GLATTFELDER BÉLA (FIDESZ)

Full text search

GLATTFELDER BÉLA (FIDESZ)
GLATTFELDER BÉLA (FIDESZ) Nagyon szépen köszönöm a szót, Elnök Úr. Tisztelt Ház! Megvizsgáltuk a Magyar Közlöny 12. számában megjelent hibakiigazításokat, és mi is – hasonlóan az Állami Számvevőszékhez – úgy találtuk, hogy ez a hibajegyzék teljes. Összességében 35 darab hibáról van itt szó. Ez önmagában, azt hiszem, egy rendkívül nagy szám. Nem tudom, egy évben összesen hány hibát sikerül a Közlöny szerkesztőinek elkövetniük – talán egy fél év alatt, ha sikerül harmincötöt. Ezen a harmincöt hibán belül csupán csak három hiba nyomdahiba – a többi mind kézirathiba volt.
A FIDESZ e rendkívül feltűnő tény miatt javasolta korábban a tisztelt Háznak, hogy állítson fel egy vizsgálóbizottságot, ami kivizsgálná, hogy milyen körülmények és milyen okok miatt került ilyen nagy mértékben hibásan kihirdetésre a Magyar Közlöny. Sajnos, a tisztelt Ház kormánypárti többsége elutasította ebbéli javaslatunkat, arra hivatkozva, hogy a Pénzügyminisztérium egy belső vizsgálatot fog tartani, amelyik majd megpróbál ezekre a kérdésekre választ adni.
A Pénzügyminisztérium 1. és 2. számú jelentését megvizsgálva azonban meg kell állapítanom, hogy sajnos, ez a vizsgálat nem teljes, és sok kérdésre nem ad választ. Csak néhányat említenék meg.
Nem ad választ például ez a vizsgálat arra, hogy vajon a törvény elfogadása előtt, a törvény megszerkesztésében és nyomtatásra való előkészítésében – vagy esetleg magában a kinyomtatásában – történt-e, visszafordíthatatlan előkészület hiszen ez lehetetlenné tette volna, hogy az Országgyűlésnek egy esetleges állásfoglalása belekerülhessen a Közlönybe.
A Pénzügyminisztérium helyettes államtitkára, Naszvadi György a Magyar Hírlapnak adott egyik nyilatkozatában azt állította, hogy az összes törvényt már elfogadás előtt kinyomtatják – ami, persze, érthető a részéről, hiszen Naszvadi György helyettes államtitkár tavaly is és az idén is csupán egyetlenegy darab törvénnyel foglalkozott: mint a két esetben a költségvetési törvénnyel. Ő tehát talán joggal hihette azt, hogy a törvények kihirdetésénél ez az általános gyakorlat. Azt hiszem, jó lett volna, ha a vizsgálat ezt a kérdést egyértelműen tisztázni tudta volna.
A másik, szintén csak példaként megemlített probléma, amelyet nem tudott ez a vizsgálat megoldani, hogy az általam mezőgazdasági szerkezetátalakítás címén tett javaslat hogyan változott reorganizációs programmá – hiszen a probléma itt nemcsak az, hogy az Országgyűlés által el nem fogadott 2 milliárd forintos támogatás miért került mégis a törvénybe, hanem itt az is gond, hogy miért olyan címmel került kihirdetésre ez a javaslat, amilyen címet soha senki nem adott ebben a Házban ennek a javaslatnak. Igaz, a törvényjavaslat indoklása reorganizációs programról beszélt, de ilyen módosító javaslat nem volt.
Egy másik gond, amit szeretnék megemlíteni: a FIDESZ frakciója azt remélte, hogy mivel a törvényjavaslat hibás kihirdetése miatt a törvényjavaslat, illetve a költségvetés végösszege is érintve van, a Kormány megfontolja azokat az ellenzéki módosító javaslatokat, amelyeket a törvényjavaslat rendkívül gyors elfogadása miatt a vita és a szavazás alatt nem volt módjában megfontolni, és talán ezeket a korábban tett ellenzéki módosító javaslatokat most jobban megfontolva esetleg visszahozza a Ház elé, és beépíti a törvénybe. Gondolok itt például a FIDESZ parlamenti frakciója által tett egyik javaslatra, amelyik a bölcsődéknek kívánt az önkormányzatokon keresztül állami támogatást nyújtani. Talán ha ez a módosító javaslat most visszakerült volna elénk, akkor sok bölcsődét meg lehetett volna menteni a bezárástól.
Sajnos, reagálnom kell a miniszter úr expozéjában tett egyik kijelentésére, miszerint a törvényjavaslat hibás kihirdetéséért az apparátust terheli a felelősség. Én úgy gondolom, egy apparátust csak akkor terhel teljes egészében felelősség, hogyha a munkájához szükséges minden feltétel biztosítva van számára. Ez ebben az esetben nyilván nem igaz, hiszen a Kormány késedelmesen terjesztette be ezt a törvényjavaslatot, rendkívüli módon megkésve került sor ennek a törvényjavaslatnak a tárgyalására és elfogadására – tehát azt hiszem, helyes dolog lett volna, hogyha a miniszter úr a Kormány felelősségét is megemlítette volna az apparátus felelőssége mellett.
Egyébiránt pedig osztom Hagelmayer Istvánnak, az Állami Számvevőszék elnökének a javaslatát – szó szerint idézem –, hogy: "A Kormány legközelebb időben nyújtsa be a költségvetési törvényjavaslatot". Azt hiszem, ha a Kormány ezt megfogadja, akkor a jövőben el fogjuk tudni kerülni az ilyen hibákat, el fogjuk tudni kerülni azt, hogy egy ilyen fontos kérdéssel kétszer is foglalkoznuk kelljen itt, a Házban.
Remélem, hogy – amellett, hogy a Kormány ezt a javaslatot megfogadja – a Kormány lépéseket fog tenni annak érdekében, hogy világosan kirajzolódjék: a költségvetési törvény vitájának, előterjesztésének és a költségvetési törvényhez benyújtott módosító javaslatoknak a szavazására milyen szabályokat képzel el. Feltételezem, a Kormány olyan módon kívánja ezt rendezni, hogy előírja például önmaga számára azt, hogy melyik időpontig fogja a jövőben beterjeszteni a költségvetési törvényt.
Végül van egy ügyrendi jellegű kérdésem a tisztelt elnök úrhoz, amely szintén az expozéhoz kapcsolódik. A miniszter úr említette, hogy a jelentésről is szavaznunk kellene. Kérte, hogy fogadjuk el a jelentést is. Abban az esetben, hogyha a jelentésről szavazunk, nyilván a jelentést részleteiben is meg kellene vitatni. Hogyha a törvényről való szavazás a jelentésről való szavazást is jelentené, én azt nagyon helytelen dolognak tartanám. Kérem tehát, hogy az elnök úr tegye világossá: vajon a jelentésről is szavazunk-e, mert ha igen, akkor szerintem a jelentés általam említett hiányosságai miatt a FIDESZ a jelentést semmiképpen nem tudná elfogadni – annak ellenére, hogy esetleg a törvényjavaslatot, annak feltétlen szükségessége miatt, ha az abban lévő hibák kijavításra kerülnek, esetleg támogatni tudnánk.
Kérem tehát, elnök úr, hogy ebben a kérdésben adjon nekem felvilágosítást. Köszönöm. (Taps a bal oldalon.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi