SZIGETHY ISTVÁN, DR. (SZDSZ)

Full text search

SZIGETHY ISTVÁN, DR. (SZDSZ)
SZIGETHY ISTVÁN, DR. (SZDSZ) Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Nagyon röviden szeretnék beszélni néhány mondatot – nem akarom húzni az időt. Mivel azonban az alkotmányügyi bizottság részéről előadó nem ismertette a ma délben lezajlott vitát, fel szeretném hívni a tisztelt Parlament figyelmét egy módosító indítványra, amelyet az alkotmányügyi bizottság nagyon fontos, alkotmányossági szempontból egyhangúlag támogatott.
Ez Szili Sándornak az a módosító indítványa, amely 1991. december 29-e helyett 1992. január 10-ét javasol bevenni a szövegbe. Egészen röviden: miről van szó? Magyarázatként azt szeretném elmondani, hogy Tarnóczky Attila nagyon helyesen felhívta a figyelmet arra, hogy a Parlamentnek egy döntése bizonyos értelemben visszamenőleg vont el jogokat. Ez alkotmányossági kérdést vetett fel.
Szili Sándor módosítási indítványa azt a célt szolgálja, hogy ez a Tarnóczky Attila-féle felvetés teljes egészében megfeleljen az Alkotmánybíróság által megkövetelt gyakorlatnak, amely szerint valójában nem az számít kihirdetésnek, hogy milyen dátum szerepel a Magyar Közlönyön, hanem az, hogy az állampolgárokhoz mikor jut el a Magyar Közlöny. Ezt az időpontot ugyan nem lehetett pontosan meghatározni, csak azt, hogy hozzávetőlegesen január második hetében. Mivel azonban a Parlament jogosult ebben a kérdésben saját maga állást foglalni, az alkotmányügyi bizottság egyhangú álláspontja az volt, hogy Szili Sándornak ezt a módosítási indítványát támogatja, mert az alkotmányosságnak ez felel meg.
Köszönöm szépen. (Taps a bal oldalon.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi