PAP JÁNOS, DR. (FIDESZ)

Full text search

PAP JÁNOS, DR. (FIDESZ)
PAP JÁNOS, DR. (FIDESZ) Elnök Úr! Tisztelt Ház! Képviselőtársaim! Ugyan még csak a második hozzászóló vagyok az általános vitában, de két megjegyzésem már lenne.
Az egyik a gazdasági bizottság felé szól, és annak is a vezetője felé. Én úgy érzékeltem, mintha a gazdasági bizottság vezetője nem hallotta volna azt, amit Siklós miniszter úr mondott, illetve nem ismerné azokat a tényeket, amelyek vízlépcső ügyben eddig történtek.
Ha figyelte a Siklós miniszter úrnak az expozéját, akkor önnek ebből egyértelműen kitűnt volna az, hogy a március 6-i határozatra és minden egyéb lépésre, amit eddig a cseh és szlovák partner tett, nincs meg a módja annak, hogy bármiféle közös megegyezésre közös bizottságot hozzunk létre, és úgynevezett közös megoldás szülessen, a másik fél számunkra nem teszi lehetővé.
Én nagyon örülök annak, hogy a gazdasági bizottság ilyen aktívan vett részt ebben az ügyben, de szeretném elmondani, hogy Bős–Nagymaros kérdése csak az új Parlament megalakulása óta állandóan napirenden van a környezetvédelmi bizottságnál, és nem kis időt tötlöttünk azzal, hogy ezt a kérdést tisztán lássuk. Én azt gondolom, egy-két napos bizottsági üléssel ezt nem tudja behozni egyik bizottság sem. Ez az egyik megjegyzésem.
A másik megjegyzésem Székelyhidi képviselőtársamnak szól. Én nagyon megrémültem, amikor az elébb felvezette a hozzászólását, én azt gondoltam, hogy az a fajta hozzászólás lesz, amiben a vízügyi szakemberek eddigi félelmüket a C variáns irányában próbálták a Szigetköz lakóira ráerőltetni, és a Mosonmagyaróváron tartott konferencián ennek hangot is adtak.
Szeretném elmondani, a szigetközi emberekhez tartoznak azok is, akik Ásványrárón voltak a Szigetközért aggódva szintén egy konferencián, azok egészen másképp foglaltak állást, ugyan a mosonmagyaróvári konferencián résztvevők fele-fele részben megoszlottak. Az ellentmondást az okozza az ő felszólalásában, ami a végén azért úgy jött ki a közös feljegyzés alapján, amiből idézett, hogy sem tározót nem lehet építeni a Szigetközben, a Duna eredeti mederben kell, hogy lefolyjon és a mellékágrendszerben biztosítani kell a vizet. Nos, ha ezt biztosítjuk – amivel én természetesen egyetértek –, akkor a felszólalásnak az első része nem állja meg a helyét, mely szerint nekünk bármitől is félni kéne, hogy C variációt építenek, vagy valamit ránk kényszerítenek. Akkor egy teljesen egyértelmű és világos helyzet előtt állunk. Ez a három dolog nem oldható meg pillanatnyilag úgy ma Magyarországon, hogy ebből ne alakulna ki ökológiai szükséghelyzet.
Egyébként ez az ellentmondás nem csoda, ha bármelyik képviselőben fölmerül, hiszen magánál a vízügynél, az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóságnál sem tiszta ez a kérdés. Míg ezt a feljegyzést, ami itt van nálam, az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság vezetője aláírta – mint aki egyetért azzal, hogy ne legyen tározó, a Duna eredeti medrében folyjon le a víz, és a mellékágrendszereket tartsuk fönn –, ennek a vízügyi igazgatóságnak a dolgozói ezeken a konferenciákon teljesen másképp nyilatkoztak az ott lévő igazgató előtt. Teljesen világos álláspont, úgy látszik, náluk sincs. Én nem szívesen használom ezt a szót, de úgy érzem, hogy bizonyos lobbyérdekek, bizonyos lobbyelképzelések érvényesülnek.
Ennyi megjegyzés, és most nagyon röviden a hozzászólás.
Tisztelt Képviselőtársaim! Azt gondolom, hogy a bős–nagymarosi vízlépcsőrendszerről és annak megszüntetéséről nagyon nehéz röviden beszélni. Formabontó módon megpróbálom: néhány kérdést kívánok föltenni, és röviden válaszolok is rá – ezzel megpróbálom bemutatni a mai helyzetet, illetve hogy milyen megoldást tudunk elképzelni.
Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Önök szerint helyes volt-e az eddigi halogató taktika? Véleményem szerint nem. Úgy érzem, egy nagyon is tervszerű elképzelés szerint haladtak a dolgok eddig – amivel mi természetesen kezdettől fogva nem értettünk egyet. A kormányzat 1990 májusában-júniusában nagyon jónak tartotta azt az állapotot, ami idevezetett, magyarul úgy fogalmazták: "amíg nem történik semmi". Egy valami feltétlenül történt: az idő múlott, és ma már nem vagyunk abban a helyzetben, mint amiben voltunk 1990 nyarán.
Másodszor: miért nem bontatta el a Kormány a nagymarosi körgátat – amire egyébként parlamenti határozat is van –, milyen hasznunk lett belőle? Semmilyen hasznunk nem lett belőle. Annál több kárunk lett belőle – csak kettőt hadd említsek meg.
Felbátorította mind a magyar, mind a szlovák kivitelezőket, hogy bármikor befejezhető a nagy mű – erre ők a találkozásunkkor többször utaltak is: nem baj, majd mi megépítjük a Bőst, ti pedig kénytelenek lesztek megépíteni a Nagymarost. Ezt egyszer már elmondtam: mi arra apelláltunk, hogy ha elbontjuk a Nagymarost, ők nem építenek Bőst. A logika igaz volt, csak fordított oldalról, nem úgy, ahogy mi gondoltuk.
Másodszor: évi több száz millió forintot költöttünk az állagmegóvásra – aminek egyébként mára már lejárt a garanciája – és a hajóvontatásra.
Harmadszor: szerencsés volt-e várni, hogy a cseh és szlovák környezetvédelmi mozgalmak, környezetvédők ráébrednek az ökológiai szükséghelyzetre? Válaszom megint egyértelmű: nem. A cseh és szlovák környezetvédők, nagyon jól látszik, nem tudtak megerősödni – nem is fognak már megerősödni annyira, hogy ebben az ügyben erős súlyuk legyen. Nekünk kellett volna következetesen képviselni a saját álláspontunkat. Ezt igazolják a mára már beindult, hazánkban is tapasztalható, ellentétes és káros tendenciák. És sajnos, mára ez a kérdés politikai, külpolitikai kérdés is lett – akkor, azt gondolom, még meg lehetett volna oldani anélkül, hogy felruháztuk volna ezzel is.
Mit eredményezett az, hogy a feladatot három tárca látta el? Kezdettől fogva azt mondtuk, hogy ez nem jó, ez egy káoszt eredményezett. Kifelé minimálisan azt lehetett érezni, hogy legalább négyféle véleménnyel jelenik meg a Kormány. Ez, ugye, azért adódott elő, mert volt egy kormánybiztosi titkárság is, amelynek adott esetben önálló véleménye is volt, és nem azt csinálta sok esetben, amit a Kormány elvárt volna, illetőleg a Kormány határozatában lett volna.
Mindebből számomra a következő kérdés jön elő: halogassuk-e tovább a megoldást? Én azt mondom, hogy nem. Ahogy valljuk mindannyian, azt gondolom, ebben a Házban: ez a kérdés szakmai – tudományos kérdés, és nem politikai. Ezért számunkra – és számomra – a Tudományos Akadémia jelentése és állásfoglalása elégséges kell, hogy legyen a döntéshez. Ez a jelentés mindenkinek rendelkezésére áll: ha ezt elolvassuk, ebből egyértelmű, hogy más lépésünk nem lehet, mint a szerződés megszüntetése.
Ehhez néhány szakmai jellegű kérdés – nem akarok nagyon belefolyni.
Közép-Európa legnagyobb ivóvízbázisa megóvható-e tározó építése esetén? Nem. Már egy próbaüzem esetén is – amit egyébként a szlovákok javasolnak, hogy egy ötéves próbaüzemet indítsunk be – teljesen tönkremenne a vízbázis. Semmiben sem különbözik egy ötéves próbaüzem egy teljes beindítástól – tehát ez egy olyan "mézesmadzag", amit nekünk nem szabad elfogadni. Egyébként szintén kiderül ez is a Tudományos Akadémia jelentéséből, hogy a vízbázis védelme érdekében ezt nem szabad megtenni.
Megoldható-e a hajózás vízlépcső nélkül? Ez gyakran fölmerülő kérdés. Megoldható, és sokkal olcsóbban. Nem hiszem, hogy egy folyón vízlépcsőt kell építeni ahhoz, hogy az hajózható legyen.
Megoldható-e az árvízvédelem más módon? Igen, szintén olcsóbban mint vízlépcsővel.
Megvédhető-e a Szigetköz és Csallóköz természetes élővilága és települései a vízlépcső megépítése esetén? A válaszom: nem. Teljesen eltűnik a táj, eltűnnek a különböző növény- és állatfajok, és egy teljesen más szinten, előre még nem látott, nem tervezhető egyensúlyi állapot fog létrejönni. Természetesen abban mindenkinek igaza van, hogy az egyensúlyi állapot majd helyre fog állni, ha elvisszük a vizet – csak akkor nem olyan formában fog helyreállni, ahogy pillanatnyilag a Szigetköz kinéz. Itt azt szeretném kiemelni, hogy a Szigetköz úgy, ahogy pillanatnyilag van, már így is egy ökológiai katasztrófa, tehát vízlépcső nélkül is sürgősen tenni kell, de az elmúlt 15-20 évben azért nem történt semi a településeken és magában a tájban sem, mert a vízlépcsőre utaztunk, hogy majd lesz a vízlépcső, és ennek függvényében fog megoldódni a helyzet. Ez közel sem így van: vízlépcső nélkül is sürgősen tennünk kell valamit.
Végezetül azt a kérdést kell újra megfogalmaznom, hogy van-e lehetőség a közös megegyezésre. Véleményem szerint – mint már említettem korábban – nincs. A szövetségi gyűlés – Zsebők képviselőtársam említette – március 6-án nagy többséggel "valamilyen formájú vízlépcső" megépítésére szavazott. Ez alatt a "valamilyen formájú" alatt ők konkrétan a C-t, tehát ezt a pótmegoldást értik, amit tavaly december óta építenek.
A két környezetvédelmi bizottság állásfoglalásában volt egy cseh és egy magyar különvélemény – ők a cseh különvéleményt támogatták, amely arra irányul, hogy ők maguk valamilyen formában egy pótmegoldással elterelik a Dunát, és beindítják a bősi erőművet.
Én úgy érzem ezért, hogy a szerződés megszüntetésének időpontja tovább nem húzható. Természetesen elfogadhatónak tartjuk, ha már több mint két évig húzódott ez az ügy, hogy az a bizonyos négy-hat hetes – ebből inkább most már a négyhetes, mert azóta két hét eltelt – időszak, egy ilyen türelmi időszak még álljon a Kormány rendelkezésére, elsősorban a nemzetközi szimpátia, illetve a nemzetközi támogatottság megszerzésére.
Köszönöm a figyelmüket, és arra kérem önöket, hogy a módosító indítványainkat támogassák. Köszönöm. (Taps.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi