TAKÁCSY GYULA, a gazdasági bizottság elnöke:

Full text search

TAKÁCSY GYULA, a gazdasági bizottság elnöke:
TAKÁCSY GYULA, a gazdasági bizottság elnöke: Én. – Köszönöm a szót, Elnök Úr. Néhány szóban talán én ismertetném a bizottságban elhangzottakat a módosító indítványokról. Dr. Lotz Károly alelnök úr külföldön van.
A gazdasági bizottság rendkívüli ülést tartott IV. hó 27-én, hétfőn a lágymányosi híd és csatlakozó úthálózatának megvalósításával kapcsolatos országgyűlési határozat ügyében. Miért volt az, hogy rendkívüli ülést tartott a gazdasági bizottság? Elsősorban azért, mert úgy ítélte meg, hogy az a sürgősség, amit a Kormány kért, és amit a fővárosi közgyűlés is kért, az rendkívüli mértékben indokolt, és ezért vállalta fel a bizottság azt, hogy ebédszünetben is tárgyalja ezeket a kérdéseket.
A lényege ezeknek a módosító indítványoknak több aspektusból vizsgálta a megvalósítását ennek a hídnak. Az egyik fontos kérdés a városépítési és városfejlesztési kérdés volt, a másik a forgalomtechnikai. A legfontosabb és legtöbb észrevétel környezetvédelmi kérdésekben jelent meg. S végül természetesen néhány gazdasági kérdés is megnyilvánult.
Azt kell mondani, hogy a bizottság úgy foglalt állást, hogy elsősorban a saját kompetenciájába tartozó kérdésekben kíván véleményt nyilvánítani. Így elsősorban gazdasági kérdésként vetette fel a hídnak a megvalósítását, és ennek megfelelően is hozta meg határozatait.
Úgy ítélte meg, hogy a Kormány most egy hídnak a megvalósítására terjesztette be a határozati javaslatát, és bár a bizottság tagjai közül sokan úgy voltak, és magam is úgy ítélem meg, hogy a két híd megépítése rövid időn belül indokolttá válik, azzal, hogy a két híd megépítésének elhatározásáig felfüggesztenénk ennek a hídnak a megvalósítására vonatkozó határozatunkat, ezzel tulajdonképpen elhalasztanánk a lágymányosi híd felépítésére vonatkozó határozatot, és a megvalósítás időbeli lefolyását veszélyeztetnénk. Tehát a bizottságnak egyik fontos döntése az volt, hogy nem kívánja azt az – úgy érezzük – gyümölcsöző munkát, amit a fővárosi közgyűlés és a Kormány együtt végzett, gátolni abban, hogy ez a híd megvalósuljon.
Szeretném felhívni a tisztelt Ház figyelmét arra, hogy a fővárosi közgyűlés, amelynek mindenképpen alapvető kérdésekben fontos kompetenciája van a híd megépítésében, majdnem egyhangúlag döntött a hídra vonatkozó, március 5-én megfogalmazott hárompontos határozatában; egy-két ellenszavazat volt. Tehát úgy ítéltük meg, hogyha az az önkormányzat, amelyik egyértelműen látja a főváros kérdéseit, az úgy ítéli meg, hogy ennek a hídnak a felépítése fontos, akkor mi elsősorban ebből a szempontból vizsgáljuk a híd megépítését.
Természetesen mi nem vindikáltuk magunknak azt a jogot, hogy a környezetvédelmi kérdésekben is döntsünk. Tudjuk azt, hogy más bizottság ebben a nagyon fontos kérdésben majd állást fog foglalni.
Szeretném azt elmondani, hogy ennek megfelelően a bizottság úgy döntött, hogy azokban a módosító indítványokban, amelyek két híd megépítésére vonatkoznak, nemleges szavazatot ad, mégpedig olyan mértékben, hogy a bizottságból senki sem támogatta azt a módosító gondolatot, amelyik több módosító indítványban – legalább 15 vagy 18 módosító indítványban – volt megfogalmazva, hogy két híd megépítésére kerüljön sor egyidejűleg.
A bizottság ennek megfelelően foglalkozott még egy másik fontos kérdéssel, ami összefüggésben van a környezetvédelemmel, de forgalomtechnikai szempontból is fontos, mégpedig a villamospálya és a híd megépítésének egyidejű megvalósításával kapcsolatosan. E tekintetben úgy döntött, hogy támogatja dr. Schiffer János képviselőtársunknak azt a módosító indítványát, amely úgy fogalmaz, hogy felkéri a Kormányt és a fővárosi közgyűlést, hogy vizsgálják meg annak lehetőségét, hogy a Duna-híd kétirányú villamospályával egyidejűleg kerüljön megépítésre. Tehát mi úgy ítéltük meg, hogy a gazdasági bizottság nem fogja tudni eldönteni, hogy kötelező legyen-e megépíteni egyidejűleg a villamospályát, hanem ebben azok a szakemberek, azok a hatóságok, akik ebben döntenek – amelyik önkormányzat Budapestet irányítja, és amelyik Kormány biztosítja az erre vonatkozó anyagi forrásokat –, az szakemberek megkérdezésével döntsön ebben a kérdésben.
Tisztelt Ház! Ennek következtében azt tudom röviden elmondani, hogy a gazdasági bizottság tehát alapvetően gazdasági kérdések tekintetében vizsgálta meg a lágymányosi Duna-híd megépítésére vonatkozó országgyűlési határozati javaslatot. Ebben alapvetően azt az álláspontot foglalta el, hogy minél fontosabbnak tartjuk mielőbb ennek a határozatnak a megszületését, hogy a híd megépítése megkezdődjön. Köszönöm a figyelmüket. (Taps.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi