SZIGETHY ISTVÁN, DR. (SZDSZ)

Full text search

SZIGETHY ISTVÁN, DR. (SZDSZ)
SZIGETHY ISTVÁN, DR. (SZDSZ) Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Az alkotmányügyi bizottság a mai ülésén Áder Jánosnak két módosító javaslatát támogatta, kettőnél pedig 8:8-as döntetlennél nem támogatta azokat, azonban itt is minimális volt a támogatottsághoz szükséges szavazatok hiánya.
Mi az Áder János-féle javaslatoknak a lényege, amellyel nemcsak a jelen volt csekély számú ellenzéki képviselő értett egyet, hanem a kormánypárti képviselők jelentős része is, illetőleg ellenszavazat alig volt a módosító indítványoknál? Áder János tegnap részletesen foglalkozott ezzel a kérdéssel, nem kívánom őt ismételni. Néhány olyan szempontot szeretnék kiemelni azonban, amelyet, feltétlenül kérem, hogy a kormánykoalíció minden képviselője gondoljon meg, hiszen kétharmados törvényről van szó, és a megfelelő módosításokhoz nem elégséges az alkotmányügyi bizottság támogatása, hanem szükség van arra is, hogy mindenki értse, miről is van szó tulajdonképpen.
Az Áder János-féle javaslatok tulajdonképpen azt akarják elérni, hogy Magyarországon a köztársasági elnök illetménye ne legyen kevesebb, mint a miniszterelnöké. Áder János különböző nemzetközi példákat felsorolt arra, hogy arra szinte sehol nincs példa, hogy a miniszterelnöki jövedelem meghaladja a köztársasági elnökét. Általában minimális különbség, de van, hogy többszörös különbség jelentkezik, attól függetlenül egyébként, hogy az országban milyen hagyományok alakultak ki.
A mostani rendezés, mivel kétharmados törvény, nem személyekre szól, nem a jelenlegi politikai helyzetre szól. Hosszú távra szeretné rendezni ezt a rendkívüli kényes és ugyanakkor fontos viszonyt és ennek megfelelő jövedelmi arányokat. Látszólag a Kormány előterjesztése azonos jövedelmet biztosít a miniszterelnök és a köztársasági elnök részére. Miért csak látszólagosan? Azért, mert a magyar Alkotmány értelmében a köztársasági elnök nem lehet országgyűlési képviselő, a miniszterelnök viszont lehet, és a tiszteletdíjakról szóló jogszabály értelmében a miniszterelnök a képviselői állásért is csökkentett mértékű tiszteletdíjat kaphat. Ez az egész kérdésnek tulajdonképpen a központi kérdése.
Hosszú távon mindegy, hogy ki lesz a miniszterelnök, mindegy, hogy ki lesz a köztársasági elnök; a cél az, hogy ne legyen olyan feszültség, hogy a miniszterelnöki tiszteletdíj magasabb, mint a köztársasági elnöké. Az adott helyzetben viszont minden valószínűség szerint a miniszterelnöki tiszteletdíjat ki fogja egészíteni a képviselői tiszteletdíj csökkentett 50%-os része, hiszen valószínű, hogy a miniszterelnök később is a képviselők köréből fog kikerülni.
Nos, ebben a helyzetben az Áder János-féle javaslat ezt az ellentmondást próbálja olyan mértékben feloldani, hogy 100% helyett 120%-ot javasol a köztársasági elnöknél, viszont ennek kompenzálásaként a miniszterelnök természetesen megkapja a mindenkori képviselői tiszteletdíjnak az 50%-át. Nos, ez az egész Áder János-féle javaslatnak a lényege. Ezen végül is nem volt különösebb vita, és egészen minimális volt az alkotmányügyi bizottságban ezzel az érveléssel szemben az ellenvélemény. Ez a módosító javaslat az alkotmányügyi bizottságnak megkapta a támogatottságát.
Ilyen értelemben üdvözlöm Balás Istvánnak a most kézbesített kapcsolódó módosító indítványát, hiszen egy lépéssel előbbre megy, és a kiegészítés és az illetménypótlék összegében is előbbre viszi ezt a kérdést. Ennek ellenére ez nincs ellentétben az Áder János-féle javaslattal, hiszen ez egy százalékos rendelkezést tartalmaz, a kettő egymást kiegészítheti.
Az Áder János-féle javaslatnak a többi része közül a 3. pont szintén megkapta a bizottsági támogatást, méghozzá szintén eléggé nagy különbséggel. Ennek az a lényege, hogy a képviselői jogálláshoz hasonlóan a köztársasági elnöki tisztség megszűnése után is további hat hónapra a tiszteletdíjat a köztársasági elnök hasonló módon megkapja – vagy kapja meg –, mint ahogy a képviselők is megkapják abban az esetben, hogyha a képviselői mandátumuk lejár, és újra nem választják őket.
A 2. pont 8:8-as szavazást kapott, hogyha a 8-ból együtt számítom a tartózkodásokat és az ellenszavazatokat. Ennek az volt a lényege, hogy a miniszterelnöki illetmény emelkedésével egyidejűleg a köztársasági elnök tiszteletdíja is emelkedjék. Azt mondták a Kormány részéről, hogy ez fölösleges, hiszen amúgy is a köztisztviselői törvény keretében ez a rendelkezés keresztülvihető.
Áder János hivatkozott arra, hogy a köztársasági elnök jogállásáról szóló törvény kétharmados törvény, és nem lenne szerencsés, hogyha egy egyszerű 50%-os törvény járna olyan hatásokkal, amelyek erre a kétharmados törvényre hatással vannak. Éppen ezért indokolt, hogy önmagában a köztársasági elnök tiszteletdíjáról – a jogkörének egy részéről – szóló törvényben ez a kérdés rendeződjék, és ne egy alacsonyabb szintű jogszabályra legyen bízva ennek a megoldása.
Végül a 4. pont – amely talán kevésbé lényeges – azt tartalmazza, hogy 1992. szeptember 1-jéig terjesszen a Kormány az Országgyűlés elé törvényjavaslatot, amely a köztársasági elnök jogkörét egészében felöleli, egészében szabályozza. Ehhez kapcsolódik Balás Istvánnak az a javaslata, amely szerint ez a határidő december 31. legyen. Nos, a szeptember 1. szimpatikusabb, a december 31. is valószínűleg elfogadható. A lényeg az, hogy legyen valamiféle határidő.
Az Országgyűlés 1990. május 2. óta ülésezik. Ez egy alapvetően fontos törvény, eddig előterjesztve nem lett egészében a köztársasági elnök jogállásáról szóló törvény. Nagyon üdvös lenne, hogy a Kormányt ösztönözze egy törvényes határidő arra, hogy ezzel az alkotmányossági mulasztásával az Országgyűlés felhagyjon, az Országgyűlést ezt a kérdést szabályozza.
A lényeg azonban – hangsúlyozom – az 1. pont, amelyben az alkotmányügyi bizottság messzemenően támogatta Áder Jánosnak a javaslatát, és ennek az a lényege, hogy a köztársasági elnöknek a tiszteletdíja látszólag ugyan egyenlő lenne, ténylegesen azonban ne legyen alacsonyabb összegű Magyarországon, mint a miniszterelnöki tiszteletdíj, ami nem vetne túlzottan jó fényt a magyarországi belső viszonyokra. Köszönöm szépen. (Taps a bal oldalon.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi