CSÉPE BÉLA (KDNP)

Full text search

CSÉPE BÉLA (KDNP)
CSÉPE BÉLA (KDNP) Elnök Úr! Tisztelt Ház! Nagyon röviden… Mi arra szeretnénk fölhívni a tisztelt Ház figyelmét, hogy ennél a pontosítási törvényjavaslatnál – amely most már módosítás címszó alatt fog futni, ahogy halljuk – ne tévesszen meg minket az arányérzetünk. Az arányérzékünkre szeretnék apellálni.
Ez a pontosítási szükségesség, ami kétségtelenül felmerült – kétségtelenül hibák történtek –, nem változtatja meg azt a tényt, hogy ennek az országnak költségvetése van, és ennek a költségvetésnek az elfogadása valóban rendkívüli körülmények között történt, de ez mindenképpen a koalíció egy erőteljes összefogásának eredménye, egy rendkívüli teljesítmény volt.
Minden rendkívüli munka, azt hiszem, hogy kockázatos, hiszen a hibák becsúszásának sokkal nagyobb felülete van minden rendkívüli feladatnál. Ez a mi alapvető megközelítésünk. Ebből kiindulva úgy véljük, hogy ezek a pontosítási szükségességek, ha már fölmerültek, ezeken essünk túl, és különösebb vita nélkül történjen meg a pontosítás. De ennek a mi felfogásunk nem tulajdonít olyan jelentőséget, ami miatt kétségbe kellene vonni ennek a koalíció által nyújtott teljesítménynek a jelentőségét.
Ezen túlmenően meg szeretném még jegyezni azt, hogy akkor, amikor a koalíciót nemcsak ebben az ügyben, de más esetben is elég gyakran azzal vádolják, hogy szavazógépszerűen működik, mi úgy véljük, hogy akkor, amikor egy kormánykoalíció valamely ügyet kiemelt jelentőségűnek tart, annak az érdekében összefog, és pontosan ilyen volt a költségvetés elfogadása, ezt mi semmiképpen nem szavazógépnek érezzük, hanem meggyőződésünk szerinti szavazásnak! A szavazógép vádjának van egy rossz emlékű reminiszcenciája. Annak idején a kommunista sajtó éveken át ezzel vádolta az ENSZ-et – az Egyesült Nemzetek Szervezetét –, amikor a Szovjetunió javaslatait sorozatosan – így írták akkoriban – az ENSZ-beli szavazógép leszavazta.
Milyen jó, hogy leszavazta. És én azt hiszem, hogy akkor, amikor van egy kormánykoalíció, van egy azonos alapokon álló politikai tömb, ennek az együttes szavazása nevezhető szavazógépnek, de ennek a teljesítményét tulajdonképpen igazában a történelem fogja értékítélettel ellátni, mert ez egy nagyon formális vád, olyan értelemben persze, hogy szavazógép, hogy a koalíció együttesen megnyomta az "igen" gombokat.
Mindamellett szeretném felhívni a figyelmet arra, hogy ebből az eseményből, hogy ilyen hibák következtek be ebben a valóban rendkívüli feladatban és rohammunkában, ennek az eseménynek a megtörténtéből le kell vonni bizonyos következtetéseket. Ezek nagyon röviden a következők: mindenképpen ki kell alakítani az Országgyűlésnek a költségvetési törvényjavaslat elfogadásának olyan rendjét, amely ezt kiküszöböli. Most már sorra kell következnie a költségvetési szerkezeti rend megváltozásának, mert úgy véljük, hogy ezzel összefüggésben van sok hiba. Egy másfajta költségvetési szerkezeti rend nem hozta volna esetleg ezeket a hibákat felszínre.
Végül felhívjuk a figyelmet arra, hogy mindenképpen kell készíteni egy olyan zárt rendszerű számítógépes programot, amely egyszerűen lehetetlenné teszi ilyen hibák előfordulását. Tehát bizonyos következtetések levonása mindenképp szükséges, de amellett ezt a költségvetés-módosítási ügyet lényegében egy formális javaslatnak tartjuk, és magunk részéről mi úgy gondoltuk, hogy ezzel összefüggésben most nem kell megnyitni újra a költségvetési vitát, és akármennyire is van egy-két dolog, amelyet egyes pártok szeretnének már most módosítás formájában ide behozni, úgy vélem, hogy ez ezzel az üggyel nem keverhető össze, ennek más módját kell találni, akár önálló képviselői indítványt, akár akkor, amikor a költségvetés ilyen szempontból is revízió alá kerülhet.
Tehát összefoglalva: mi ezt olyan javaslatnak tartjuk, amelyet minél hamarabb el kell fogadnunk. Ez nem változtatja meg azt az alapvető tényt, hogy ennek az országnak költségvetése van, és eszerint működhet a gazdaság. Köszönöm a türelmüket. (Taps.)
Az általános vita lezárása

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi