HAJDU ISTVÁNNÉ, DR. (FKgP)

Full text search

HAJDU ISTVÁNNÉ, DR. (FKgP)
HAJDU ISTVÁNNÉ, DR. (FKgP) Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! Mint egyetemi oktató és mint a közoktatásban tanuló két gyermek édesanyja, fokozott figyelemmel kísérem a közoktatási és a felsőoktatási törvénytervezetet. Ennek kapcsán számos gondolat vetődött fel bennem. Ezek közül most egy – szerintem nem súlyának és fontosságának megfelelően kezelt – kérdéskörről szeretnék szólni, nevezetesen az idegennyelv-oktatásnak a közoktatásban betöltött szerepéről.
Kérdésemet összefoglalhatnám egyetlen mondatban: Magyar nyelven akarunk Európához csatlakozni?
Most, amikor Európa része kívánunk lenni, amikor a privatizáció kapcsán egyre több vegyes vállalat jön létre, amikor munkanélküliséggel kell számolnunk, és ennek kapcsán egyre többen kényszerülnek továbbképzésre, átképzésre, esetleg külföldi munkavállalásra, aki az egyetemen tovább akar tanulni, a felvételinél külön pontszámot kap a nyelvvizsgáért, vagy nyelvvizsgákért, és sorolhatnám tovább a példákat, ezek mind-mind azt bizonyítják, hogy az idegennyelv-oktatást igenis kiemelten kell kezelni a közoktatásban. Mert azt hiszem – ezt nem kell különösen hangsúlyoznunk –, hogy idegen nyelveket nem a felsőfokú intézményekben és nem felnőtt fejjel kell megkezdeni tanulni.
Szerintem az eddig elmondottakra való törekvést a nemzeti alaptantervben csak nagyon halványan lehet következtetni, a követelményrendszert és az óraszámokat meghatározzák ugyan, de a sikeres nyelvi tanulmányokhoz szükséges feltétel- és eszközrendszert már csak nagyon halványan.
A közoktatási törvénytervezet hasonlóan foglalkozik a kérdéssel. Gyermekeink, hogyha szüleik nem tehetősek, vagy hogyha nem rendelkeznek külföldi rokonokkal, esetleg nem egy-egy két tannyelvű gimnázium kiválasztottjai – tisztelet a kivételnek –, csak nagyon nehezen, sőt megkockáztatom, hogy a közoktatásban egyáltalán nem kapják meg azokat a nyelvi alapokat, amelyek egy nyelv sikeres, aktív használatához, sőt továbbmegyek, egy további nyelv elsajátításához szükséges készségszintet kialakítják a gyerekekben.
A külföldi ösztöndíj-lehetőségek pedig nem ismertek, vagy – meg merem kockáztatni – talán nem is léteznek. Zárójelben megjegyzem, hogy egész más a helyzet a felsőoktatásban, ahol működik az ösztöndíjbizottság, mégpedig nagyon jól működik, ahol az egyetemeknek széles körű nemzetközi kapcsolatrendszerük van, ahol különböző ösztöndíjak, pályázatok állnak rendelkezésre.
Ezek után konkrétan a következő kérdéseket szeretném feltenni:
Mit tett a minisztérium az elmúlt két évben az idegennyelv-oktatás színvonalának emeléséért? Próbálta-e ennek feltételrendszerét kialakítani?
Másodszor: Államtitkár úr megítélése szerint tanköteles korban hány nyelvet és milyen szinten kívánatos elsajátítani egy tanulónak, és ezt biztosítja-e a nemzeti alaptanterv?
Harmadszor: Milyen lehetőségeket lát államtitkár úr arra, hogy a közoktatásban részt vevők is intézményesített keretek között eljussanak külföldre ösztöndíjjal, és elmélyítsék az itthon megszerzett nyelvismeretüket?
Köszönöm figyelmét, s várom válaszát. (Taps.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi