IVÁN GÉZA, DR.

Full text search

IVÁN GÉZA, DR.
IVÁN GÉZA, DR. (FKgP 10 tagú képviselőcsoport): Elnök Úr! Tisztelt Ház! A törvénytervezet általános jellegű felülvizsgálatánál és a frekvenciagazdálkodási rendszer jogi besorolásánál előbb tisztáznunk kell, hogy a frekvenciagazdálkodást az állam nem a saját tulajdonához fűződő joga alapján végzi, hanem csupán a rendelkezésére álló, saját működtetésű vagy koncessziók alapján működő berendezések és azok üzemeltetése felett van csupán alanyi joga.
A javaslat szerint a frekvenciakészlet a nemzet közös természeti erőforrása, korlátozott mértékű, osztatlan kincse, ezért védeni és jól gazdálkodni kell vele. Ez a meghatározás nem elegendő, kiegészítésekre szorul. A frekvenciagazdálkodásnak az ország számára hasznos végzéséhez egy központi szerv kialakítása is szükséges, és ez a javaslat szerint a Nemzeti Frekvenciagazdálkodási Tanács, NFT. E fontos szerv tagjainak széles körű, frekvenciákra vonatkozó tudással kell rendelkezniük és nyilvánvalóan magas szintű közjogi, sőt nemzetközi jogi tudással, hogy egyetlen hazai szerv vagy külföldi állam jogát meg ne sértsék. A frekvenciagazdálkodásért az érdekelt minisztériumok és a távközlési hatóság együttesen felel. A frekvenciagazdálkodás mindezeken felül csak úgy lehet hatályos, ha az FGI, azaz a Frekvenciagazdálkodási Intézet – mint elsőfokú hatóság – a hatósági működésével összeférhetetlen és azt hátrányosan befolyásoló, akadályozó tevékenységeitől a törvényben előírt módon megválik.
A frekvenciagazdálkodás első fokú funkciói az engedélyezés, kérelem és tervek elbírálása, a frekvencia-használat nyilvántartásának megoldása és szabályozása, a díjbeszedés, felügyelet és ellenőrzés. Ezek mind állami közhivatali teendői az FGI-nek. Ehhez természetesen megfelelően kiépített apparátus szükséges. Vigyázni kell azonban arra, hogy ne forduljon elő összeférhetetlenség. Ilyen például a törvényjavaslat indokolásában szereplő homályos szöveg, műszaki, tervezési és koordinációs megjelölés. Ez szintén kifejtésre szorul még. Azt törvényesíteni, hogy műszaki tervet készíthet, koordinálhat, majd engedélyezhet és elbírálhat ugyanaz a szerv vagy szervezet, enyhén szólva jogi anomália és törlendő – megtalálható ez az általános indoklás 28. oldalának közepén –, és ezért igen fontos a keretek elosztásának pontos rögzítése.
Ha tekintetbe vesszük, hogy az FGI legutóbbi adatai szerint eddig mintegy 230 regionális és országos, valamint helyi rádió- és televízióműsor sugárzásához igényeltek frekvenciát, rögtön kiviláglik egyrészről, hogy mennyire fontos közérdekű szerepet töltene be a frekvenciák engedélyezésével, működésük tervezésével, szolgáltatásukkal és forgalmazási jogukkal rendelkezők listájának a közzététele, másrészt a frekvenciákkal kapcsolatos tényállások jogi meghatározása és szabályozása.
A frekvenciasávok besűrűsödése miatt a frekvenciák kérelmezőit nem tudja mind kielégíteni az intézet. Ezért rendkívül fontos az elbírálás pártatlan, tárgyilagos szabályozása, mert a frekvenciasávokban egy adott területen csak korlátozott számú berendezés működtetésére tud az intézet engedélyt adni.
Fontos az a megállapítás is, hogy az 1985. évi 18. számú törvényerejű rendelettel kihirdetett Nemzetközi Távközlési Egyezmény és annak részét alkotó Nemzetközi Rádió Szabályzat csaknem teljes beépítése a hazai frekvenciagazdálkodási jogszabályokba tulajdonképpen minden frekvenciagazdálkodási tényállást szabályozna és megadná a nemzetközi együttműködés előírt működési szabályainak lehetőségét is, melyek hazánkra is egyformán kötelezőek.
(17.50)
A törvényjavaslat elfogadása esetén a frekvenciafelhasználás szabályai ki tudják zárni a kölcsönösen okozott zavart is.
Szólni kell még az adatszolgáltatási kötelezettségről is. E téren a titoktartás biztosítását megfelelően szabályozná a javaslat.
A frekvenciák működtetésének megelőző zavarelhárítását biztosítják a javaslatban szereplő előírások a frekvenciát használó berendezések gyártási szakaszában.
Célszerű lett volna még a javaslathoz egy szervezési sémát illeszteni, hogy a függelmi összefüggéseket a különböző, frekvenciagazdálkodással és távközléssel foglalkozó hivatalok, szervek között világosan láthatnánk.
Dicsérnünk kell a javaslatnak a mellékletét, mely a fogalommeghatározások gyűjteményét tartalmazza, és biztos eligazodást nyújt a külső, nem szakszemély számára is.
Célszerű lett volna még a javaslathoz egy olyan klauzulát betenni, mely a megfelelő represszáliákat tartalmazná a nem tárgyilagos döntések esetén.
Mindezek után majd a részletes vitánál adom elő a további megjegyzéseimet, de már most az általános megállapítások alapján is elfogadásra ajánlom. (Szórványos taps.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi