MÁDI LÁSZLÓ (FIDESZ)

Full text search

MÁDI LÁSZLÓ (FIDESZ)
MÁDI LÁSZLÓ (FIDESZ) Köszönöm a szót, Elnök Úr. Jó néhány kérdésre próbált választ adni államtitkár úr, de szerintem ezek messzemenőkig nem elégségesek a felvetett kérdések megnyugtató válasza szempontjából.
Az első kérdés kapcsán: nemcsak a költségvetési hiányt tervezi folyamatosan alul a Kormány, hanem a társadalombiztosítás hiányát is. A tavalyi évben mintegy 22 milliárd volt a kormányzat várakozásához képest a megnövekedett hiány összege. Ebben az évben is várhatóan a tízmilliárdot jóval meg fogja haladni a hiány összege, aminek a finanszírozása nem megoldott. Ugyanis, biztos tudják, képviselőtársaim, hogy a költségvetési garancia megszűnt a társadalombiztosítás mögött, mindössze a nyugdíjkiadások 1%-a mögött van költségvetési garancia, így ennek következtében teljesen bizonytalan a finanszírozása. Bár elfogadom azt a magyarázatot, hogy a Kormány nem teremtheti meg azt a helyzetet, hogy nem fizet nyugdíjakat és nem fizet egészségügyi ellátást. Ugyanakkor azzal, hogy a Kormány a megelőlegezett családi pótlékot visszaadta, hárommilliárd forint kamattól fosztotta meg a társadalombiztosítást, ami költségvetési szempontból nyilvánvalóan indokolható, de a társadalombiztosítás szempontjából ez bizony egyértelműen elmaradt pénzbevételt jelent. Az idén is jelentős hiány várható – ebben az évben –, amikor is a kormányzat megint csak nem tanult abból, amit tavaly tapasztalt: a járulékbevételeket túlzottra tervezte, és már az elmaradás közel tízmilliárdos a járulékbevételekből. Ugyanis nem szabad elfelejteni, ugyanaz a gazdasági környezet hat a társadalombiztosításra is, amelyik a költségvetés felé, a központi költségvetésre, mint az egyéb gazdasági szférában dolgozó szervezetekre és a költségvetésre. A kormányzat csak beszél, csak szavakat használ a nagy elosztási rendszerek átalakításáról, azok reformját, miközben szinte semmi nem történik. Semmi olyan dolog nem történik, ami egy átfogó helyzetképet jelentene, és egyértelműen végiggondolt lépéseket jelentene, hiszen a tavalyi országgyűlési határozat nem elegendő válasz ezen problémák kezelésére.
Azért kell ezt elmondanom, mert a társadalombiztosítás költségvetésének várható hiánya ebben az évtizedben lineárisan növekszik a prognózisok szerint, 1995-ben eléri a 110 milliárdot, 1998-ban pedig a 200 milliárdot.
Tisztelt képviselőtársaim! Nem kevés pénzről van szó, még akkor is, hogyha a Kormány nem teheti meg, hogy nem fizet nyugdíjakat. Nemcsak a 41,2 milliárd forint az, ami egyértelműen a költségvetési részvállalást jelentené a társadalombiztosítás költségvetésében, gondolok más tételekre is: például a közgyógyellátás sokkal inkább szociálpolitikai jellegű kiadás, mintsem biztosítási, társadalombiztosítási jellegű kiadás. Több más ilyen apróbb tétel is van.
Ugyanakkor azt is el kell mondanom, hogy az állami vállalatok adó- és vámtartozásának behajtása egyértelműen azt a helyzetet teremti meg, hogy a társadalombiztosítási bevételekkel maradnak el a különböző vállalatok és cégek, és ez a társadalombiztosításra nézve igen-igen kedvezőtlenül hat. Azonkívül azon állami vállalatok nem fizetik be a járulékokat, amelyek nem magánkézben vannak, tehát a költségvetésnek bizony ott kellene állni ezen állami vállalatok mögött, vagy pedig ha nem, akkor egyértelmű és tiszta helyzetet kellene teremtsünk. A hiány magunk előtt görgetése – tisztelt képviselőtársaim – nagyfokú felelőtlenséget mutat a jövő generációival szemben. (Közbeszólások: Idő! Az elnök csenget.)
Örülnék, hogyha nemcsak a formai, hanem a tartalmi jegyekre is figyelni tudnának tisztelt kormánypárti képviselőtársaim, hiszen a felelősségükről van szó. Arról van szó, hogy a következő ciklusban a hiány mértéke kezelhetetlen lesz, s azzal, hogy önök elhárítják a felelősséget maguktól, és nem mernek felvállalni bizonyos népszerűtlen intézkedéseket, Magyarország esélyeit rohamosan és drasztikusan rontják.
Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps a bal oldalon.)
Határozathozatal

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi