BOROSS PÉTER, DR. belügyminiszter:

Full text search

BOROSS PÉTER, DR. belügyminiszter:
BOROSS PÉTER, DR. belügyminiszter: Köszönöm, Elnök Úr. Elnök Úr! Tisztelt Ház! Az előterjesztett törvényjavaslatban arról a két célról van szó, amelyet képviselői javaslatra szavazott meg a tisztelt Országgyűlés 1991. december 12-én, az önkormányzatok címzett és céltámogatásáról szóló irányelv jóváhagyásakor. Nevezetesen: a 162 négyzetméteres vagy annál nagyobb alapterületű általános és középiskolai tornaterem építése, valamint az alap- és középfokú kollégiumi ellátáshoz kapcsolódó fejlesztés, bővítés, felújítás.
Az országgyűlési irányelv tehát a tornatermi beruházások támogatását kiterjesztette a középiskolai tornatermekre is, ugyanakkor nem változtatott a jogosultak körén. Így a megyei önkormányzatoknak nem biztosította a céltámogatás igénybevételének lehetőségét. A középiskolai tornaterem építése viszont lehet települési és lehet megyei feladat egyaránt. A céltámogatási igények felmérését úgy lehetett elvégezni, hogy az önkormányzatok feladatköréhez, valamint a céltámogatásokhoz igazodóan a Belügyminisztérium egy előzetes feltételeket tartalmazó tájékoztatót juttatott el az önkormányzatokhoz. Az egységes értelmezés érdekében a tájékoztató az alap- és középfokú kollégiumok esetében a fejlesztés, bővítés, felújítás fogalmát határozta meg, a tornatermi fejlesztéseknél pedig lehetővé tette az igények benyújtását a megyei önkormányzatok számára is.
(Az elnöki széket Vörös Vince, az Országgyűlés alelnöke foglalja el. – A továbbiakban: ELNÖK)
Az előzetes feltételeket a törvényjavaslat 1. számú melléklete tartalmazza. Mivel az irányelvekben a feltételek nem kerültek annak elfogadásakor részletes meghatározásra, ezért indokolt beiktatásuk a törvénybe.
Az önkormányzatok az Országgyűlés által meghatározott két új célra 179 támogatási igényt nyújtottak be, 1 298 millió forint értékben. Emellett 85 olyan igényt is bejelentettek, amely nem tartozik a törvény hatálya alá. A két új támogatási célra benyújtott 179 darab igényből 168 megfelel a feltételeknek. Közülük 6 olyan igény van, ahol a saját forrás alacsonyabb a feltételekben meghatározottnál. Ezeknél a saját forrás arányában csökkentett összegű támogatást javasolunk. Mindössze 11 olyan igény érkezett, amely a feltételeknek nem felelt meg, és így támogatásra nem javasolható.
A céltámogatás keretében 43 középiskolai tornaterem beruházása indul el, 2,6 milliárd forint értékben. Ehhez az 1992. évben 323 millió forint támogatást vehetnek igénybe az önkormányzatok. A támogatással a hiányzó középiskolai tornatermek mintegy 40%-ának – úgy vélem, ez egy elég jelentős arány – pótlására nyílik lehetőség. Az alap- és középfokú diákotthonok közül 87 intézmény részleges vagy teljes rekonstrukciója, továbbá 1600 férőhely bővítése indulhat el, amelynek teljes költsége 6 milliárd forint lesz.
(18.00)
Az ez évi központi támogatási igény 955 millió forint.
A felújítás a diákotthonok 18%-át érinti, s a férőhelybővítés a meglévőnek 2%-os emelését jelenti.
Összességében a két céltámogatással megvalósuló fejlesztések, felújítások jelentősen javítják a közoktatás feltételrendszerét.
Tisztelt Ház! Szeretném felhívni a figyelmet arra, hogy elsősorban az önkormányzati törvény és a mindenkori költségvetési törvény ismert ellentmondásai miatt a céltámogatási javaslat, címzett céltámogatási törvényjavaslat alkalmat ad különböző vitákra. Ezek a viták némelykor ugyan nem érik el a kívánt nívót, színvonalat és némelykor más szándékokat is takarnak, ezért én szükségesnek tartom, hogy az országgyűlési irányelvhez benyújtott módosítás és a jelen benyújtott törvényjavaslat között elvégezzem vagy ismertessem azokat a pontos eltéréseket, illetve meghatározásokat, amelyek kellenek ahhoz, hogy későbbi viták forrása e törvényjavaslat ne legyen.
Nevezetesen, a benyújtott módosító javaslatban, az 1/1991-es országgyűlési határozathoz benyújtott módosító javaslatban középiskolai tornaterem szerepel. A Kormány által előterjesztett javaslatban középfokú oktatási intézmények tornatermei szerepelnek kiterjesztő értelmezéssel, tehát a szakiskolákra is kiterjednek.
A tisztelt Háznak tudni kell, hogy elfogadja-e ezt a kiterjesztő értelmezést, mert ellenkező esetben a szakiskolákra vonatkozó és javasolt költségek kihúzása, illetve elutasítása szükséges.
A másik: a módosító javaslat a tornatermek támogatását a települési önkormányzatokhoz köti a feltételek között. Valójában a helyi önkormányzatokhoz kell kötni, mert középiskolai tornatermet megyei önkormányzatok is működtetnek. Ezért ebben az esetben – mint már említettem – kiterjesztettük az igénybenyújtás lehetőségét a megyei önkormányzatokra is. Hangsúlyozom még egyszer: a megyei nem felel meg a települési önkormányzat kategóriájának.
A kollégiumokra vonatkozó javaslatnál az országgyűlési határozat módosításakor a feltételek megjelölése elmaradt. Ezért pótoltuk, ki veheti igénybe, továbbá e javaslatban 50%-os támogatási szintet jelöltünk meg.
Én kérem a tisztelt Házat, hogy mindezeket mérlegelve, a Kormány által helyesnek tartott értelmezéssel és kiegészítéssel az előterjesztést szíveskedjen elfogadni, különös tekintettel arra, hogy különböző polémiáink és vitáink lehetnek, de nagyon sürgős lenne, hogy az önkormányzatok minél gyorsabban hozzájussanak ezekhez a támogatási forrásokhoz.
Köszönöm. (Taps.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi