BALSAI ISTVÁN, DR. igazságügy-miniszter:

Full text search

BALSAI ISTVÁN, DR. igazságügy-miniszter:
BALSAI ISTVÁN, DR. igazságügy-miniszter: Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! A közelmúltban megalkotott törvények sorában a közszolgálatban, illetőleg a költségvetésből finanszírozott különböző funkciókat és pozíciókat betöltő képviselők, köztisztviselők és mások anyagi helyzetének, fizetésének, javadalmazásának rendezése körében további ehhez kapcsolódó feladatokra adott a törvényi szabályozás a Parlamentnek munkát.
Szeretném emlékeztetni önöket arra, hogy az Alkotmány sok végre nem hajtott törvénykezési témájának nem a legsürgősebb, de mindenképpen hiányzó eleme a köztársasági elnök tiszteletdíjáról és az őt megillető kedvezményekről szóló törvény megalkotása. Mi úgy gondoljuk, a jelenlegi helyzetben, akkor, amikor csak a tiszteletdíjjal kapcsolatban egyébként már kialakult gyakorlat törvényi szabályozását kérjük a tisztelt Parlamenttől, akkor járunk el helyesen, ha ezt most itt nem kötjük össze a kedvezmények kérdésével, hiszen ennek átfogóbb szabályozása nyilván együttesen tárgyalandó, nemcsak az ő funkciójával, hanem másoknak, a Kormány tagjainak, illetve más alkotmányos tényezőknek a kedvezményekkel kapcsolatos törvényi szabályozását mindenképpen megkövetelő kérdéskörével.
Úgyhogy ezért most kizárólag egy rövid és kizárólag az elnök úr tiszteletdíjára vonatkozó javaslatot terjesztünk elő, amely megfelel – mint említettem – annak a gyakorlatnak, amely a miniszterelnök díjazásával azonos mértékben, egyébként a köztisztviselők jogállásáról szóló törvényben a minap szabályozott módon és mértékben, a költségekre is figyelemmel került kialakításra, ezzel azonos összegben javasoljuk megállapítani.
Hogy miért kérünk sürgős tárgyalást, azt hiszem, nem szorul bővebb indokolásra. Ez a bizonyos, önök által megtárgyalt és jóváhagyott törvény 1992. július hó 1-jén lép hatályba, ennek megfelelően az ott szabályozott körben – miniszterelnök, miniszterek –, továbbá egyéb, ehhez a körhöz fűződő juttatások újraszabályozásra, tehát végrehajtásra kerülnek, ugyanakkor elengedhetetlen, hogy ugyanehhez fűződően a köztársasági elnök tiszteletdíjának a rendezését is megoldjuk.
Csak a rend kedvéért említem meg, hogy ezzel a javasolt megoldással, tehát a sürgős és csak a tiszteletdíjra vonatkozó javasolt megoldással valamennyi érdekelt személy – természetesen a köztársasági elnök úr hivatala is – egyetértett, és ilyen értelmű választ adtak az előterjesztésre. Ezért kérem, szíveskedjék a szükséges vita lefolytatása után ezt a javaslatot a beterjesztett módon és formában elfogadni. Köszönöm a figyelmüket. (Taps.)
(18.20)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi