VARGA MIHÁLY (FIDESZ)

Full text search

VARGA MIHÁLY (FIDESZ)
VARGA MIHÁLY (FIDESZ) Köszönöm, Elnök Úr.
Miniszter úr válasza nem lepett meg, gondoltam, hogy nem ítéli aggasztónak a költségvetési hiány nagyságát, tarthatónak ítéli a 69 milliárdos hiányt az év végére, és végül nem tervezi a Kormány, hogy a Parlament elé hozza módosításra majd a költségvetési törvényt.
A pénzügyminiszter úrról úgy nyilatkoztak szerencsi megválasztása után, hogy egy – idézőjelben – "igazi pénzügyminiszter" lett, és egy igazi pénzügyminiszter valószínűleg tisztában van azokkal a tényekkel, amelyekre most néhány sorban föl szeretném hívni a figyelmét.
Igyekszem rövidre fogni, és nem is olvasom fel mindet, amit kigyűjtöttem, de szeretném a következőkre fölhívni a figyelmet.
Először is teljes mértékben megváltoztak, vagy legalábbis módosultak negatív irányban azok a feltételek, amelyek a költségvetés összeállításánál a Kormány preferenciáit képezték.
A magyar gazdaság továbbra is recesszióval küzd: a GDP, a bruttó hazai termék visszaesett – tavaly 8% volt, 19%-kal esett vissza az ipari termelés a múlt évben, a kivitelező ipar 17%-kal esett vissza, a vasúti szállítás, energiafelhasználás 29 és 16%-kal, az exportált termékek mennyisége – bármilyen győzelmi jelentések hangzanak is el – nem érte el az 1990. évit.
A mezőgazdaság problémáira csak utalni szeretnék. A vetésterület 20–30%-kal csökkent, és itt csak említést teszek a mezőgazdasági munkanélküliségről, ami körülbelül 100–150 ezer emberrel növeli az év végére a munkanélküliek számát.
S ha már a munkanélkülieknél tartunk: a szolidaritási alapból május végére elfogy a pénz, így ahogy mondom, egyszerűen: nem lesz miből finanszírozni ezt az alapot. A kormányzat szerint 11%-os munkanélküliségnél lesz 6,7 milliárd forint a hiány, csakhogy minden 1%-os emelkedés 3-4 milliárd forinttal növeli ennek az alapnak a hiányát, és peszszimista jóslatok szerint hétszázezer munkanélküli lesz az év végére, ami közel 20 milliárd forintos hiányt jelent ennek az alapnak, és 20 milliárd forintos hiányt jelent a költségvetésnek az alapon keresztül. Tehát a kiadási oldal teljesen reménytelen.
A bevételi oldal ennél is kilátástalanabb. Pénzügyminiszter úr nálam jobban tudja, hogy az adóbevételek nem folynak be olyan mértékben, mint ahogy kalkulálták. Hiába emelték az egekig a fogyasztási adókat, a megnövekedett tételek mellett visszaesett a forgalom. Például az üzemanyagoknál a benzin forgalma 9%-kal csökkent az elmúlt év azonos idejéhez képest, a gáz- és tüzelőolajé 20%-kal. Csak azért emelem ki ezt a tételt, mert a fogyasztási adók tétel jelenti az egyik legnagyobb tételt a költségvetés bevételi oldalán, és ettől a tételtől 40%-kal többet vár a kormányzat a költségvetés számára, mint amennyit tavaly várt. Még arról nem is szóltam, hogy 4 forinttal emelik május 1-jétől a benzin árát, ez további forgalom-visszaesést fog jelenteni.
Az egy esztendővel ezelőttinél 6 milliárd forinttal kevesebb a KÜTEFA, félmilliárddal csekélyebb a nyereségadó, kerek 1 milliárddal kisebb az AVUR – az állami vagyon utáni részesedés, az ÁFA-bevételek 6-6,5 milliárddal maradnak el a tavaly januáritól.
Az adósságszolgálat kérdését illetően: valóban a költségvetés újfajta finanszírozásra tért át, havonta törlesztik most már a hiteleket. Ez viszont csak 12 milliárdos tételt magyaráz meg a költségvetési hiányból, viszont ha átnézzük a január havi mérlegét a költségvetés szerkezetének, azt látjuk, hogy a bevételi oldalon a gazdálkodó szervezetek befizetései csökkentek, fogyasztáshoz kapcsolt adók csökkentek, míg a kiadási oldalon – amire a pénzügyminiszter úr külön felhívta a figyelmet – a gazdálkodó szervezetek támogatása közel 3 milliárddal nőtt, felhalmozási kiadások 2 milliárddal, központi költségvetési szervek támogatása 6 milliárd forinttal nőtt, tehát én úgy vélem, hogy a pénzügyminiszter által elmondott érvek nem állják meg a helyüket.
És végül még egy dologra szeretném felhívni a figyelmet, hogy olyan tervezetlen, tervezhetetlen kiadásokról, mint a szovjet csapatok kivonása, világkiállítás és más hasonló dolgok, Bős–Nagymaros, még nem is tettem említést.
Na most a hiány 36,8 milliárd forint február végén. Gondoljanak bele, tisztelt képviselőtársaim, hogy ez több mint a fele az egész évre tervezett költségvetési hiánynak február után. Ezek után kérem, döntsék el, hogy tervezhetőnek és tarthatónak ítélik-e az ez évre ítélt vagy betervezett 69 milliárd forintos hiányt. Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps.)
Határozathozatal

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi