HACK PÉTER, DR. (SZDSZ)

Full text search

HACK PÉTER, DR. (SZDSZ)
HACK PÉTER, DR. (SZDSZ) Elnök úr, én nem ügyrendi kérdésben jelentkeztem szólásra, hanem a frakciónk nevében kívánok nyilatkozni. A megállapodás értelmében napirend előtt a frakciók jelen lévő vezetői nyilatkozhatnak.
Szeretném Csépe Béla nyilatkozatát néhány ponton kiigazítani. Meg kell mondanom, nagyon különösnek tartom, hgy Csépe Béla ilyen mértékig torzítja a tényeket, és ilyen mértékig valótlanságokat állít, mint ahogyan ezt tette az imént. (Szórványos taps a bal oldalon.)
Azok a képviselőcsoportok, amelyekre ő hivatkozott, és amelyeket megnevezett, nagyon hosszú időn keresztül fegyelmezetten tartották magukat egy megállapodáshoz, amely abban a bizottságban jött létre, amelyet Csépe Béla vezetett. Ennek a bizottságnak a létrejöttét megelőzően, még tavaly novemberben Rózsa Edit a Szabad Demokraták képviselőcsoportja nevében tett egy javaslatot arra, hogy ebben az évben ne úgy történjék ezeknek a pénzeknek a társadalmi szervezetek közötti szétosztása, ahogy eddig, hiszen az elmúlt évben is konfliktusokat okozott ez a felosztás. Ezen a módon egy többpárti bizottság keretében nem lehet normálisan pénzt osztani. Tavaly rengeteg probléma volt: tavaly is vissza kellett térnünk a szavazásokhoz, és rengeteg anomáliája volt ennek a döntésnek. Novemberben, tehát még 1991 novemberében tettünk egy javaslatot – ennek a javaslatnak a tárgyalásától a kormánypárti többség elzárkózott. Ha ezt a javaslatot akkor elfogadták volna, akkor ma nem lettünk volna itt: ma nem kellett volna Csépe Bélának megszólalni.
Ezen felül, amikor létrejött ez a bizottság, és ezen a rossz úton elkezdődött a tárgyalás, a szabaddemokraták készek voltak egy kompromisszumra. Létre is jött egy kompromisszum abban a bizottságban, amit Csépe Béla vezetett: megállapodtak abban a pártok, hogy a bizottság által előterjesztett javaslatot fogják támogatni, és minden más módosító indítvány támogatásától elzárkóznak. Az SZDSZ nagyon hosszú időn keresztül ebben a méltatlan szavazásban ezt a magatartást követte: olyan szervezetek javaslatait sem támogatta, amelyekkel egyébként mi szimpatizálunk. Ezzel szemben önök, tisztelt kormánypárti képviselők, gátlástalanul nyomkodták a gombokat, "igen" gombokat olyan szervezeteknél is, amelyek a megállapodás értelmében nem kaptak volna támogatást, mert nem fértek bele a bizottság által kidolgozott elvekbe. Ezzel borult fel a megállapodás, ezzel szűnt meg a megállapodás. (Zaj.)
Szeretném azt is elmondani, hogy a szabaddemokraták azért szálltak ki ebből a szavazásból, mert nagyon különösnek tartottuk, hogy olyan képviselők is módosító indítványokat nyújtottak be a bizottság javaslatával szemben, akik részt vettek a konszenzus kidolgozásában. Tehát: kialakítják a konszenzust, és utána a saját klienseiket, a saját maguk által támogatott társadalmi szervezeteket – más társadalmi szervezetek terhére – benyomják. Mi tartjuk magunkat a konszenzushoz, tartjuk magunkat a megállapodáshoz – önök pedig mosolyogva felrúgják ezt a megállapodást, és ennek az egész döntésnek az ódiumát az ellenzékre akarják hárítani.
Mi úgy látjuk, hogy a társadalmi szevezetekre – függetlenül attól, hogy azok nézetei, azok ideológiái számunkra szimpatikusak-e vagy sem – szükség van. Szükség van ezeknek a működésére, mert ha vannak olyan csoportok, amelyek a tőlünk eltérő ideológia alapján szerveződve működni akarnak, van tagságuk, akkor ezeknek a csoportoknak a működéséhez meg kell teremteni a lehetőséget.
Ezzel szemben önök úgy gondolják, hogy amely társadalmi szervezet valamilyen oknál fogva önöknek nem szimpatikus, akkor azt lehetetlenítik a döntésükkel. Ez nem demokratikus, ez nem fair, ez nem korrekt – és ebben a leszámolásban, a szervezetek, polgári kezdeményezések likvidálásában mi nem akarunk részt venni… (Dr. Zacsek Gyula: Hogyan kellene csinálni?), ehhez nem akarjuk a szavazatunkat adni.
Ha önöknek ez az ügy annyira fontos, ha önök ennek a felelősségét vállalják, kérem, tegyék meg – nélkülünk is megtehetik: 51 százalékuk… 56 százalékuk van ebben a Házban, meg tudják tenni. Tegyék meg, de mi nem adjuk a nevünket egy olyan látszatmegoldáshoz, amely semmibe veszi öt hónap munkáját.
Én nem is értem Csépe Bélát: ő dolgoztatta ezt a bizottságot öt hónapon keresztül, ő vett részt ebben a konszenzuskialakításban – és úgy tesz, mintha nem venné észre, hogy ez a konszenzus az önök, az önök pártjai magatartása következtében felbomlik. Ezért ránk akarják hárítani a felelősséget, ránk akarják hárítani egy olyan döntésnek a felelősségét, ami az önök hibájából hiúsult meg. Ha rajtunk múlott volna, már februárban lett volna pénzük ezeknek a társadalmi szervezeteknek… (Zaj, közbeszólások a jobb oldalon.) …, de nem ezen a tisztességtelen, nem ezen a korrupt módon zajlott volna, ahogy önök ezt most javasolják. (Felzúdulás a jobb oldalon. – Nagy taps a bal oldalon. – Csépe Béla szólásra jelentkezik.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi