ÁDER JÁNOS, DR. (FIDESZ)

Full text search

ÁDER JÁNOS, DR. (FIDESZ)
ÁDER JÁNOS, DR. (FIDESZ) Köszönöm, Elnök Úr. Eredetileg nem kívántam hozzászólni a részletes vitában, hiszen Szigethy István elmondott mindent, ami a részletes vitába tartozik, és ami a mai déli szünetben tartott alkotmányügyi bizottsági ülésen elhangzott. Azonban Balás István néhány olyan dolgot mondott, amit, úgy gondolom, hogy nem szabad reflektálatlanul hagyni, mert tévedésekhez vagy téves értelmezésekhez vezethet. Az egyik, amit említett, hogy nem az a helyzet állna elő, hogyha az én szövegemet fogadnánk el, illetőleg a Kormány eredeti szándéka is azt mutatja, hogy a miniszterelnök díjazása és a köztársasági elnök díjazása egy szintben legyen, ugyanazon a szinten történik a szabályozás.
Szigethy István is elmondta, én is elmondtam tegnap, hogy ez nem így van. Ezért nincsen így, mert a köztársasági elnöknek le kell mondania a képviselői mandátumáról, összeférhetetlen a köztársasági elnöki tisztséggel, míg a miniszterelnöknek nem kell lemondania. A miniszterelnök a képviselők díjazásáról szóló törvény alapján így a képviselői alapilletmény 50%-ára jogosult, tehát szociológiai értelemben és ténylegesen is a miniszterelnök díjazása magasabb, tiszteletdíja magasabb, mint a köztársasági elnöké. Erre példát Európában sehol nem találunk. Nem is lenne kívánatos, azt gondolom, hogy mi ilyen szempontból kilógjunk.
Az, amit Balás István a másik érvként mondott, megint nem állja meg a helyét, ugyanis annak a kérdésnek, hogy prezidenciális rendszer van, vagy sem, ennek semmi köze nincsen a díjazáshoz, mert lehet példaként azt mondani, hogy a prezidenciális rendszerű Franciaországban kettő és félszerese a köztársasági elnök tiszteletdíja a miniszterelnökénél, de lehet azonnal mondani az osztrák példát, ahol a legnagyobb jóindulattal sem mondhatjuk azt, hogy prezidenciális rendszerű lenne a köztársaság berendezkedése, ahol viszont kétszerese a köztársasági elnök tiszteletdíja, mint a kancelláré. De ugyanakkor azonnal hozhatjuk a német példát, ahol viszont a tíz-kilencede a köztársasági elnök díjazása a kancellárénak. Az én javaslatom tulajdonképpen ezt a német megoldást próbálja meg egy kicsit nyomon követni. Ugyanazokat az arányokat hozza be, és nem jelent mást, mint hogy szociológiai értelemben és ténylegesen a köztársasági elnök és a miniszterelnök gyakorlatilag egy szintre kerül a tiszteletdíj tekintetében.
Ezért kérem én azt, hogy fontolják meg ennek a módosító indítványnak a támogatását.
Van még egy szempont, ami idáig még nem hangzott el, és azt gondolom, hogy fontos. Ha már közjogi méltóságokról beszélünk, ha tisztségviselőkről beszélünk, akkor nem árt nem elfelejteni, hogy ez a Ház – ez most vitatható, hogy jó döntés volt, vagy nem volt jó döntés – a köztisztviselői törvény meghozatala során a záró rendelkezések között módosította a képviselők tiszteletdíjáról szóló törvényt oly módon, hogy a Parlament elnöke a mindenkori miniszterelnöki illetménnyel azonos illetményben részesül. Úgy gondolom, hogy ha ezt a döntést a Parlament meghozta, akkor ezek után nem teheti azt meg, hogy a köztársasági elnök a másik két közjogi méltóságnál kevesebb, alacsonyabb tiszteletdíjban részesüljön. Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi