SZALAY GÁBOR (SZDSZ)

Full text search

SZALAY GÁBOR (SZDSZ)
SZALAY GÁBOR (SZDSZ) Tisztelt Elnök úr! Tisztelt Ház! Az Ipari és Kereskedelmi Minisztérium által elkészített, majd többszöri tárcaközi egyeztetésen keresztülment, és végül a tisztelt Háznak benyújtott előterjesztésből többek között megtudhatjuk, hogy az 1991-ben Budapesten ellenőrzött 140 ezer darab kémény közül 106 ezer bizonyult kisebb-nagyobb mértékben romosnak, hogy az
országosan gáztüzeléssel használt mintegy 2 millió kéményből 40%-nyi szorulna felújításra, s hogy a legveszélyesebb kategóriát azok a gyűjtőkémények jelentik, melyekhez kapcsoltak a gázkészülékek, s melyekből mintegy 30-35 ezer üzemel az országban, s ezek szinte kivétel nélküli azonnali átépítésre, felújításra szorulnának, mert bármikor bekövtkezhető baleset forrásául szolgálhatnak.
Amikor fél évvel ezelőtt egy zalaegerszegi halálos baleset apropójából - és ilyen apropó, sajnos, azóta jó néhány újabb is akadt, tehát ezen halálos baleset apropójából - Szigethy István képviselőtársammal együttes interpellációt nyújtottunk be a lakóépületek kéményeinek aggasztó állapota miatt, tudtuk, hogy egy látszólag perifériális kérdés, s csak a jéghegy csúcsát érintve nagyon is lényeges és súlyos témára fogjuk felhívni a figyelmet.
Szerencsére azáltal, hogy a Parlament az akkori interpellációnkra adott államtitkári választ nem fogadta el, a figyelemfelkeltésnél jóval több történt: érdemi, rövid és hosszútávra egyaránt szóló, határidőhöz is kötött intézkedések sorának meghozatala.
Az interpellációra adott államtitkári válasz mintegy 20 szavazattöbbséggel történt elutasítása azt eredményezte, hogy hosszú távra szóló, átfogó jellegű intézkedésként először is az Ipari és Kereskedelmi Minisztériumban új szervezeti egység, a biztonságtechnikai osztály került felállításra, melynek fő feladatát az eddig még nem volt műszaki biztonságtechnikai koncepció kidolgozása képezi.
Másodszor: a Kormány határozatot hozott az Európai Közösség rendszeréhez illeszkedő magyar műszaki biztonságtechnikai felügyeleti rendszer ez év végéig történő kialakításáról s ennek törvényi szintű szabályozásáról.
Harmadszor: állásfoglalás született arról, hogy ezen törvény a termékfelelősségről, a fogyasztóvédelemről, a munkavédelemről s a szabványügyről szóló új törvényekkel harmonizáljon, összhangban legyen.
Az államtitkári válasz Parlament által történt novemberi elutasítása továbbá azt is eredményezte, hogy a tüzelőrendszerek, a kémények részterületének vonatkozásában ugyanakkor rövid távra szóló, de azonnali intézkedésként a Kormány, de különösképpen a Belügyminisztérium az önkormányzatokkal összehangolt munkát indít annak érdekében, hogy egyrészt a lakás- és háztulajdonosok realizálják azt a veszélyhelyzetet, melyet számukra a leromlott, romos állapotú kémények és hibás, rosszul karbantartott tüzelőberendezések jelentenek, s másrészt, hogy a lakás- és háztulajdonosok a szükséges felújítási munkák elvégzéséhez vagy elvégeztetéséhez bizonyos finanszírozási támogatást kaphassanak, s ezen lehetőségükről tudomást is szerezhessenek.
Így a további konkrét intézkedéseket az alábbiakban tudom összefoglalni:
Az Ipari és Kereskedelmi Minisztérium ez év szeptemberéig a kéményseprő szolgáltató szervezetek részére felülvizsgálati szempontrendszert és típus-megoldási lehetőségeket dolgozhat ki.
(14.50)
Továbbá a Belügyminisztérium az önkormányzatokkal együtt országos akciót indít, melynek keretében a gyűjtőkéményes épületben lakókat, és az épületek tulajdonosait névre szóló felhívással tájékoztatják a veszélyhelyzetről és annak elhárítási lehetőségeiről. Továbbá a Belügyminisztérium a kéményseprői tevékenységet szabályozó rendeletet ez év végéig korszerűsíti. A Pénzügyminisztérium állami biztosítás felügyelete kezdeményezi a Magyar Biztosítók Szövetségénél arra irányuló vizsgálatok elvégzését, hogy a biztonságtechnikai színvonal jellemzői figyelembe vehetők, beépíthetők legyenek a gyűjtőkéményes épületben lakók biztosítási szerződéseibe.
Végül, de nem utolsósorban, és tán ez a leglényegesebb: a Kormány a személyi tulajdonban álló épületek esetén kedvezményes felújítási kölcsönt nyújt a gyűjtőkémények átépítéséhez, a lakáscélú építkezések támogatásáról szóló, többször módosított 106/1988. minisztertanácsi rendelet alapján, mely lényegében ötéves futamidőn belül kamatmentes kölcsön nyújtását jelenti, vagyis azt, hogy az aktuális kamatlábak nagyságától függetlenül a kamatot a kölcsönt folyósító pénzintézet felé nem a hitelt felvevő, hanem a költségvetés fizeti.
Tehát kémény, de azon túl műszaki biztonságtechnika ügyében nem kevés történt, s fog is történni. Zárójelben teszem hozzá, hogy ezt természetesen időnként, az egyes határidők leteltével ellenőrzini fogjuk képviselőtársammal. S hogy ez így van, szeretném megköszönni még egyszer a Parlamentnek, mely a novemberi, teljesen semmit mondó államtitkári válasz elutasításával abba a helyzetbe hozta az illetékes tárcákat, hogy azok intézkedni kényszerültek, s végeredményben intézkedtek is.
Én ezért a mostani előterjesztés elfogadását javaslom a tisztelt Háznak. Köszönöm a figyelmüket. (Taps.)
Határozathozatal

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi