BÉKESI LÁSZLÓ, DR. (MSZP)

Full text search

BÉKESI LÁSZLÓ, DR. (MSZP)
BÉKESI LÁSZLÓ, DR. (MSZP) Elnök Úr! Tisztelt Ház! A felismert hiba korrigálása akár erény is lehetne. A kérdés csupán az, hogy milyen körülmények játszottak közre a hiba kialakulásában, és milyen okok. (Közbeszólás, zaj.) Tessék? A kérdés csupán az, hogy milyen körülmények játszottak közre a hiba kialakulásában, és milyen okok vezettek ehhez.
A költségvetési vitában nagyon sokszor elhangzott az a sommás ítélet, ami, azt gondolom, a mostani vizsgálat eredményeként többszörösen is igazolható, hogy ilyen kapkodó, rövid határidőben lebonyolított vita természetes táptalaja a hibáknak.
Némi rezignációval el lehetne fogadni a kialakult hibák okaként ezt a kapkodó munkát. Azt gondolom azonban, többről van szó. Alapvetően arról van szó, vajon a költségvetési törvény ilyen-olyan körülmények között végrehajtott vitájának lebonyolítása során a módosító indítványok fölötti szavazás és annak végeredménye miért csak egytípusú hibák elkövetéséhez vezetett.
Egészen sajátos az a vizsgálati végeredmény, amelyet a Kormány beterjesztett a Parlament elé. Ha képviselőtársaim egy picit figyelmesen áttanulmányozzák a rendkívül nagy igyekezettel összeállított magyarázó jelentést, akkor azt tapasztalják, hogy kizárólag olyan hibák elkövetésére került sor, ahol a módosító indítványokkal a Pénzügyminisztérium bizottsági vitában részt vevő, szakértői egyetértettek, ámde azokat a Parlament valamilyen oknál fogva nem szavazta meg. Egyetlen olyan hiba elkövetésére sem került sor, ahol a minisztérium képviselői ne értettek volna egyet a módosító indítvánnyal.
Fölmerül a kérdés: Vajon miért lehetséges, hogy csak kizárólag ilyen hibák elkövetésére került sor akkor, hogyha valóban a kétségkívül túlterhelt, kapkodó munka körülményei között sor került a parlamenti döntések tételes, alapos felülvizsgálatára, nem pedig arról volt szól hogy eleve úgy fogta föl az apparátus, amit ők helyeseltek a bizottságban, azt a Parlament úgyis meg fogja szavazni, mert hiszen a kormánykoalíció többsége úgyis úgy dönt, ahogy azt a szavazást vezénylő miniszter vagy államtitkár mondja. Eleve nem kell tehát megvárni a Parlament döntését, az egy teljesen fölösleges, formális ügy, le lehet adni a kéziratot úgy, ahogy azt mi a bizottságokban javasoltuk.
Attól tartok – tisztelt Ház –, hogy erről van szó, és ez az igazi probléma. Nem az a probléma, hogy néhány számszaki hibát ki kell javítani, ez teljesen rendjén van. Nem maradhat belső konzisztencia-hiányokkal terhelt költségvetés egy Parlament által jóváhagyott törvényben.
Az igazi probléma azonban ebben a mentalitásban van. Abban a mentalitásban van, amely eleve úgy kezeli: mondhatnak bármit, javasolhatnak bármit, úgyis az történik, amit a Kormány akar. És ez alapvető kérdés.
Ez vezethetett oda – tisztelt Ház –, hogy a Parlament leszavazta azt az Eörsi Mátyás-féle indítványt, amely jövőre szerette volna tisztességes határidőkhöz kötni a költségvetési törvény javaslatának előállítását, ez vezethetett oda, hogy a pénzügyminiszter expozéjában azt mondta, hogy a költségvetési törvény többütemű előterjesztése egyszerűen lehetetlen.
Lehetetlen, hogyha a Kormány nem készül erre föl, és nem akarja a feladatát teljesíteni.
Éppen ezért úgy gondoljuk – tisztelt Ház –, hogy a törvényjavaslat, amely a módosításokat tartalmazza, természetesen elfogadandó, nincs más lehetőség, korrigálni kell a hibákat. Ez rendben van. Nem fogadható el azonban a jelentés. Nem fogadható el az a magyarázat. Itt arra van szükség, amit egy másik indítvány kapcsán Orbán Viktor javasolt, nevezetesen: feltárni, hogyan működik ez a mechanizmus, hogy valóban ne következzék be az, ami most bekövetkezett, bármilyen hajrában készült is a költségvetési törvény, hogy a Parlamentet nem tekinti másnak a Kormány apparátusa, mint egy egyszerű szavazógépnek.
Köszönöm a figyelmet. (Taps a bal oldalon.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi