg.
A 4. pontban a 11. § (3) és (5) bekezdését elhagyni javaslom, mert véleményem szerint nem indokolt a közalkalmazotti törvény és a munka törvénykönyve közötti alapvető különbségtétel.
A módosító csomag 8. pontjában a közalkalmazotti jogviszony megszüntetésénél javaslom bevezetni az áthelyezés fogalmát a törvény hatálya alá tartozó munkáltatók között. Ez tudomásom szerint a háború előtt is alkalmazásban volt, és ma is célszerű, mert mind az alkalmazottra, mind a munkáltatóra nézve jobb lehetőséget biztosít.
A 8. pontban az áthelyezéssel kapcsolatos feltételrendszer van megfogalmazva.
A 12. pontban a közalkalmazotti illetmény megállapításánál az évenkénti határozatot kívánom elhagyni annak érdekében, hogy szükség esetén az Országgyűlés rugalmasabban tudja követni a megélhetési költségek változását.
A 14. pont alatt a 71. § elhagyását javaslom, mert a munka törvénykönyve idevonatkozó rendelkezései megfelelőek az éjszakai pótlék vonatkozásában.
Ugyanide kapcsolódik a 15. pont alatti módosítás, ahol a munka törvénykönyve hatálya kiszélesítését javaslom. Ezáltal lehetővé kívánom tenni, hogy a törvény hatálya alá tartozó munkáltatóknál is kötelező legyen a műhelypótlék és az éjszakai pótlék fizetése.
Befejezésül a 22. pont alatt tett módosításról kívánok még szólni, ami szintén egy korábban már ismert és gyakorolt eljárás bevezetését javasolja. Ez a fegyelmi vizsgálat kötelező érvényű lefolytatása, ha a közalkalmazott önmaga ellen kéri. Ezzel mintegy lehetőséget teremtenénk arra, hogy a közalkalmazott önmagát tisztázhassa olyan vádak alól, melyek környezetében merültek fel, de igazi képviselő nélkül, és a közalkalmazott hitelét érintik, becsületét szennyezik. Úgy gondolom, erre különösen napjainkban igen sok példa van.
Módosításom alapvető célja az, hogy erősítsem a törvényjavaslat stabilitását, és a gazdaság mindenkori helyzetének megfelelően biztonságot nyújtsunk a közalkalmazottak számára.
Kérem a tisztelt Házat, módosító indítványaimat érdemük szerint támogassa. Köszönöm szépen. (Taps.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi