TÖLGYESSY PÉTER, DR. (SZDSZ)

Full text search

TÖLGYESSY PÉTER, DR. (SZDSZ)
TÖLGYESSY PÉTER, DR. (SZDSZ) Elnök Úr! Tisztelt kormánypárti és ellenzéki Képviselőtársaim! Országgyűlésünk a lassan eltelt két év alatt sok-sok törvényt hozott, mégis, azt hiszem, a magyar közélet közhelye, hogy a magyar törvényhozás hatékonysága nem kielégítő. Nem születtek meg fontos gazdasági és szociális törvények, és más területeken is van még sok-sok teendő.
Megítélésem szerint ezért a felelősség jórészt a Kormányé, az előterjesztések elmaradása, nem ütemezése, s más egyéb okok miatt. Mégis ma nem ezzel szeretnék foglalkozni. (Zaj.) Arról szeretnék beszélni, hogy az Országgyűlés mit tehetne azért, hogy hathatósabb legyen a munkája, milyen eszközökkel lehetne javítani az Országgyűlés hatékonyságát.
Mégis, mielőtt pozitív megoldásokat javasolnék, hadd szóljak arról, hogy milyen megoldásokat nem tartok megfelelőnek, milyen megoldásokat nem tartok kielégítőnek.
Én azt hiszem, az a döntés, amelyet a kormánytöbbség pártjai hoztak, hogy ezután a Házszabály engedte joguknál fogva dönteni fognak arról, hogy mennyire igazodnak az önálló képviselői indítványok és ellenzéki indítványok a Kormány terveihez, és csak azokat a javaslatokat fogják napirendre engedni, amelyek igazodnak ezekhez a tervekhez, távolról sem megnyugtató megoldás. Erre a döntésre egy pártállami maradvány, a Házszabálynak az a maradványa ad lehetőséget, hogy szótöbbséggel lehet dönteni a képviselőház napirendjére vonatkozóan. (Zaj.)
Ha megnézzük a különböző országok házszabályait, a demokratikus jogállamok házszabályait, ebből az állapítható meg, hogy nem találni precedenst arra, hogy egyszerű szótöbbséggel szülessen döntés a parlamentek napirendjéről. Ha ez így van, akkor a kormánytöbbség határozza meg a Parlament ügymenetét, és ez azt jelenti, hogy az ellenzéknek kevéssé van módja arra, hogy befolyásolja a Parlamentben való történéseket.
Megítélésem szerint ez egy olyan pártállami maradvány, amivel higgadt demokraták nem élnek. A véleményem az, hogy fontolja meg a hat párt, hogy milyen más eszközökkel lehetne biztosítani a törvényhozás hatékonyságát. Én azt hiszem, hogy jó volna, ha a Kormányunk egy egész évre előre jelezni tudná a törvényalkotási tervét, egyelőre fél évet tudott a Kormány előre bemutatni.
Jó volna, ha erről a tervről a házbizottságban vagy más formában születhetne megállapodás, az ütemezésről és a törvényhozás terminusairól. Nagyon hangsúlyozom, hogy nem volna bölcs dolog, hogyha egyoldalú kormánytöbbségi döntés születne, jó volna, ha az ellenzéknek is befolyása lehetne, megnyugtató befolyása lehetne az ügymenetre. Egyébként a Parlament lemond arról az alapvető alkotmányos jogáról, hogy ellenőrizze a Kormány és a kormánytöbbség akaratelhatározásait.
A másik fontos döntési lehetőség az volna, hogy próbáljunk jobb munkamegosztást kialakítani a Parlament plenáris ülése és a bizottságok között, erről is a házbizottságban, illetőleg esetleg külön hatpárti tárgyalásokon lehetne megfelelő és megnyugtató döntéseket hozni. És ezen túl megítélésem szerint megnyugtató lenne, ha a Parlament ügyrendi bizottsága vagy ismét egy hatpárti tárgyalás olyan házszabály-korrekciókat hajtana végre, amelyek kiküszöbölnék az előbb jelzett pártállami maradványokat, és megnyugtató módon a Házszabályban olyan megoldásokat javasolnának, amelyek egyszerre felelnek meg a hatékonysági követelmények, másrészt pedig az ellenzék elemi jogainak.
Így tisztelettel javaslom a kormánypárti képviselők figyelmébe, hogy töröljük a Házszabályból azt a lehetőséget, hogy az Országgyűlés egyszerű szótöbbséggel döntsön a Ház napirendjéről. Ehelyett kerüljön be esetleg, például egy olyan megoldás, hogy mondjuk a Ház egyötödének javaslatára kötelező legyen valamilyen témát napirendre venni. Nagyon fontos volna, hogy a vizsgálóbizottságok felállítása ügyében is megnyugtató megoldásra jussunk, hiszen a mostani Házszabály szabályai esetén vizsgálóbizottságot a Ház csak akkor tud kiküldeni, hogyha a Kormány maga is akarja ezt a vizsgálatot.
Így javasolnám, hogy például a Ház egyharmadának aláírással igazolt akarata esetén a vizsgálóbizottságot kötelező legyen kiküldeni, és ezzel nagymértékben javítjuk majd a Parlamentnek a Kormányt ellenőrző jogkörét.
Azt hiszem, más intézkedések is szükségesek ahhoz, hogy az Országgyűlés hatékonysága javuljon. Javasolnám még egyszer, hogy ezt a házbizottságban, az ügyrendi bizottságban, illetőleg esetleg egy külön hatpárti tárgyalásban fontoljuk meg, és közös érdekünknek megfelelően tegyünk meg mindent azért, hogy valódi jogállami szabályok alapján a Köztársaság Országgyűlése meghozza azokat a törvényeket, amely törvények meghozatalára az ország régóta vár. Köszönöm figyelmüket. (Taps.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi