KUPA MIHÁLY, DR. pénzügyminiszter:

Full text search

KUPA MIHÁLY, DR. pénzügyminiszter:
KUPA MIHÁLY, DR. pénzügyminiszter: Köszönöm, Elnök Úr. Én is nagyon röviden akarok válaszolni, miután már a sajtóban és a tévében többször kifejtettem a Kormány és a magam ezzel kapcsolatos álláspontját.
Az első, amit szeretnék mondani, hogy a Kormány ugyanolyan tisztán tudja, hogy a gazdasági átmenet igen nehéz dolog, és kemény lépéseket kell megtenni. Mi pont fordítva értékeljük a helyzetet: a gazdasági stabilitás megteremtését egyrészt az szolgálja, hogy ha a Parlament itt hozott törvényeket, amelyek szerint adókat kell fizetni, vámokat kell fizetni, akkor egy stabil, kiegyensúlyozott gazdálkodáshoz tartozik az, hogy ezt be kell szedni és be kell szedetni. (Taps a jobb oldalon.)
A második dolog a bankok kérdése. Kérem szépen, a bankokat két éve folyamatosan stabilizáljuk. Tavaly 23 milliárd forintot kaptak ingyen és bérmentve az állam terhére, mert a bankok tartaléka után a jegybank kamatot fizetett az adóbevétel terhére. 13 és fél milliárd forint állami garancia áll rendelkezésre, hogy a kétes korábbi követeléseiket le tudják írni. A pénzintézeti törvény céltartalék-rendszere is ezt szolgálja, hogy stabil, jó bankrendszer legyen. Ez a dolog egyik oldala.
De a bankok tulajdonosának talán joga van a közgyűlésen megítélni azt, hogy hogy működött az a bank, és szükséges-e ennyi tartalék ahhoz, hogy átvészeljük ezt az időt.
A csődtörvényt illetően: mindenki előre tudta, a Parlament elfogadta, április 8-án lép hatályba, pontosan azért, hogy stabilizálja a magyar gazdaságot. Mit jelent a csőd? (Mozgás és zaj.) A csőd azt jelenti… Kérem ez az, hogy nevetnek, mert a csőd Magyarországon azt jelenti, hogy összeomlik valami. Nem. A csődtörvény pontosan azt szolgálja, hogy a gazdálkodó egységek rendezni tudják a helyzetüket. (Tardos Márton: A csődtörvény, de nem a csőd!) Jó, hát a csődtörvény, na. Április 8-án kezd működni. Tehát hogy rendezni tudják a helyzetüket, meg tudjanak állapodni a hitelezőikkel, akik a bankok, és amelyek ki vannak és ki lesznek stafírozva – hogy ilyen csúnyán mondjam –, hogy felfogják ezt a hullámot; meg tudjanak állapodni az állammal, mert az állammal is meg lehet állapodni. Tehát pontosan a gazdaság utolsó stabilizációs lépése ez, amelyik a körbetartozásokat, a körbefizetéseket és a bizonytalanságokat akarja rendezni, nem kis állami áldozatvállalással.
Végül, hogy kapkodunk-e. Kérem, nem kapkodunk. Az előre elhatározott lépéseket tesszük meg, még akkor is, hogyha szembe kell néznünk azzal, hogy Magyarországon a gazdasági átalakulás nehézségekkel jár, nehézségekkel jár az állampolgárnak, nehézségekkel a vállalatoknak és persze nehézségekkel a képviselőknek is. Ebben semmilyen kapkodás nem volt. A határ rendben van, működik a vámparancsnok. Most tartottunk egyébként sajtótájékoztatót az első negyedévi költségvetési helyzetről. A sajtót részletesen informáltuk, hogy hogy néz ki. 47,4 milliárd a hány, 36 milliárdot terveztünk. Ne az egész évihez tessék hasonlítani, hanem ahhoz, hogy arányosan hogy haladunk előre. A határokon pedig rend van. Megtanulták két nap alatt, hogy vagy nemzetközi okmánnyal, vagy készfizető kezességgel, vagy készpénzzel át lehet lépni a magyar határt. Senki nem áll sorba, minden rendesen működik.
Legvégül. Egy kormánynak és egy miniszternek, főleg ha pénzügyminiszter, kétféle felelőssége van. Egyrészt végre kell hajtania a törvényeket, másrészt vállalni kell azt, hogy ha nem jól mennek a dolgok. Kérem, a Kormány a legutolsó ülésén felhatalmazta a pénzügyminisztert, hogy folytasson vizsgálatot, hogy hogy alakult ki ez a helyzet a vámoknál és az adóknál és állapítsa meg a felelősséget, beleértve a pénzügyminiszter felelősségét is. Nem fogok habozni, hogy ezt végrehajtsam. Köszönöm. (Nagy taps a jobb oldalon.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi