DÉNES JÁNOS (független)

Full text search

DÉNES JÁNOS (független)
DÉNES JÁNOS (független) Elnök Úr! Nem fogok visszaélni a türelmükkel. Biztos, hogy két percen belül nem tudok maradni, de igyekszem rövid lenni, és köszönöm, hogy megadta soron kívül a szót.
Tisztelt Országgyűlés! Tulajdonképpen az előttünk fekvő törvényjavaslat, a munka törvénykönyve, a Parlament Luca széke. Azért merem bátran így nevezni, hiszen már igen hosszú időt és eme szerény paksamétát birtokoljuk, miközben a részletes vitához eljutottunk.
A munka törvénykönyvének tulajdonképpen már a kezdeténél akadályokba ütköztünk, amikor nem tudtuk átlépni azokat a belénk rögződött normákat, amelyeket illett volna 1992-ben átlépni. Ilyen például maga az üzemi tanácsok elnevezés, amely nem volt képes ezt a kézenfekvő megoldást fölvállalni, hogy munkavállalók tanácsának nevezze a mai napnak megfelelően. Tulajdonképpen, amikor nem egy ilyen objektív üzem, gyár, hanem a személyből, a munkavállalóból vezetjük le, egy erkölcsi alap-állást is elfoglalunk.
Ezen túlmenően, miután én 1990 májusában javaslatot tettem a munkástanács-törvény megalkotására, s eme javaslat közepette elmondottam, hogy ezt a javaslatot a Kormány terjessze be, és ez a munkástanács-törvény, amit a Kormány beterjesztésére a Parlament létrehoz, minősíti a Parlamentet és minősíti a Kormányt. Ezt én még két alkalommal megemlítettem, egyszer az ózdi kokillarobbanás alkalmával, egyszer pediglen a Márkus-hegyi sztrájk alkalmával.
Most eljutottunk ide, hogy tulajdonképpen már minősítettük magunkat, és miután minősítettük magunkat a jelenlegi törvényalkotásban menteni kell a menthetőt.
Én a magam részéről azt szeretném, miután ki vagyok én is szolgáltatva a döntéshozatal kényszerének, én azt a mechanizmust fogom elfogadni a magam részére az egyes részleteknél, az egyes törvényjavaslatoknál és törvényhelyek megszavazásánál, hogy igenis tudomásul kell, hogy vegyem a történtek után azt, hogy a bizottságok és e Parlament közös bölcsességét fogom alapul venni a részleteknél, a döntéshozatalnál. Kényszerhelyzetemben ugyanezt tudom ajánlani a képviselőtársaimnak is, és reméljük, hogy ezen az elfuserált Luca széken valamit még a megfelelő, helyes és jól átgondolt döntésekkel a részletekben még tudunk valamit megmenteni.
Az egészet egyébként szükséges rossznak tekintem, olyan szükséges rossznak, hogy érzékeltessem, egy felhívásból olvasok föl egy pár sort, és azzal be is fejezem a mondandómat. Ez a pár sor pedig imígyen hangzik: "A munka törvénykönyv tervezetéről kimondható, hogy nem barátja sem a munkavállalóknak, sem az érdekvédelmi szervezeteknek, az üzemi tanács szétveri az érdekvédelmet, elárulja a munkavállalókat, és asztal alá söpri a szakszervezetek évszázados harcának vívmányait." Ezt számos szakszervezeti szövetség, és e tárgyban állást foglaló társadalmi közösségek hozták nyilvánosságra. Köszönöm a meghallgatást. (Taps a bal oldalon.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi