HAGELMAYER ISTVÁN, DR. az Állami Számvevőszék elnöke:

Full text search

HAGELMAYER ISTVÁN, DR. az Állami Számvevőszék elnöke:
HAGELMAYER ISTVÁN, DR. az Állami Számvevőszék elnöke: Tisztelt Országgyűlés! Elnök Úr! Hölgyeim és Uraim! A Magyar Köztársaság 1992. évi költségvetéséről s az államháztartás vitelének 1992. évi szabályairól szóló törvény módosításaként a Kormány benyújtotta indítványát. Ez a Magyar Közlöny 1991. évi 150. számában megjelent költségvetési törvény számszaki hibái miatt vált szükségessé.
Az Állami Számvevőszék a költségvetési, adó- és pénzügyi bizottság elnökének felkérésére megvizsgálta a Kormány előterjesztését. Véleményünket a 4881-es számon az Országgyűlésnek benyújtottuk. Vizsgálatunkat a Magyar Közlöny 1992. évi február 3-án megjelent 12. számában közzétett helyesbítések figyelembevételével végeztük. Megállapítottuk, hogy a Kormány módosító indítványában foglalt előirányzat-változtatások számszakilag indokoltak, azok átvezetése után az 1992. évi költségvetés részelőirányzatai megegyeznek a törvényben jóváhagyott kiadási főösszeggel.
Vizsgálatunkat annak feltételezésével végeztük, hogy a Magyar Közlönyben közölt helyesbítések teljes körűek és hitelesek.
Nem tartozik az Állami Számvevőszék szakmai kompetenciájába annak megállapítása, hogy a jóváhagyott módosító indítványok átvezetése után a törvény kézirata milyen okból tartalmazott olyan összegeket, amelyek országgyűlési jóváhagyása nem történt meg.
Ezúton is szeretném felhívni a figyelmet arra, hogy a költségvetés késői benyújtása és jelenlegi szerkezeti rendje is magában rejti a hibalehetőségeket.
Javasoljuk, hogy a jövőben a Kormány időben nyújtsa be a költségvetést, és készíttessen olyan zárt rendszerű számítógépes programot, amely a módosító indítványok azonnali átvezetésére alkalmas. Így a törvény kéziratának hitelesítése előtt megfelelő tartalmi egyeztetés is megtörténhet. Ehhez az utóbbihoz a Számvevőszék programozói szívesen nyújtanak segítséget.
Köszönöm a figyelmet. (Taps.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi