TARDOS MÁRTON (SZDSZ)

Full text search

TARDOS MÁRTON (SZDSZ)
TARDOS MÁRTON (SZDSZ) Elnök Úr! Tisztelt Ház! Fontos ügyben nagyon röviden szeretnék szólni. Az országot az utolsó napokban a gazdasági helyzet sokkal jobban foglalkoztatja, mint eddig bármikor. A munkanélküliek száma 9%-ot ért el, a költségvetés hiánya megközelíti az 50 milliárd forintot, ami a tervezett 70 milliárdos éves összeghez képest igazán sok. A bankok különleges helyzetbe kerültek azzal, hogy központosították a rendelkezésükre álló likvid tartalékokat, a vámrendszert hirtelen pénzbevonásra mozgósították, és április 1-jétől a vállalatok öncsődbejelentésének spirálja elkezdett dolgozni. Nyolcadikától minden vállalatnak, amely fizetésképtelen, be kell jelentenie az öncsődöt.
Mit jelent ez? Azt jelenti, hogy már két évvel ezelőtt megfogalmazott aggályainkat, hogy a gazdaság stabilitását nehéz létrehozni, a Kormány nem vette figyelembe. Azt jelenti, hogy a költségvetés vitájakor megfogalmazott aggályaink – hogy a költségvetés nincs egyensúlyban, és sem a bevételek nincsenek biztosítva a tervezett mértékben, sem az nem teljesíthető, hogy a tervezett bevételekből a tervezett kiadásokat finanszírozzák – most elkezdtek hatni. A kedvezőtlen jelenségekre a Kormány nem megfontolt intézkedéseket, nem a jelenségeket kezelő általános program meghirdetését valósította meg, hanem néhány helyen kapkodó intézkedéseket kezdeményezett.
Ilyen kapkodó intézkedésnek tekintem azt, hogy abban az időszakban, amikor a csődbe kerülő vállalatok nagy száma miatt a bankok tőkeerejére nagymértékben szükség van, a bankoktól a tartalékképzésre rendelkezésre álló pénzt azért központosítja, hogy a központi költségvetés jobban működhessen. Ilyennek tekintem azt, hogy ha hirtelen vámintézkedésekkel zavart keltünk, zavart keltenek a határokon és a kereskedelemben.
A kérdésem az – és ezzel befejeztem a hozzászólásomat, a fölszólalásomat –, hogy e válságjelenségek kezelésére mi a Kormány válasza. Mi a Kormány programja? Ezt szeretné tudni minden magyar állampolgár, és nem kapta meg erre a választ. A kapkodó intézkedések csak a bizonytalanságot fokozzák. Köszönöm a figyelmüket. (Nagy taps a bal oldalon.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi