FRAJNA IMRE (FIDESZ)

Full text search

FRAJNA IMRE (FIDESZ)
FRAJNA IMRE (FIDESZ) Köszönöm, Elnök Úr. Tisztelt Ház! Először is azzal kell kezdenem, hogy a Népjóléti Minisztériumnak ezt a beterjesztését némi dicséret illeti. A Népjóléti Minisztérium tanult az eddigi parlamenti tapasztalatokból, és egy olyan előterjesztést tett, ami alapelveiben tartalmazza a szociális bizottság legutóbbi módosító indítványcsomagjának főbb elemeit, amit a legutóbbi nyugdíjemelésnél a bizottság beterjesztett. Ez a beterjesztés már tartalmazza azt, hogy a differenciált nyugdíjemelésnél mind a szolgálati időt, mind pedig a nyugdíjba vonulás évét vegyük figyelembe, amikor megállapítjuk ezeket a különféle korrekciókat.
Azt hiszem egyébként, ez eléggé egyedülálló teljesítmény a Népjóléti Minisztérium eddigi fennállásában. Megkíméli a bizottságot attól, hogy egy koncepcionálisan teljesen új határozati javaslatot dolgozzon ki, amiben egyébként sűrűn volt a bizottságnak része eddigi kétéves fennállása alatt.
A korrekciós emelés – már csak az előző pénzfelosztás miatt is, ahogy Csehák Judit is elmondta – semmiképpen nem lehet teljes mértékű. Ehhez valószínűleg arra lenne szükség, hogy körülbelül a 80-as évek elejéig visszapergessük az idő fonalát, és onnantól kezdve próbáljuk meg az összes nominálbér-emelkedésnél kisebb emelést bepótolni. Most erre semmiféle pénz nincsen, arról nem is beszélve, hogy roppant számításigényes munka lenne.
Ezek után viszont bármiféle korrekció valószínűleg csak igazságtalan lehet – igazságtalan lehet, miután nem lehet teljesen igazságos. Már többen fölvetették, hogy ez a beterjesztett javaslat is több apró ponton ilyen hibákat mutat fel. Valószínűleg ki lehet belőle dolgozni egy, még valamivel igazságosabb elosztási módszert, mondjuk a szolgálati idő és a nyugdíjba vonulás egymáshoz viszonyított arányának változtatásával.
Egy problémáról szeretnék még szólni, miután az összes többit már jószerivel elmondták az előttem lévő szónokok. Igen sok nyugdíjas szervezettől lehet azt hallani, hogy nem helyes az a megoldás, amit a Kormány most választott, miszerint ezeket a korrekciós lépéseket a társadalombiztosítási alap terhére teszi meg. Én is úgy gondolom, hogy igen jó dolog a költségvetésre kacsingatni: milyen jó lenne onnan pénzeket keríteni – de, mondjuk, ennél a magatehetetlen költségvetésnél ez leginkább a kifosztás bűntettét eredményezné, valószínűleg. Úgyhogy be kell látni, hogy csak a TB-alapban van pénz erre a korrekcióra, amit meg kell tenni.
Másrészt arról is meg kell emlékeznünk: igaz, hogy jelen pillanatban egyes nyugdíjasok kárára történik az emelés – mármint ha feltételezzük, hogy ezt az összeget egyenletesen el lehetne osztani az összes nyugdíjasok között –, viszont pont a kialakult egyenetlenségek úgy keletkeztek, hogy azok a nyugdíjasok, akiket most korrekcióban részesítünk, a korábbi években nem kapták meg a megfelelő emelésüket.
A tisztelt Háznak én elfogadásra ajánlom – módosításokkal – ezt a javaslatot. (Taps.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi