BAKÓ LAJOS (MDF)

Full text search

BAKÓ LAJOS (MDF)
BAKÓ LAJOS (MDF) Köszönöm a szót, tisztelt Elnök Úr! Kedves Képviselőtársaim! Nagyon megtisztel, hogy Lakos László képviselő úr ilyen élesen támadta fölvetésemet – ez némileg felbátorít arra, hogy ilyen késői órán is megpróbáljam védelmezni szerény javaslatomat. A tőzsdei ár, határozottan nem a termelők által kedvezményezett és jónak talált minimálárak ellen, hanem a tőzsdei árképzés mellett szeretnék szólni. Elnézést, hogy visszaélek türelmükkel háromnegyed órával a hivatalos ülésbezárás után.
Jómagam – elnézést, hogy az elején magammal kezdem – többször próbálkoztam azzal, hogy itt a Parlamentben a tőzsdei viszonyokról valamiféle módosítási javaslatot terjesszek elő. Mindeddig nem sikerült, úgyhogy megnyugtatom Lakos László képviselőtársamat: nagyon valószínű, hogy a Kormány ebben az esetben sem fogja elfogadni ezt a fajta logikát. Ha megnyugtatja ez, akkor efelől alapvetően nyugodt lehet. De miután megszólíttattam, talán önmagam védelmében is elmondom a következőket.
Magyarország óriási lehetősége, hogy ennek a térségnek, a közép- és kelet-európai térségnek a banki, pénzügyi, tőzsdei és biztosítási központja legyen. Ezt már nagyon sokszor mondtam. Most miért mondom ezt a hármat? Azért, mert ez a három terület nagyon szoros szimbiózisban működik együtt: igazából nem lehet tudni, hogy meddig tart az egyik és meddig a másik. Bármilyen furcsa, ehhez hozzátartoznak az árutőzsdei műveletek is, aminek most itt egyetlenegy szeletéről van csupán szó: ez pedig a tőzsdén forgalmazható termékek, tömegtermékek minimálára.
Tulajdonképpen Lakos László képviselő úr elmondta az én érveimet, elmondta helyettem – úgyhogy akár mondhatnám azt is, hogy ő az én javaslatom mellett érvelt. Ilyen kifejezéseket használt: jóllehet a termelők biztosítására csak az állami védelem nyújt biztosítékot – de utána hosszan fejtegette, hogy ez a biztosíték gyakorlatilag nem ér semmit. Az ő szavait idézve: a legalacsonyabb ár nem garantál senkinek semmit, nem jelent garanciát…, mert a felvásárlók kijátszották; nem több, mint egy reménysugár. Ehhez kapcsolódva az én javaslatom: ez nem! Tehát egyezzünk meg abban – Lakos László elmondta –, hogy ez egy hamis reménysugár. Én óva intem attól a termelőket, hogy egy hamis reménysugár alapján elkezdjenek dolgozni, elkezdjenek vetni, elkezdjenek beruházni, hitelt felvenni – magyarul: próbáljanak megélni a piacról, arról a piacról, ami nincs. Ezt tehát vele egyetértésben megállapíthatjuk.
Ezzel szemben mi az, amit javasolni tudnék?
A hamis ígéretek példája az, hogy Magyarországon előfordult az utóbbi két évben, hogy egyszer, először, a termelők rúgták fel a megkötött szerződéseket – amikor számukra nézett ki kedvezőnek a piac –, ezt követően pedig a felvásárlók rúgták fel egyoldalúan a már megkötött szerződéseket. Úgyhogy, ha tetszik, ez Magyarországon ma 1:1 áll, de biztos, hogy ezt a meccset nem érdemes tovább játszani, tehát más megoldást kell kitalálni.
Mi lehet ez a másfajta megoldás? Az első és nagyon fontos kérdés, ugye, a termelő biztonsága. Éppen ezért aggódva teszem ezeket a javaslatokat, de kénytelen vagyok még néhány gondolatot elmondani – mint mondtam –, talán saját magam lelkiismeretének megnyugtatására és védelmére.
Az első tehát, hogy védjük a termelő biztonságát. Ez a javaslatom esetleges elfogadása – de természetesen nagyon komoly logikai átállítódás, logikai váltás – után megteremthető. A másik, nagyon lényeges, a szerződések biztonsága, a szerződések betartása – ha tetszik; betartatása – minden áron. Ez a másik nagyon fontos tényező. Ez a fajta gondolkodás, amit én javaslok, mind a kettőt biztosítani tudja. Hogyan?
Most abba a rendkívül bonyolult szisztémába nem kívánok belemenni, hogy egy tőzsdén megkötött szerződés hogyan tartódik be. Egyet higgyenek el, hogyha most nem is fejtem ki, az önök védelmében: ezek a szerződések megtörténnek akkor is, hogyha az egyik fél nagyon sokat veszít rajta, vagy a másik fél nagyon sokat nyer. Ez teljesen közömbös. Az adott szerződés a megfelelő határidőre teljesítést nyer. Ennek megvan az egyébként nagyon bonyolult mechanizmusa – de működik. Ennél jobbat még sehol a világon nem találtak ki.
Mielőtt rátérnék a részletekre, hogy a termelő biztonsága hogyan teremthető meg ezzel a logikával, még egy alapvető ellenvetésre kitérnék – ez pedig a Kormány ellenvetése volt, akik azt mondták, hogy ez az észak-amerikai típusú termelői biztonságbiztosítás nagyon idegen a magyar gondolkodástól, és sokkal inkább a nyugat-európai szisztéma, ami megfelel. Hát, véleményem szerint nem felel meg – ezt az általános vitában elmondtam –, egyszerűen azért nem felel meg, mert a nyugat-európai típusú biztosítási modell rendkívül költséges, óriási tőkeigényt jelent.
Nem ismétlem Lakos Lászlót. Ez a minimálár nem biztosít semmiféle biztonságot, mert nagyon egyszerű: a Kormánynak nincsen meg arra a pénze, hogy egy országos méretekben ez alá süllyedő gabonaárat esetleg valami hatalmas felvásárlással vagy pénzzel kompenzáljon.
Ez fizikailag lehetetlen, tehát nem működik.
Na most ezzel szemben mit tud tenni a termelő, mondjuk, szeptemberben az aratás után?
Három variáció van. Az egyik az, amikor saját üzletkötést végez, a másik az, amikor lekötött, és ehhez kapcsolódik, tehát a tőzsdén határidőre leköt egy üzletet. Ez az üzlet biztos, hogy teljesítésre kerül, ezzel el tud menni egy bankhoz. Ez egy tökéletes váltó arra, hogyha egy jól működő bankban a megfelelő képzettséggel rendelkező hivatalnok ezt végiggondolja, akkor tudja azt, hogy erre a biztos szerződésre legalább annak akár 50 vagy 60 százalékos erejéig nyugodtan és mindenféle garanciális probléma nélkül hitelt adhat. Tehát ez egy teljesen tökéletes védelmezett hitel.
És a harmadik az úgynevezett kettős feladás. Erről is engedjenek meg néhány szót.
Na most az üzletkötéssel hogy működik ez? A termelő végiggondolja szeptemberben, hogy őneki mekkora területe van, mekkorák a költségei, mekkora a minimális nyereséghányad, amit szeretne realizálni. Ezt megnézi, hogy júniusban, mondjuk, amikor az ő termése beérik, éppen a tőzsdén akkor milyenre jegyzik a tőzsdei árakat. Ezt az árat megnézi, ha ez neki kedvező, azonnal nagy mennyiséget leköt a tőzsdén, és innentől kezdve nincsenek értékesítési problémái, mert ez a szerződés teljesülni fog, teljesen függetlenül attól, hogy a szerződés lejártának időpontjában mennyi a gabona ára. És ezzel akár – mint mondtam – bankhitelt is vehet fel. Ez valódi biztonság. Ellentében azzal a délibábos biztonsággal, amit egy jogszabályban meghatározott úgynevezett minimális ár jelent. Ez egy alaphelyzet.
A másik, a piac alapvető problémájára megoldás az úgynevezett kettős feladás. Ez hogy működik? Elnézést a rövid előadásért, de mondom, mint önmagam védelmében kénytelen vagyok. A kettős feladásnál az alaphelyzet az, hogy nyilvánvaló, hogy a vásárló a legalacsonyabb árat, az eladó a legmagasabb árat kívánja kikötni, mondjuk, szeptemberben. Ebben megegyezni nem tudnak, az biztos. Megkötik a tökéletes szerződést, amiben minden feltétel megvan, egyetlenegy dolog, a leglényegesebb ugye hiányzik, azt mondják, hogy az árban nem egyeznek meg, hanem – mondjuk – az ár a szerződés életbelépésének időpontjábani tőzsdei elszámolóár legyen. Ebben meg tudnak egyezni, ugyanis ez egy objektív dolog, ezt rendkívül nehéz manipulálni, legfeljebb rövid időre, egy-két napra vagy egy hétre, dehát az alapvetően nem befolyásolja ezt a szerződést. És még megvan mindkettőjüknek az a lehetősége, hogy rögeszméjüket a tőzsdén érvényesítve esetleg még az árfolyamnyereséget vagy -veszteséget, attól függően, hogy jól vagy rosszul ítélték meg a piaci ármozgásokat, saját maguknak realizálják. És amikor eljön a szerződés időpontja, mondjuk augusztusban a szállítás 15-e, akkor a 14-ei tőzsdei elszámolóárat beírják egyszerűen a szerződésbe, és ennek alapján a szállítást teljesítik, és innentől kezdve nincsen vita. És ez a szerződés ugyanúgy egy bizonyos, egy nagyon komoly biztosítékot jelenthet egy pénzügyi művelethez, mondjuk, egy hitelfelvételhez vagy váltókibocsátáshoz.
Elnézést, hogy ilyen végtelenül hosszan terheltem önöket, 9 perc 30 másodperc, igazából nem tudtam rövidebben elmondani.
Köszönöm szépen, hogy végighallgattak. Köszönöm a türelmüket. (Taps.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi