CSEHÁK JUDIT, DR. a szociális, egészségügyi és családvédelmi bizottság előadója:

Full text search

CSEHÁK JUDIT, DR. a szociális, egészségügyi és családvédelmi bizottság előadója:
CSEHÁK JUDIT, DR. a szociális, egészségügyi és családvédelmi bizottság előadója: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Mint azt korábban már hallhatták, bizottságunk nem támogatta általános vitára bocsátását eme törvénytervezetnek. Bizottságunk, a Parlament szociális, egészségügyi, családvédelmi bizottsága egyöntetűen utasította el ezt a törvénytervezetet, sem a kormánypárti képviselőtársaim, sem pedig a bizottság ellenzéki képviselő tagjai nem támogatták az indítványt.
A bizottsági vitában két jelentős ellenérv hangzott el. Ezeket csokorba szedve ismertetném:
Bizottságunk úgy találta, hogy a törvénytervezet nem kedvez az érintetteknek, és a társadalombiztosítás számára is hátrányos. Miért minősítettük ezt az érintettek számára kedvezőtlennek? Tulajdonképpen önök hallották, hogy csak azok számára adódik lehetőség az életjáradékra váltásra, akik az elmúlt év december 31-éig 65. életévüket betöltötték. Az előterjesztő megfeledkezett azokról a 65 évnél fiatalabb rokkantakról, akik hasonlóképpen, mint a 65 évnél idősebb öregségi nyugdíjasok, nem képesek már a kárpótlási jegyet a piacon értékesíteni, nem képesek vállalkozásba kezdeni.
Bizottságunk hátrányosnak találta azt, hogy nem egyenlőek az esélyek az életjáradékra váltás esetében. Mit jelent ez? Úgy gondoljuk, hogy azok, akik vásárlásra fordítják a kárpótlási jegyüket, azok névértéken képesek a kárpótlási jegyet érvényesíteni, pontosabban piaci hatásokat is számba véve az ő esetükben a piac várhatóan maximum 40%-kal értékeli le a kárpótlási jegyet. A táblázatból az számítható ki, hogy a Kormány már induláskor 60%-os diszkontot épít be a kárpótlási jegybe, tehát tulajdonképpen úgy számol, hogya 100 ezer forintos kárpótlási jegy már az indulásnál csak 40 ezer forintot ér. Nincs alsó összeghatára a kárpótlási jegynek, tehát töredékösszegeket is fizetnie kell a társadalombiztosításnak. A mellékelt táblázatból önök láthatják, hogy százezer forintos kárpótlási jegy mellé jár a 65 éves nőnek ötszázvalahány forint, a 65 éves férfinak hatszázvalamennyi, ami azt jelenti, hogy 10 ezer forint esetében 50 forint, vagy 60 forint járna az érintetteknek havonta. Ez alacsonyabb összegek esetében kevesebbet tenne ki, mint maga a postaköltség, amiért a társadalombiztosításnak az ügyet intéznie kell.
Rendkívül hátrányosnak tartjuk azt, hogy a Kormány az évi átlagos nyugdíjemelés 30%-át kívánja kamatként kifizetni, ami az idei első emelés esetében mindössze 6%-os kamatot jelentene az érintetteknek.
Hátrányosnak tartjuk azt is, hogy a kötvény átruházása után 90 napon belül lenne csak köteles a társadalombiztosítás a folyósítást megkezdeni. Nem értjük, hogy miért nem azonnal, vagy miért nem egy méltányos ügyintézési határidőn belül.
Az Országos Társadalombiztosítás számára is hátrányos ez a javaslat. Miniszter úr említette, hogy a társadalombiztosítás nem forgathatja ezeket a kötvényeket. Úgy indokolja, hogy nem felkészült rá. Nyilvánvaló, hogy ha nem forgathatja, nem is lesz felkészült rá sohasem. Először talán a lehetőséget kellett volna megadni.
Tulajdonképpen az ÁVÜ-nek kell az életjáradék ellenértékét egy szoros elszámolás alapján a társadalombiztosításnak megtérítenie a privatizációs bevételekből. Bizottságunk aggályos volt a tekintetben, hogy 20–30 év múlva is lesznek-e majd az ÁVÜ-nek a privatizációból bevételei. És ha nem, akkor vajon ki fogja kifizetni ezeknek az életjáradékoknak a fedezetét?
Határozatban kell a társadalombiztosításnak megállapítani a jogosultságot egy rendkívül bonyolult adminisztrációs rend keretében, ami hátráltatni fogja a társadalombiztosítási ügyviteli munkát még abban az esetben is, ha külön szervezet fog ezzel foglalkozni. Az adminisztratív felelősség tehát a társadalombiztosításé lesz az anyagi kockázattal együtt.
Bizottságunk ezért nem támogatta a társadalombiztosítás érdekei felől szemlélve sem ezt a törvénytervezetet. Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi