KUPA MIHÁLY, DR. pénzügyminiszter:

Full text search

KUPA MIHÁLY, DR. pénzügyminiszter:
KUPA MIHÁLY, DR. pénzügyminiszter: Köszönöm, Elnök Úr. Tisztelt Ház! A Magyar Köztársaság 1992. évi költségvetéséről és az államháztartás vitelének 1992. évi szabályairól szóló 1991. évi XCI. törvény Magyar Közlönyben megjelent szövegében előfordult hibák teljes körű feltárására a Kormány – amint önök előtt ismert – vizsgálatot rendelt el. A vizsgálat az Országgyűlés, a Miniszterelnöki Hivatal és a Pénzügyminisztérium szakértőinek bevonásával történt. A hibák feltárása megtörtént, a helyreigazítási jegyzéket a szakértők véglegezték, és az a Magyar Közlöny 12. számában megjelent.
A vizsgálat során megállapítást nyert, hogy a törvény 1. számú mellékletében hat ponton jelent meg téves jogcím és előirányzat, illetve helyes jogcímen téves előirányzat. Ezek azok a hibák, amelyek korrigálására a Kormány önök elé terjesztette a törvénymódosító javaslatát.
Tájékoztatnom kell önöket arról is – amint ezt az ÁSZ jelentése is igazolja –, hogy a tévedésekből sem kára, sem haszna nem származott senkinek; ez elsősorban a költségvetést végrehajtó apparátus munkáját érinti, amelyik egyébként is észlelte a hibákat. Azonban elmondhatom, hogy az eset nem tanulság nélkül való.
Hibázott az az apparátus, amely a bizottsági vitát és a parlamenti szavazás procedúráját többnapos, megfeszített, túlhajszolt munkával biztosította, s amelynek nem maradt elegendő ideje arra, hogy a teljes jegyzőkönyvi anyag birtokában a vitatott és ellentmondásos szavazások körülményeit és lehetséges megoldásait többszörösen megvizsgálja és újólag ellenőrizze.
A szavazást lebonyolító elnök azon kérdésére adott nemleges válasz, miszerint van-e tudomása valakinek arról, hogy kimaradt-e a forgatókönyvből indítvány, utólag is helyénvalónak bizonyult. Ám kiderült, hogy a bizottsági ülésen megszavazott és a Kormány által támogatott bizottsági indítványok beadása két esetben elmaradt.
Nehezítette a helyzetet, hogy míg bizonyos módosító indítványoknál a képviselők ragaszkodtak ahhoz, hogy összetartozó, összefüggő javaslataik részelemei az előirányzat-változtatások fejezeti megbontása ellenére is ne kelhessenek önálló életre, ez a Glattfelder képviselő úr által kezdeményezett közismert módosításnál nem történt meg, az indítvány kétfelé vált.
Ugyanakkor az is megállapítható, hogy a költségvetési előirányzatok módosítását célzó, benyújtott és elfogadott indítványok egy része nem rendelkezett teljes körűen azokkal a tartalmi és formai kellékekkel, amelyek megléte egyébként szükséges ahhoz, hogy a módosításokról egyértelmű és minden tekintetben végrehajtható, a módosítás szándékának is megfelelő döntés szülessék.
Nyilvánvaló, e tapasztalatoknak a költségvetési szavazás máskénti összeállításában, más sorrendjében, a mellékletek kapcsolódási pontjainak egyértelművé tételében kell majd hasznosulniuk. A költségvetési törvény ugyanis a maga sajátosságai miatt más törvényektől eltérő tárgyalást, szavazást és a koherencia-szabályok szigorú, következetes érvényesítését feltételezi, amint ezt az ÁSZ véleménye is javasolja a zárt láncú számítógépes rendszerben többek között.
A költségvetési bizottság február 12-ei ülésén Gaál Gyula képviselő úr is olyan szavazási tételeket kifogásolt, amelyek például a normatív állami hozzájárulások egy főre jutó összegének változásából adódóan az előirányzatok abszolút összegét is érintik, ti. azt, hogy nem elégséges csak normatívák megszavazása, hanem a költségvetési előirányzatokat is meg kellett volna szavazni összességében.
Kérdés az is, hogy az egyszer már jóváhagyott előirányzat megváltoztatásáról lehet-e újból szavazni, ha az a szavazási forgatókönyv alapjául szolgáló együttes bizottsági jelentésben a módosító indítvány beérkezésének időpontja miatt később szerepel. Azt gondolom, ezek a kérdések a Házszabályt is érintik.
Tisztelt Képviselőtársaim! A Kormány által a 4753-as számon benyújtott törvényjavaslat azoknak a hibáknak a kijavítását célozza, amelyek a helyreigazítás nyomán előállt összhanghiányt szüntetik meg. Nevezetesen arról van szó, hogy a képviselői és az ezzel egyező kormányzati szándéknak megfelelő döntéseket erősíti meg, illetve teszi fel ismételten szavazásra annak érdekében, hogy helyreálljon a költségvetési kiadási főösszeg és a szavazás eredményeként ténylegesen előállt összeg közötti egyezőség.
Ennek a lépéssorozatnak a részeként némileg módosul a költségvetés általános tartalékának összege. A törvényjavaslat bizottsági vitái alapján a Kormány elfogadja a törvényjavaslat címének megváltoztatására, "pontosításáról" helyett "módosításáról", a preambulum elhagyására és a "jogtörténeti kutatások" helyett a tartalmat ténylegesen kifejező, "az elmúlt évtizedek törvénytelenségeinek feltárása és vizsgálata" elnevezésre irányuló módosító indítványokat.
A Kormány viszont nem látja indokoltnak – miután a törvényjavaslat hatályba lépése nem keletkeztet január 1-jei visszamenőleges kötelezettséget – a 3. § megváltoztatását.
Tisztelt Képviselőtársaim! Kérem segítségüket abban, hogy ezt a kérdést mindenki számára megnyugtatóan mielőbb lezárhassuk. A Kormány nevében a jelentés és a törvényjavaslat elfogadását kérem. Köszönöm a figyelmüket. (Taps.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi