SZENTÁGOTHAI JÁNOS (MDF)

Full text search

SZENTÁGOTHAI JÁNOS (MDF)
SZENTÁGOTHAI JÁNOS (MDF) Tisztelt Elnök Úr! Mélyen tisztelt Képviselőtársaim! Szíves elnézésüket kérem, hogy a kora reggeli órában zavarom önöket egy kvázi tudományos ügyrendi javaslattal.
Az a gyakorlat, hogy itt tíz perccel az ülés előtt bekapcsolják a csöngőket, az kérem, flagráns ellentétben van egy nagyon régi tudományos megállapítással, amit már, kérem, úgy a tízes évekig egy Iván Petrovics Pavlov nevű úr… (derültség és taps), nem elvtárs – sose volt elvtárs; később, félszenilis korában fölhasználták őt, pedig ő valójában, azt hiszem, tán még vallásos ember is volt valamiféle formában, hát tudományosan… (Derültség.) Na, most kérem szépen, ő írta le a habituáció jelenségét. Ha kérem, tíz perccel előbb csöngetnek, akkor természetesen senki sincs itt. A szabályos pavlovi mechanizmussal – habituáció nélkül – akkor vannak jelen a képviselők, ha csöngetés után tudjuk, hogy egy, maximum két perccel utána ott ül az elnök és megindítja az ülést, lenyomatja az "igen" gombot, azzal, hogy ki van jelen. Most aztán hogy a jelenlétet vagy nem jelenlétet esetleg büntessék, ezek már következmények, nem rám tartozik ennek a megítélése.
Csak szeretném mondani, ha már kérem, parlamentet játszunk… (derültség), akkor legalább tartsuk be a tudomány mai ismereteinek megfelelő alapvető szabályokat. Na, most ha ezt rendszeressé tennék, ha mindenki tudná, hogy két perccel vagy egy perccel a csöngetés után ott kell lenni, akkor lassan ez beivódna az emberek tudatába. (Derültség.) Úgyhogy ezért a mélyen tisztelt parlamenttől és az elnök úrtól is elnézésüket kérem, hogy javaslom: egy ilyen mechanizmust vezessünk be. Kérem, ez távolról sem jelenti azt, hogy szerintem az emberi társadalmat pavlovi vagy ehhez hasonló mechanizmusokkal kell vezetni – ez ellentétben áll a demokráciával. (Derültség.) De bizonyos gyakorlati haszna azért van ezeknek az elemi tudományos ismereteknek! Hát kérem, ott, ahol nem antidemokratikus, hanem tisztán gyakorlati célt szolgál, ott igenis föl kell a tudomány ismereteit használni!
Elnézésüket kérem, hogy figyelmüket igénybe vettem. (Nagy taps.)
(10.10)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi