VARGA MIHÁLY (FIDESZ)

Full text search

VARGA MIHÁLY (FIDESZ)
VARGA MIHÁLY (FIDESZ) Az interpellációk megcserélése pártok között, pártfrakciókon belül megy, de a Kormány tagjai ritkán szokták erre megkérni a tagokat…
Harmadrészt én egész délelőtt itt voltam, nem tudom, miniszter úr miért a frakcióvezetőn keresztül üzent. (Zúgolódás a kormánypárti padsorokban.)
Ezek után rátérnék az interpellációmra. (Közbeszólások, köztük Rajkai Zsolt: Ideje!)
Tisztelt Ház! Február elején több napi- és gazdasági lapban olvashattuk, hogy az állami költségvetés január havi mérlege 19 milliárd 176 millió forintos hiánnyal zárt. Elvonatkoztatva attól a problémától, hogy a Parlament költségvetési bizottságának tagjai is csak az újságból értesülhettek erről, a hiány nagysága mindenképpen figyelemre érdemes.
Interpellációm benyújtása óta eltelt egy hónap, és nem meglepő módon a hiány nagysága tovább nőtt, egyes becslések szerint 50 milliárd forint fölé, ami az idő rövidségét ismerve nem lebecsülendő teljesítmény.
Az elhangzottakat hadd egészítsem ki egy pénzügyminisztériumi tisztségviselő véleményével, ami a költségvetési bizottság februári ülésén hangzott el. Idézem: "A költségvetési hiány háromszor akkora, mint amit mondott. – 19 milliárdot mondottam akkor. – Február végére már csak kétszer akkora lesz, beleértve, hogy elég sokat lehet a számokon módosítani". Eddig az idézet.
Jelen pillanatban tehát a költségvetési hiány nagy, mint hallottuk, februárban 57 milliárd forint volt, s ebből az évből még hátra van 10 hónap. Úgy vélem, a pénzügyminiszter úr számára nyilvánvaló, milyen következményekkel jár, ha a költségvetés hiánya a vártnál nagyobb lesz. A hiány nagyságával azonos mértékben nő a belföldi hitelállomány, ami többletimporton keresztül elvezethet egy nagyobb mértékű külföldi eladósodáshoz, vagy pedig a nagyobb pénzmennyiség-növekedés a belföldi árszintet emeli, és ezáltal mindenki, magánháztartás, vállalat, költségvetési intézmény finanszírozza az állami többletkiadást. Az infláció annak vonzatait most nem említem.
Kérdéseim ezek után a következők:
1. Aggasztónak ítéli-e az első – időközben második – hónap után a hiány mértékét?
Második kérdésemre időközben választ kaptam, nem a pénzügyminiszter úrtól, hanem más forrásból, így azt, hogy milyen összetevői vannak a hiánynak, nem kérdezem meg, ellenben szívesen megkérdezném: mekkora a hiány tényleges nagysága február után? Természetesen erre választ nem várok, mivel ez nem volt benne az írásbeli változatomban.
2. Az eddigi adatok birtokában tarthatónak véli-e az ez évre tervezett 69 milliárdos hiányt?
3. Tervezi-e a Kormány, hogy amennyiben az év folyamán a 69 milliárdos költségvetési hiány túllépésre kerül, az Országgyűlés elé módosításra terjeszti a költségvetésről szóló 1991. évi XCI. törvényt?
Várom válaszát. (Taps.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi