RÁCSKAY JENŐ (SZDSZ)

Full text search

RÁCSKAY JENŐ (SZDSZ)
RÁCSKAY JENŐ (SZDSZ) Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkárnő! A falusi és városi lakosság is a gázbevezetésekkel kapcsolatban jelentős áldozatokat hoz a jelenlegi súlyos árhelyzet miatt. Községek tucatjaiban folyik jelenleg is gázbekötési munka. Többen előrelátó módon már korábban beszerezték azokat a gázkészülékeket, amelyeket az üzletekben árusítottak.
A racionális meggondolások alapján a lakosság zöme úgy kívánja megoldani családi háza fűtését, hogy a gázrendszeren a már korábban megvásárolt parapet-konvektoros fűtő és melegvíztermelő, homlokzati égéstermék-kivezetési rendszerű gázkészülékek üzembehelyezését tervezi. Amellett biztonsági okokból a legtöbben meghagyják az egyes helyiségekben a cserépkályhákat is.
Az 1992. I. hó 6-án megjelent rendelet 116. §-ában foglalt új szabályozás súlyosan érinti a lakosságot. Ugyanis a lakóházaknál a fenti gázkészülékek használatát olyan kötelező kiegészítő beruházások megvalósításával teszi csak lehetővé, melyekre a sok tekintetben egyébként is eladósodott és a jelzett készülékekkel jórészt rendelkező lakosság anyagilag képtelen. A lakosság nem készült fel arra sem, hogy az égéstermék elvezetése nélküli gázkészülékek – például gáztűzhely – lakóhelyiséghez ajtókapcsolattal rendelkező helyiségekben nem üzemeltethetők.
Megfontolás tárgyát kell, hogy képezze az a speciális helyzetkülönbség is, amely az emberi lakókörnyezet védelme, az egészségvédelem terén is jelentkezik. Szakemberek szerint a közvetlen falon való kivezetés biztonságosabb, mint a kéményen keresztüli, mivel nem használja fel a lakótér oxigénkészletét. A jogszabály alkotói a rendelettervezetet nem ismertették előre a végrehajtásért felelős elsőfokú építési hatósággal és a KÖJÁL-lal sem.
A fentiek alapján kérdéseim a következők:
Most már gyakorlattá vált az, hogy jelentős rétegeket érintő törvény- és rendeletmódosítások egyik napról a másikra egyeztetés és felkészülési lehetőség nélkül kerülnek bevezetésre? Nem kívánnak-e valamilyen megoldást találni a fenti esetekre – főleg azon településeknél, ahol már előre beszerezték ezeket a készülékeket, amelyeket az Ipari Minisztérium gázfelhasználási engedéllyel látott el?
Megéri-e, hogy városok és községek tucatjai át nem gondolt rendeletmódosítás miatt a jóval magasabb költségekkel járó és főleg környezetszenynyező vegyes tüzelésű fűtési rendszernél maradjanak?
Várom válaszát. (Taps.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi