PINTÉR JÓZSEF, a környezetvédelmi bizottság előadója:

Full text search

PINTÉR JÓZSEF, a környezetvédelmi bizottság előadója:
PINTÉR JÓZSEF, a környezetvédelmi bizottság előadója: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! A környezetvédelmi bizottság nagyon behatóan tárgyalta az útalapról szóló törvényjavaslatot, és tisztában volt azzal, hogy itt egy forrásképzésről van szó, amely pénzügyi eszközök felhasználásával a közúthálózat fejlesztése, fenntartása, üzemeltetése a következő időszakokban biztosítható. Azonban abból az elvből kiindulva, hogy a környezetvédelmi bizottságnak elsősorban a környezetvédelem érdekeit kell szem előtt tartani, felvetette – és javaslatot is terjesztettek elő Kiss Róbert és Gyurkó János képviselőtársaink, a környezetvédelmi bizottság tagjai –, hogy ne csak útalapról beszéljünk, hanem beszéljünk a nemzeti közlekedési alapról, amely nemcsak a közutaknak a fenntartását, felújítását van hivatva finanszírozni és megoldani, hanem ezen túlmenően a vasúti és a vízi közlekedést is foglalja magába, hiszen tudvalevően a vízi és a vasúti közlekedés környezetkímélőbb megoldást kínál, mint a közúti forgalmazás.
A bizottsági vita során örömmel tapasztaltuk, hogy a tárca képviselői bejelentették, elvileg egyetértenek ezzel a megoldással és folynak is az előkészületek egy más megoldásra, amellyel a vasúti és a vízi közlekedésnek a pénzügyi feltételeit, forrásait is meg fogják oldani.
Emellett a bizottság fontosnak tartja, hogy magának a megnevezésnek a változtatása történjen meg, mert jobban serkenti a tárcát, a kormányzatot ennek a kérdésnek a megoldására, hogy mennél hamarabb szülessen meg a vasúti és a vízi közlekedésnek a pénzügyi finanszírozása, forrásának az előteremtése.
Jelenleg a törvényjavaslat szerint a források gyakorlatilag az üzemanyagok értékesítéséből, a gépjárműadó meghatározott részéből és a befizetett díjak és bírságok pénzügyi forrásaiból származnak. Éppen azért, hogy a távolabbi lehetőségeket, a környezetkímélő megoldásokat biztosítani tudjuk, a környezetvédelmi bizottságnak a tagjai, Kiss Róbert és Gyurkó János képviselőtársaink tettek egy javaslatot, hogy az állami vállalkozói vagyon értékesítéséből származó bevétel 1992-ben 30%-ban, 93-ban 50%-ban, 94-ben 50%-ban kerüljön ennek a forrásnak a részeként elszámolásra, és ez biztosítja valamelyest a kiterjedt, ilyen természetű változtatást.
Kiemelten kívánom megemlíteni azt a javaslatot, amelyet a bizottság támogatott és nagyon fontosnak tartjuk, hogy az útalap bevételei nem vonhatók el a környezetvédelmi célra elkülönített összegek másra nem fordíthatók. Ez alapvetően biztosítaná a rendeltetésszerű pénzügyi felhasználást.
A bizottság a vita során 17 módosító javaslatot tárgyalt, amelyek a bizottság hatáskörébe tartoztak. Ebből a 17-ből 15-öt támogatott a bizottság, kettőt nem támogatott. A kettőből az egyik a Bogárdi Zoltáné, a másik dr. Mészáros Péter javaslata; az előbb említett dolog, hogy a kerékpárutakra nagyobb összeget biztosítson a költségvetés.
Megnyugtatónak tartottuk a törvényjavaslat 7. §-át, amely azt mondja, hogy a Kormány minden esztendőben a bevételekről és a kiadásokról az Országgyűlésnek számoljon be az országos költségvetés tárgyalása során. Ezzel tudniillik biztosítani lehet, hogy az Országgyűlés felügyeletet tud gyakorolni ezeknek a munkálatoknak a kivitelezése tekintetében.
A módosító javaslatok figyelembevételével arra kérjük az Országgyűlést, hogy a törvényjavaslatot fogadja el. Köszönöm. (Kis taps.)
(19.00)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi