EKE KÁROLY, DR. a szociális, családvédelmi és egészségügyi bizottság előadója:

Full text search

EKE KÁROLY, DR. a szociális, családvédelmi és egészségügyi bizottság előadója:
EKE KÁROLY, DR. a szociális, családvédelmi és egészségügyi bizottság előadója: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Mindenekelőtt örömömet szeretném kifejezni, hogy ez a napirend most délután, és ilyen simán és ilyen nagyszerűen napirendre kerülhetett, és talán azok, akik még hallgatják a rádióban vagy a televízió előtt a közvetítést, azok örülhetnek velünk együtt, hogy íme egy újabb emelés.
Mindenekelőtt azt szeretném elmondani, hogy azonban ez nem érinti azt a döntést, amit az Országgyűlés már meghozott, hogy ebben az esztendőben még a második nyugdíjemelés hátravan ezen a mostanin kívül.
A szociális bizottság nagyon sokat vitázott és csatázott azért, hogy lényegében a Kormány kezéből olyan formában kivegye ezt a kérdéskört, hogy az Országgyűlés maga döntsön a nyugdíjemelés módjáról, és most már törvény szabályozza azt, hogy ezeket az emeléseket ide kell a Ház elé terjeszteni. Sok vita előzte meg mindezt, de az 1975. évi II. törvény 44. §-ának (7) bekezdése most már új szabályozást ad ennek a kérdéskörnek, és ez gondolom, hogy a nyugdíjasok számára megnyugtató.
Régi kérése volt ez a Nyugdíjaskamarának is, meg az Érdekegyeztető Tanács is kérte, hogy ebben a kérdésben jussunk egyezségre, és valósuljon meg az, hogy a Parlament döntsön.
A végrehajtásként külön határozatban az Országgyűlés 8/1992. határozata 3. pontja kérte fel a Kormányt, hogy terjessze a Ház elé a korrekciós javaslatot is, már ennek az újfajta intézési módnak a következménye. És örülünk annak, hogy a Kormány vállalta a felelősséget azzal szemben is, amiről miniszter úr szólt a bevezetőben, hogy a kintlevőségei a társadalombiztosításnak nem fogynak, hanem még inkább nőnek. Mégis itt most egy nagyon fontos lépés történik, hogyha a tisztelt Országgyűlés jóváhagyja a beterjesztett javaslatot, mert az értéküket vesztett nyugdíjak ügyének a rendezése tulajdonképpen elkezdődik ezzel a mostani vitával. Ugyanis a régebben megállapított nyugdíjak általában csak a szociális szempontok alapján nyertek rendezést, és az a régi vágya a nyugdíjasoknak, hogy vegyék számba a munkában töltött éveket is, és vegyék számba azt az összeget is, amivel a Társadalombiztosítási Alapot gyarapították, hogy ez is előkerüljön, és mód legyen arra, hogy ezt figyelembe véve is korrigálják a nyugdíjakat.
A szociális bizottság ezt a mostani javaslatot általános vitára alkalmasnak találta, és úgy érezzük, hogy talán majd a következőkben még gördülékenyebben folyhat le egy ilyen országgyűlési vita, és még jobban találkozni tud a lakosság legszélesebb rétegeinek az óhajával, a nyugdíjasok óhajával.
(16.10)
Magyarországon 2 millió 300 ezer fölött van a nyugdíjasok létszáma; a lakosság több mint 20%-a nyugdíjas. Színes kép ez. A nyugdíjak, a nyugdíjszerű járulékok és egyéb ellátások, illetve külfönféle járadékok, például a rokkantsági járadékok, rehabilitációs járadékok tartoznak ebbe a körbe.
Most szakmai áttekintés történt, illetve történik a törvény vitájával az 1989 előtt megállapított saját jogú nyugdíjaknak a tekintetében; tehát egyértelmű, hogy a szolgálati időt figyelembe kell venni, illetőleg a befizetett összeget is figyelembe kell venni. Végre ez is megvalósulhat.
Mindenesetre ez az út kezdete. Bizottságunk kifejeztésre juttatta azt, hogy itt csak arról van szó, hogy egy csepp a tengerben, de elkezdődött, és remény van arra, hogy a következőkben ez a megoldási forma újra és újra a Parlament elé kerülhet, és természetesen az ország teljesítőképességéhez mérten, viszonyítottan, de rendezésre kerülhetnek ezek a régen húzódó kérdések.
Van itt azonban néhány olyan kérdés is, amely a szociális bizottság előtt már szerepelt, de a közvélemény elé még nem került. Egyik fogadóórámon Csengele községben fordultak hozzám emberek, 2100–2700 forintos nyugdíjukat reklamálták, hogy túl kevés. Most ebben a pillanatban 5700 forint a minimális nyugdíjhatár. Én azt mondom itt tisztelt képviselőtársaimnak, hogy ebből is majdhogy lehetetlen megélni. Hát akkor hogy élnek meg emberek a 2100–2700 forintos nyugdíjakból? Kénytelen voltam a panaszok alapján megnézni és eljárni, hogy lehet az, hogy a minimális nyugdíj 5700 forint, és mégis ilyen alacsony nyugdíjak léteznek. Higgyék el, hogy nem volt szívderítő, amikor azt állapítottam meg, hogy azok, akik elbírálták ezeket a nagyon alacsony nyugdíjakat, azok nagyon is humánusan jártak el ezekben az ügyekben, mert azoknak, akiknek megállapították a nyugdíját, a teljes fizetésüket szabták meg nyugdíjképpen. Tehát ha a teljes fizetésük ennyi volt, nem tehettek mást.
Több tízezer ezeknek a nyugdíjasoknak a száma; és én, élve a lehetőséggel, hogy most mint bizottsági előadó szólhatok a tisztelt Házhoz, szeretném felhívni az önök figyelmét is erre a több tízezer emberre, ezeknek a helyzetére. Én tudom azt, hogy a Társadalombiztosítási Alapból ezt az ügyet nem lehet rendezni, mert az a többiek rovására történne, de ezt mint szociális kérdést ajánlom az igen tisztelt Országgyűlés figyelmébe, és kérem, hogy mielőbb ebben a kérdésben is döntés születhessen. A szociális bizottság foglalkozik ezzel a kérdéskörrel, és a javaslatunkat majd ide fogjuk terjeszteni a tisztelt Ház elé.
Bizottságunk ezt a kérdést is napirenden tartja, és természetesen támogatjuk azt a lehetőséget, óhajtjuk ennek a valóraváltását, amit a Kormány most előterjesztett, kérve, hogy ez a korrekció megvalósulhasson. Én külön kérem szépen a tisztelt Házat arra, hogy lehetőleg minél előbb döntsünk a nyugdíjkorrekció ügyében, azért is, mert szeptember hónapban már esedékes az idei második nyugdíjemelés ügyében is a döntés, és hogy ha ezen a héten képesek lennénk dönteni, akkor júliusban már ezt a korrekciós többletet megkaphatnák azok, akikre tartozik.
Tehát még egyszer, hogy félreértés ne legyen, az 1989. január 1-je előtti időponttól megállapított saját jogú nyugdíjban részesülőkre terjed ki ez a korrekció, és a mértéke 3–18% között van, de minimum 200 forint. Egységesen 13%-os emelésben részülnek az első és második kategóriába tartozó rokkantak, és – ahogy miniszter úr szólt erről – az özvegyi nyugdíjkiegészítésben részesülők is, akik saját jogú nyugdíjjal rendelkeznek.
Tisztelt Ház! Segítsük ezt a bátor kormánykezdeményezést a valóra váltáshoz. Ajánlom, hogy vitassa meg a tisztelt Ház, és a szociális bizottság álláspontja szerint döntsön ebben a kérdésben.
Köszönöm a figyelmüket. (Taps.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi