TARNÓCZKY ATTILA (MDF)

Full text search

TARNÓCZKY ATTILA (MDF)
TARNÓCZKY ATTILA (MDF) Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Engedjék meg, hogy felhívjam a figyelmüket az együttes jelentés 13. pontjában szereplő indítványunkra, amelyet Varsányi András képviselőtársammal együtt adtunk be. Célja, azt hiszem, tisztességes és eléggé egyértelmű. Azt szeretnénk elérni, hogyha ebbe a támogatáskörbe bevonásra kerülnének a volt társközségek. Az önkormányzati törvény ugyanis úgy szól, hogy e támogatás elsődleges feladata az önállóság és műkődőképesség védelme. Azt hiszem, nem kell különösebben bizonygatnom, hogy a volt társközségek önállósága, működőképessége valóban védelemre szorul, sőt nagyon sok esetben egyáltalán a megteremtés feltételeit kellene biztosítani.
A javaslat lényege tehát az, hogy a megmaradó összeg kerüljön felosztásra ezen társközségek között népességarányosan felújítási célokra, tehát bizonyos szempontból a tavaly II. félévben bevált gyakorlatot követnénk.
Fölmerül persze a kérdés, hogy marad-e meg összeg. Ha az eredeti javaslatot eredeti formájában elfogadjuk, akkor valószínűleg nem. Ezért javasoltuk azt is, hogy a pályázók köréből legyenek kizárva mindazok, kivétel nélkül, akik céltámogatási pályázaton támogatva lettek.
Végül is visszavontuk ezt a javaslatunkat, és elfogadtuk az önkormányzati bizottságnak hasonló szellemű, de egy kicsit kevésbé korlátozó javaslatát, amely szerint mindazok a községek azért ebben a körben jogosultak maradnának, amelyek az egyedi vízellátás beruházásaira kaptak céltámogatást. Így tehát pontosan nem tudom megmondani, mekkora összeg megtakarítása várható, de a félreértések elkerülésére szeretném leszögezni, hogy nem arról van szó, hogy az önkormányzatoktól bárki – főleg nem mi – szeretnénk egy-egy fillért is elvenni, hanem csupán arról a törekvésről, hogy az önkormányzatok egyik köre helyett egy másik kör, véleményünk szerint egy rászorultabb kör legyen támogatva.
Én úgy gondolom, hogy évtizedek elhibázott településfejlesztési politikáját helyrehozni e településkategóriákban csak úgy lehet, hogyha hosszú-hosszú évekig még a volt társközségeket kiemelt támogatásban részesítjük. Ezért kérem a javaslat támogatását, és remélem, hogy a 13-as szám most ebben az esetben nem balszerencsét, hanem szerencsét fog hozni ezen önkormányzatoknak. Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi