SURJÁN LÁSZLÓ, DR. népjóléti miniszter:

Full text search

SURJÁN LÁSZLÓ, DR. népjóléti miniszter:
SURJÁN LÁSZLÓ, DR. népjóléti miniszter: Tisztelt Elnök úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő úr! 1989-ig a koraszülöttek szállítását hazánkban kizárólag a mentőszolgálat végezte hordozható inkubátorokkal és mentőápoló jelenlétében. Ettől az időponttól kezdve a Peter Cerny Alapítványi Mentőszolgálat részt vett a feladat ellátásában. Az alapítvány által végzett ellátás szakmailag lényegesen igényesebb, és többe is kerül. Speciálisan felszerelt gépkocsikat igényel, a közreműködő személyzet létszáma nagyobb, és bérük, illetve a nekik juttatott honorárium is több mint 50%-kal meghaladja a mentőszolgálatnál dolgozókét.
Az alapítvány közreműködését a minisztérium már 1989-ben elismerte és támogatásban részesítette.
(15.20)
Az első évben az állam az alkalmazottak után fizetendő társadalombiztosítási járulék kifizetését vállalta át néhány százezer forintos összegben. 1990-91-ben ez a támogatás évi átlagban 2-3 millió forint volt. A gondot az okozta, hogy a támogatást mindig csak az adott évre, egyszeri jelleggel állapították meg és egy hosszú ideig tartó egyeztetési eljárásban.
A hosszú távú megoldást, úgy látszott, hogy a múlt évben lefolytatott egyeztetések meghozzák. A lényeg az, hogy az alapítvány mentő-gépkocsijainak üzemeltetését a mentőszolgálat veszi át, az OTF vállalja a közreműködő team kiadásainak megtérítését, a minisztérium pedig a szolgálat szervezésével összefüggő költségeket.
Kétségtelen tény, hogy a döntések adminisztrálása elhúzódott. Ennek egyik döntő oka a fejlesztések elbírálásával és a finanszírozás ügyvitelével foglalkozó apparátus elégtelensége, a másik a forrás szűkössége. 1990- 91-ben több ezer elbírálandó fejlesztési igényt jelentettek be az ellátás különböző területeiről. A javaslatok elbírálására létrehozott bizottság helyzetét érzékelteti, hogy szakmai szempontból szinte valamennyi igényt támogatandó, lévén az egészségügyi szolgáltatások színvonala általánosan alacsonyabb a mértékadónak tekintettnél.
A megvalósításhoz szükséges források hiányában az igények túlnyomó többségét el kell utasítani, vagy csak részben lehet elismerni. Egy sor területen tehát nem teljesen kielégítő megoldások alkalmazására kényszerülünk. Ez a helyzet jellemzi a koraszülöttek mentőszállítását is.
Ezennel rátérek a konkrét kérdésekre.
A mentőszolgálat a koraszülöttek ellátására létesített centrumok létrehozása óta kiképzett mentőápolók közreműködésével, hordozható inkubátorral végzi az újszülöttek szállítását. A szállítás közbeni komplikációk kezelésére az átlagosan alkalmazottnál létezik jobb, de lényegesen drágább megoldás. Az igényesebb koraszülött-szállítást végző alapítvány működését szakmailag és kiegészítő jelleggel anyagilag is támogatjuk. Az alapítványforrások kimerülése miatt létrejött helyzetben a feladat ellátását a mentőszolgálat és a Semmelweis Orvostudományi Egyetem együttműködése vállalta. Szükségesnek tartjuk az ehhez szükséges társadalombiztosítási többlettámogatás megítélését.
Az elmúlt időszakban - az interpelláció beadása óta - nekem is volt hivatalos külföldi utam. Távozásom előtt arról értesítettek, hogy teljes megegyezés jött létre az érintett felek között. Érkezésem után azonban kiderült, hogy itt még további huzavonákkal kell számolni.
A szakellátás finanszírozása ma a költségvetési szabályok szerint történik. Az új feladatok befogadása egyedi megítélést igényel. Ezt a problémát nem a szektorsemlegesség hiánya, hanem az igényektől elmaradt források okozzák. A fejlesztési témák túlnyomó többségének az állami költségvetési körben sincs esélye.
Az egészségügyi fejlesztési döntések ügyvitelében az egészségbiztosító szervezeti, személyi feltételeiben szükséges változtatásokat ismételten kezdeményeztük és kezdeményezzük, a témáért felelős főosztályvezető személye is ezen ügy tárgyalása folyamán megváltozott az OTF-nél. A Parlament felhatalmazása alapján a Kormány elé terjesztett eljárási rend sem utalja a népjóléti miniszter kizárólagos hatáskörébe az egészségbiztosítási alap felhasználását. A szakmailag elfogadott témák anyagi támogatásának mértéke, illetve annak megtagadása az alap kezelőjének joga és felelőssége. Munkájának megítélése a felügyelőbizottság, s rajta keresztül az Országgyűlés feladata.
Az 1992. évi állami költségvetésben fő hangsúlyt a mentésügy területén a gépkocsiállomány megújítása, a koraszülött-ellátás terén az intenzív perinatális gondoskodási centrumoknak inkubátorcseréje kapott. Ezeket követheti - valószínűleg csak '93-ban - a koraszülött mentőszállítás speciális eszközállományának beszerzése.
A magam részéről addig is az alapítvány zavartalan működtetésének megindítását tartom feladatomnak. Ezek előrebocsátása után kérem a tisztelt Házat a válasz elfogadására. (Taps.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi