PÁL LÁSZLÓ (MSZP)

Full text search

PÁL LÁSZLÓ (MSZP)
PÁL LÁSZLÓ (MSZP) Köszönöm szépen, Elnök Úr. Tisztelt Miniszter Úr! 1992. február 10-éről származik az interpellációm, tehát a tárgya: A Videoton vállalat-csoport felszámolásának néhány kérdése.
A felszámolás eredményeképpen a magyar állam vagyona legalább 16, lehet, hogy csak 15 milliárd forinttal csökkent, a vállalat hitelezői pedig, amennyiben hinni lehet a sajtóban megjelent nyilatkozatoknak, legalább 20 milliárd forintot veszítettek. Ezen utóbbi veszteség is jelentős részben érte közvetlenül, illetve közvetve a magyar államot, a társadalombiztosítást és az állami bankokat egyaránt.
Tudomásom szerint a tartozások zöme az elmúlt másfél év során Bod Péter Ákos, egykori miniszter úr által kinevezett és teljességgel alkalmatlannak bizonyult vezetés irányítása, valamint a kormányzati szervek által képviselt abszolút téves privatizációs stratégia megvalósítására való törekvés következtében jött létre.
Tekintettel arra, hogy a felszámolási eljáráson keresztül megvalósuló privatizációs folyamatok szaporodásának vagyunk a tanúi, feltételezem, hogy a Kormány kivizsgálta a Videoton felszámolásához vezető folyamat tanulságait és felelőseit. Minderre tekintettel kérem miniszter úr tájékoztatását a következőkről:
Először is: Ki a felelős a politikai céloknak alárendelt személyzeti intézkedésekért?
Másodszor: Ki a felelős a külföldi tanácsadók által is ajánlott privatizációs stratégia elvetéséért?
Harmadszor: Ki a felelős a szokatlanul elkapkodott felszámolási eljárásért és ennek következtében hihetetlenül alacsony áron történt értékesítésért?
Negyedszer: Egyetért-e a Kormány azzal, hogy a folyamatot, annak precendens jellegére és rendkívül nagy volumenére való tekintettel vizsgálja meg a Parlament is?
Köszönöm szépen. (Taps a bal oldalon.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi