PÁL LÁSZLÓ (MSZP)

Full text search

PÁL LÁSZLÓ (MSZP)
PÁL LÁSZLÓ (MSZP) Köszönöm, Elnök Úr! Ne mosolyogjanak meg: a 4. § (4) pontjában szereplő módosító indítványt – amit most Balás István ismerte-tett - el szerettem volna mondani, de elmondta előlem, úgyhogy erről nem szólok.
Ami az általános vitához való egyéb megjegyzéseket illeti: szintén nagyon sok mindent megemlítettek más képviselőtársaim – kár lenne este nyolckor részletekbe menni.
Egyetlen kérdésre szeretnék kitérni. Ezt ugyan Varga Mihály képviselő úr már említette, de én szeretném, hogyha ez módosító javaslat vagy esetleg kormányzati módosítás formájában jelenne meg.
Azért a vám szintén szereplője a gazdaságnak – méghozzá, úgy tűnik, hogy ezeknek a döntéseknek az alapján egyre sokoldalúbb jogokkal rendelkező szereplő. Tartozásai nem csak a gyógyszergyárak felé érik el a 33 millió forintot, hanem rendkívül széles körben figyelhetők meg.
A vámtartozások megfizetésének ugyan léteznek kormányzati szinten rögzített szabályai, de azt hiszem, ezt a Kormány maga sem veszi nagyon komolyan – ennek következtében a vámhivatalok sem tartják magukat hozzá.
Nagyon fontosnak tartanám, hogy ne csak az adóbehajtás, a vámbehajtás legyen egy törvénymódosítás szellemében, még akkor sem, hogyha a kintlévőségek zavarják a költségvetést – teljes joggal. Egyetértünk mi is azzal, hogy legyen fegyelem a befizetések oldalán, de legalább ilyen fontos az, hogy legyen fegyelem a visszafizetések oldalán: a költségvetési szervek – beleértve a vámszerveket is – ugyanilyen fegyelmezetten járjanak el a vállalatokkal szemben, mint amit elvárnak tőlük.
Gondolom, ezekkel a módosításokkal létrejön egy olyan helyzet, amelyben – ha van egyáltalán pénz a vállalatoknál – be fogják tudni hajtani ezt. Tegye meg viszont a Kormány azt, hogyha saját hatáskörben nem sikerült, akkor törvényerőre emelve várja el a vámparancsnokságtól azt, hogy a saját kötelezettségeit fizesse vissza.
Tettem egy zárójeles megjegyzést arról, hogy "ha van egyáltalán pénz a vállalatoknál". Ezt szeretném még annyival kiegészíteni: úgy tűnik, hogy mi csak a behajtási fegyelemről, befizetési fegyelemről beszélünk – azt nem nagyon szívesen vesszük tudomásul, hogy rengeteg helyen valósággal kiürült a kassza. Itt volt az elmúlt napokban egy kampány akörül, hogy egyes vállalatok levonták a dolgozóktól a szolidaritási alapot, és nem fizették be a központnak. Én azt hiszem, nem ez történt, hanem az történt, hogy a vállalatok kiizzadták azt, hogy ki tudják fizetni a szolidaritási alap nélküli munkabért, de nem tudták kifizetni már a szolidaritási alapot sem. Nem volt pénz a kasszában. Erre, azt hiszem, sajnos az a válasz, hogy megindultak a csődeljárások és egyebek – de semmiképpen nem az, hogy a nem létező pénzt még megpróbáljuk "kitornázni" a vállalatok zsebéből.
Én kérem azt, hogy a pénzügyminiszter úr majd a válaszában térjen vissza arra, milyen megoldást javasol a vámparancsnokság adósságainak gyors ütemű rendezésére. Ha lehetséges, akkor jó lenne a törvénybe beépíteni – mi mindenesetre teszünk ilyen javaslatot.
Köszönöm szépen. (Taps az MSZP soraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi